Podczas nagrywania kanału audio z zewnętrznego źródła (np. syntezator) do dowolnego programu (Cubase, Ableton) muszę korzystać z wejścia mikrofonowego laptopa (hp nc8230) i kabla "mini-jack". Zaraz po włożeniu wtyku do gniazda pojawia się sygnał - "brzęczenie" (programowy "VU meter" wychyla się) a postukiwanie w ten wtyk powoduje wręcz wkraczanie na czerwone pole tego VU
laptop - zakłócenie przy nagrywaniu audio
laptop - zakłócenie przy nagrywaniu audio
Witam,
Podczas nagrywania kanału audio z zewnętrznego źródła (np. syntezator) do dowolnego programu (Cubase, Ableton) muszę korzystać z wejścia mikrofonowego laptopa (hp nc8230) i kabla "mini-jack". Zaraz po włożeniu wtyku do gniazda pojawia się sygnał - "brzęczenie" (programowy "VU meter" wychyla się) a postukiwanie w ten wtyk powoduje wręcz wkraczanie na czerwone pole tego VU
. Jak to wyeliminować? Czy tylko wysokiej jakości i jak najkrótszy kabel? Czy gniazdo na płycie komputera jest źle ekranowane? Ustawienia nagrywania audio: mikrofon wyłączony, wejście liniowe max. Karta SoundMAX Digital Audio. Dzięki z góry za "dobre rady"... 
Re: laptop - zakłócenie przy nagrywaniu audio
nic z tym nie zrobisz - wejscia mikrofonowe jak i mikrofony w laptopach to dziadostwo straszliwie czule na kazdy syf i zaklocenie
najlepiej nie korzystac - ani jakosci ani parametrow to to nie ma - do marnych gadek przez skype co najwyzej sie nada
najlepiej nie korzystac - ani jakosci ani parametrow to to nie ma - do marnych gadek przez skype co najwyzej sie nada
Zgadzam się z przedmowcą.
Ale... może to być również problem z uziemieniem jak i szumem własnym zewn., instrumentu. Sprawdź czy laptop oraz instr., podłączone są do gniazda z uziemieniem. Spróbuj coś nagrać rownież na odłączonym od prądu laptopie. Może pomoże ?
Kup dobrze ekranowany kabel.
Ale... może to być również problem z uziemieniem jak i szumem własnym zewn., instrumentu. Sprawdź czy laptop oraz instr., podłączone są do gniazda z uziemieniem. Spróbuj coś nagrać rownież na odłączonym od prądu laptopie. Może pomoże ?
Kup dobrze ekranowany kabel.
...Zgadzam się z przedmowcą.
Kup dobrze ekranowany kabel....
Ja mam ten sam problem i... jest dziwna sprawa bo podłączając w takiej konfiguracji jak Ty będzie brzęczeć ale.. W HP bynajmniej moim pierwszy masz mikrofon potem jest wyjście słuchawkowe i jeszcze dalej wyjście słuchawkowe/spdif i ja jak podłączę kabel do tego ostatniego to słysze muzyke na głośnikach w laptopie:| i w dodatku nie ma żadnych zakłóceń. Problem w tym że nie można ustawić tego w mixerze na kompie. To leci ale nie idzie tego podczepić.
Kup dobrze ekranowany kabel....
Ja mam ten sam problem i... jest dziwna sprawa bo podłączając w takiej konfiguracji jak Ty będzie brzęczeć ale.. W HP bynajmniej moim pierwszy masz mikrofon potem jest wyjście słuchawkowe i jeszcze dalej wyjście słuchawkowe/spdif i ja jak podłączę kabel do tego ostatniego to słysze muzyke na głośnikach w laptopie:| i w dodatku nie ma żadnych zakłóceń. Problem w tym że nie można ustawić tego w mixerze na kompie. To leci ale nie idzie tego podczepić.
