RODE NT 1A + interfejs audio FireWire - pobrzękiwania

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
leszekkimarek

RODE NT 1A + interfejs audio FireWire - pobrzękiwania

Post autor: leszekkimarek » wtorek 16 lut 2010, 19:47

Witam. Mam taki problem. Usiłuję zakupić interfejs audio firewire. Przyszedłem do sklepu z laptopem /Toshiba A300/ i podpiąłem interfejs Echo Audiofire 4. Kartę udało mi się zainstalować bez problemu. Następnie wpiąłem świeżo zakupiony mikrofon Rode NT 1A. Nagrałem krótką próbę. Okazało się że rejestrują się jakieś dziwne przydźwięki - takie jakby mikrosprzężenia pojawiające się głównie w momencie zbliżania mikrofonu do twarzy. Praktycznie niemożliwe jest nagranie czystego dźwięku.

Oto próbka tego co udało się zarejestrować: http://quert.idl.pl/Audio_15_02.rar

Sprawdziliśmy inny mikrofon /ten sam model/ - to samo. Zrezygnowałem z zakupu interfejsu. Stwierdziłem że może to wina kabla firewire - zakupiłem więc konkretny kabel Lindy. Kolejne podejście - to samo. Poszedłem do innego sklepu tym razem podpiąłem do laptopa MOTU Ultralite. Znów karta zainstalowała się poprawnie. Podłączyłem mikrofon. Nagrałem. Dalej to samo. Mikrofon sprawdziłem dodatkowo u kolegi na zupełnie innym zestawie /jego interfejs i jego komputer/ i mikrofon nagrywał bez zakłóceń. Wina więc tkwi w komputerze. Dodam że podpinałem interfejsy kablem firewire gdzie wtyk w moim laptopie jest 4 pinowy czyli mały. Zastanawiam się czy może to mieć jakieś znaczenie.Firewire na chipsecie RICOCH - o dziwo karty instalowały się dobrze. Powiem jeszcze że nie było tego problemu gdy nagrywałem dźwięk z użyciem np mikrofonu dynamicznego. Co to może być? Nie mam już za bardzo pomysłu.

ODPOWIEDZ