Warto by uruchomić Windows w trybie rejestrowanego uruchamiania (F8 podczas uruchamiania i odpowiednia opcja) i zobaczyć, na czym to staje.
Ale trzeba by było rejestrować każde uruchomienie aż do pierwszego przypadku, w którym się zatrzyma, co może być trochę upierdliwe.
Nieuruchamiający się Windows
Re: Nieuruchamiający się Windows
Tutaj znajdziesz szczegóły, chodzi o opcję "Włącz rejestrowanie przy rozruchu".
...Witam koledzy, dzisiaj do zaoferowania mam windowsa, któy odpala się co drugi - trzeci raz. A tak na serio - zaraz mnie coś roz..., bo nagle stało się coś takiego, że w sposób RANDOMOWY lub SHUFFLE'owy nie odpala mi się winda. 2-3 razy pod rząd mi się odpala normalnie, następnym razem utyka na obrazku windowsa i ładującym się pod nim paskiem. 5 razy zadziała, raz nie, albo 3 razy nie i w końcu tak. Stało mi się tak kiedyś, po tym jak COMBOFIX zalecił mi zainstalowanie konsoli odzyskiwania systemu. Od kiedy to zrobiłem, to zaczęło się tak dziać. Wczoraj postawiłem nowy system ( oryginalny XP ) i przez jakiś czas było spoko, ale z racji że oryginałka non stop zaciąga z netu jakieś aktualizacje, to po którejś tam ( prawdopodobnie SP 3 ) zaczął się znowu ten problem. Da się z tym żyć, ale może ktoś z panów poradzi, co z tym zrobić, miał ten problem i wie jak go rozwiązać, Bo to do szału doprowadza
...
Ktos tutaj dobrze radził. Ja bym zrobił tak. Zainstalowal XP Sp2. Wyłączasz automatyczne aktualizacje.
Nastepnie instalujesz aplikacje typu CHIP Upadate menager, która pozwala na wygodą aktualizacje systemu o wybrane komponenty. Dzieki niej bedziesz mógł aktualizowac system tylko luki krytyczne, które nie ingerują inwazyjnie w wersje systemowych aplikacji. Ja tak robie od lat, system jest połatany a konfliktów brak.

...
Ktos tutaj dobrze radził. Ja bym zrobił tak. Zainstalowal XP Sp2. Wyłączasz automatyczne aktualizacje.
Nastepnie instalujesz aplikacje typu CHIP Upadate menager, która pozwala na wygodą aktualizacje systemu o wybrane komponenty. Dzieki niej bedziesz mógł aktualizowac system tylko luki krytyczne, które nie ingerują inwazyjnie w wersje systemowych aplikacji. Ja tak robie od lat, system jest połatany a konfliktów brak.
Z kolei mozesz tez sie pobawic i zagłebic w temat, i zrobic tak jak Pan Jabu radzi, przesledzic doklnie proces wczytywania. I okreslic rodzaj błędu, i na krorej warstwie sie to dzieje.
Alternatywnie trzeba tak skonfigurować aktualizacje, żeby można było ręcznie decydować, które instalować, a które nie.
Inna sprawa, że nie demonizowałbym aktualizacji. Ja z kolei zawsze instaluję wszystkie aktualizacje poza częścią opcjonalnych, i nie miałem nigdy problemów.
Zresztą prawie wszystkie łatki Microsoft kwalifikuje jako krytyczne.
Warto spróbować dojść do tego, co jest konkretną przyczyną.
Alternatywnie trzeba tak skonfigurować aktualizacje, żeby można było ręcznie decydować, które instalować, a które nie.
Inna sprawa, że nie demonizowałbym aktualizacji. Ja z kolei zawsze instaluję wszystkie aktualizacje poza częścią opcjonalnych, i nie miałem nigdy problemów.
Zresztą prawie wszystkie łatki Microsoft kwalifikuje jako krytyczne.

Warto spróbować dojść do tego, co jest konkretną przyczyną.
po 1. sciagnij najnowsze sterowniki do wszystkich elementow kompa
po 2. sciagnij (podejrzewam ze windowsa xp sp2 masz instalke) sam SP3
po 3. bez antywira nie podlaczaj golego windowsa do netu( w sumie po sp2 mozna ale nie ma co ryzykowac)
po 4. sciagnij cos takiego - WinSPatcherXPSP3v4.3 - wszystkie latki do grudnia bodajze w jednej instalce (sprawdzone bez syfu - oryginalne pliki)
i teraz przedewszystkim dokladnie przeskanuj dysk(najlepiej czysty po formacie jakims programem od producenta dysku - skanowanie dokladne powierzchni itp) - mozesz miec bady dlatego taki problem mogl sie pojawic
jak bedzie ok to sprawdz wszystkie ustawienia w biosie
instalka windowsa
potem sp3
potem winspatcher(albo jak nie chcesz latac albo polatach potem to bez tego)
potem sterowniki do podzespolow
potem programy i powinno byc wszystko ok
na koniec zaawansowane ustawienia zrob
po 2. sciagnij (podejrzewam ze windowsa xp sp2 masz instalke) sam SP3
po 3. bez antywira nie podlaczaj golego windowsa do netu( w sumie po sp2 mozna ale nie ma co ryzykowac)
po 4. sciagnij cos takiego - WinSPatcherXPSP3v4.3 - wszystkie latki do grudnia bodajze w jednej instalce (sprawdzone bez syfu - oryginalne pliki)
i teraz przedewszystkim dokladnie przeskanuj dysk(najlepiej czysty po formacie jakims programem od producenta dysku - skanowanie dokladne powierzchni itp) - mozesz miec bady dlatego taki problem mogl sie pojawic
jak bedzie ok to sprawdz wszystkie ustawienia w biosie
instalka windowsa
potem sp3
potem winspatcher(albo jak nie chcesz latac albo polatach potem to bez tego)
potem sterowniki do podzespolow
potem programy i powinno byc wszystko ok
na koniec zaawansowane ustawienia zrob