Laptop i Presonus Inspire FireWire

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
MateuszPiotrowski

Re: Laptop i Presonus Inspire FireWire

Post autor: MateuszPiotrowski » sobota 27 lut 2010, 09:38

...

Kiedy to ja właśnie mam della studio i są takie cyrki pisze po raz nty, z tym firewire same problemy, że chyba tylko USB mi zostaje;/
...

I widzisz, Dell Studio jest na podobnej platformie co mój ACER, ale model modelowi nierówny - coś mi się nie chce wierzyć że na RICOHu rwie. A poleciłem bo po prostu Dell'e są dobre:). Są też w ramach tej serii oparte na Core i7 ale to powyżej 3 tysięcy - i tam pewnie też ten kontroler. Pewnie masz Windows 7 na tym laptopie? Może to jest powód? Nic nie boli sprawdzić jak to działa pod XP (wierzę że sterowniki pod XP się znajdą). Druga sprawa - przetestuj inny interfejs (jeśli masz możliwość) zanim stwierdzisz że to na pewno wina FW. Interface już masz - bez sensu kupować inny na USB. Spróbuj wszystkiego, potem podejmij decyzję.
...

Kurde czemu kazesz powtarzac mi 10 razy to samo. W necie jest duzo o tym ze ricoh ma problemy z interfejssami naFW a takze z kamerami (gubi klatki). Tak się zastanawiam czy te problemy będą dotyczycły też usb?

Awatar użytkownika
Dario2

Re: Laptop i Presonus Inspire FireWire

Post autor: Dario2 » sobota 27 lut 2010, 11:14

...  

Kurde czemu kazesz powtarzac mi 10 razy to samo. W necie jest duzo o tym ze ricoh ma problemy z interfejssami naFW a takze z kamerami (gubi klatki). Tak się zastanawiam czy te problemy będą dotyczycły też usb?
...

W necie jest duużo rzeczy, ktore mogą wprowadzać czytelnika w błąd.  Ja też obawiałem się chipsetu RICOH, ale postanowiłem przed zakupem wypróbować lapka podłączając go do karty jaką posiadam.

I powiem Ci że to jedyne rozsądne posunięcie, które naocznie przekona Cię, czy dany sprzęt działa właściwie. 

W moim przypadku obawy okazały się bezzasadne. Laptop Asus M60J (z chipsetem Ricoh) działa bezbłędnie z kartą Presonusa FireStudio Tube. System Windows 7 64-bit. Sterowniki do karty do pobrania na stronie Presonusa. Jeszcze w wersji beta, ale nie odnotowałem, jak dotąd,  żadnych problemów. 

Tak więc, jak widzisz, lepiej nie sugerować się jedynie tym co piszą w internecie, ale w sposób doświadczalny podejść do tego jaki, chipset firewire bedzie właściwy dla twojego urządzenia.

ODPOWIEDZ