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio
...nic z tym nie zrobisz - wejscia mikrofonowe jak i mikrofony w laptopach to dziadostwo straszliwie czule na kazdy syf i zaklocenie
najlepiej nie korzystac - ani jakosci ani parametrow to to nie ma - do marnych gadek przez skype co najwyzej sie nada...
Czy - w takim razie - wyjściem byłoby dołożenie karty dźwiękowej (np. pcmcia) i korzystanie z we/wy tejże? Z samej karty zainstalowanej na płycie hp jestem zadowolony (ASIO itp..), także musiała by być porównywalna lub lepsza...
najlepiej nie korzystac - ani jakosci ani parametrow to to nie ma - do marnych gadek przez skype co najwyzej sie nada...
Czy - w takim razie - wyjściem byłoby dołożenie karty dźwiękowej (np. pcmcia) i korzystanie z we/wy tejże? Z samej karty zainstalowanej na płycie hp jestem zadowolony (ASIO itp..), także musiała by być porównywalna lub lepsza...
tak - usb 2 in 2 out styknie w dobrej jakosci by cos zarejestrowac
...tak - usb 2 in 2 out styknie w dobrej jakosci by cos zarejestrowac...
no to - brnąc dalej
- jaką kartę polecacie? i czy usb czy pcmcia? (nie wiem dlaczego bardziej sie skłaniam do pcmcia..?) - takie coś mi "wpadło w oko":
http://www.echoaudio.com/Products/CardBus/IndigoIO/index.php
(tylko drogie to-to...
)
ewentualnie takie:
http://pl.europe.creative.com/products/product.asp?category=1&subcategory=205&product=10769
Może być?
czy jakieś tańsze o dobrej jakości znacie?
no to - brnąc dalej
http://www.echoaudio.com/Products/CardBus/IndigoIO/index.php
(tylko drogie to-to...
ewentualnie takie:
http://pl.europe.creative.com/products/product.asp?category=1&subcategory=205&product=10769
Może być?
Czy - w takim razie - wyjściem byłoby dołożenie karty dźwiękowej (np. pcmcia) i korzystanie z we/wy tejże? Z samej karty zainstalowanej na płycie hp jestem zadowolony (ASIO itp..), także musiała by być porównywalna lub lepsza......
Karta pcmcia jeśli już. Natomiast ... wcale nie musi to oznaczać pozbycia się problemu!
Szum może być ... skąd ? Najpierw zrób jak napisałem wyżej i sprawdź. A jeśli zakłocenia będą nadal pomimo uziemienia, dobrego kabla itd to może być to wina samego laptopa,
Czy - w takim razie - wyjściem byłoby dołożenie karty dźwiękowej (np. pcmcia) i korzystanie z we/wy tejże? Z samej karty zainstalowanej na płycie hp jestem zadowolony (ASIO itp..), także musiała by być porównywalna lub lepsza......
Karta pcmcia jeśli już. Natomiast ... wcale nie musi to oznaczać pozbycia się problemu!
Szum może być ... skąd ? Najpierw zrób jak napisałem wyżej i sprawdź. A jeśli zakłocenia będą nadal pomimo uziemienia, dobrego kabla itd to może być to wina samego laptopa,
pcmcia?pogielo cie?przeciez tego nie ma zadnym nowym laptopie!!!!!
pamietajcie pod zadnym pozorem nie kupujcie pcmcia!!!!!!
albo expresscard(najlepiej) albo firewire(gorzej ale ok) albo usb(ostatecznosc)
pamietajcie pod zadnym pozorem nie kupujcie pcmcia!!!!!!
albo expresscard(najlepiej) albo firewire(gorzej ale ok) albo usb(ostatecznosc)
- macandroll
PCMCIA nie ma już w nowych laptopach. Zastąpiono je express card, z tym ,że firmy nie produkują jeszcze kart muzycznych na slot express card.
Oczywiście poza creativem.
Oczywiście poza creativem.
Muzyk, gitarzysta