MacBook Pro - problem z CPU

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
wizz

Re: MacBook Pro - problem z CPU

Post autor: wizz » piątek 29 mar 2013, 12:00

...............IRO tel. ********* Tutaj masz telefon do czlowieka który ci powinien pomóc ... Hej - mógłbyś zdradzić nieco więcej na temat właściciela numeru? Wypada mi choć wiedzieć do kogo dzwonić! Pytam też bo troszkę niecodziennym jest przekazywanie tel bez wiedzy właściciela na forum - czy "IRO" wie o sprawie?... Przepraszam Zapomnij o tym telefonie W świadku macuserow jest to osoba dosyć znana i ceniona za swoją wiedzę o sprzęcie ktoś kiedyś powiedzial ze ' "Dla niektorych najlepszą formą pomocy jest brak pom

To jest telefon "firmwy"
dostepny nawet na tym forum

Koputer jets prawdopodobnie zniszczony po zalaniu
Miłego gdakania do następnych świąt...

Dzięki za ten nr telefonu, mimo Twoich przekonań odezwę się i postaram opisac sytuacje. Powiedz tylko jak powinienem się zwracać do właściciela numeru? IRO = Irek?

wizz

Post autor: wizz » piątek 29 mar 2013, 15:51

Jak sądzicie, czy jest szansa na powodzenia w rozmowach z autoryzowanym serwisem Apple? Oddam go bez wspominania o tym, że był zalany - może się nie kapną i obejmnie mnie gwarancja. Zastanawiam się po prostu na różnymi rozwiązaniami i chciałbym znać Wasze opinie na ten temat. Pozdrawiam.

PS. Mówiąc postawić system na nowo, macie na mysli po prostu re-instalacje iOS? Coś jakby słynny format na Windowsie tak? Przypomne, że serwisant instalował na nowo system wsadzając inny dysk twardy. Pamiętam, że pytał jaki mam system i ściągał jakiegoś softa przy okazji wsadzania tego dysku SSD. Nie wiem jednak o co dokładnie z tym chodziło.

Andyeis

Post autor: Andyeis » piątek 29 mar 2013, 17:20

Jest forum Myapple.pl
Lub po prostu wpisz w googlach frazę "myapple zalany macbook"

perfektsound

Post autor: perfektsound » piątek 29 mar 2013, 19:10

...
Jak sądzicie, czy jest szansa na powodzenia w rozmowach z autoryzowanym serwisem Apple? Oddam go bez wspominania o tym, że był zalany - może się nie kapną i obejmnie mnie gwarancja. Zastanawiam się po prostu na różnymi rozwiązaniami i chciałbym znać Wasze opinie na ten temat. Pozdrawiam.

Pomijając fakt, że to ściema (moralniak :P), to kapną się natychmiast. Macbooki mają wskaźnik kontaktu z cieczą:

http://support.apple.com/kb/HT3425

Alternatywna muzyka elektorniczna.

wizz

Post autor: wizz » piątek 29 mar 2013, 19:27

...
...

Pomijając fakt, że to ściema (moralniak :P), to kapną się natychmiast. Macbooki mają wskaźnik kontaktu z cieczą:

To prawda - ale czy po wyczyszczeniu/suszeniu/kapieli w alkoholu podczas naprawy w serwisie nieautoryzowanym te czujniki wciąż wskażą obecność wody? Sugerujesz, że one zostały nie naruszone i wykażą obecność wody bez względu na czyszczenie laptopa? Cholera, kusi mnie żeby spróbowac, jestem naprawdę bezsilny pisząc tutaj od tygodnia. Nie mam pojęcia co zrobić dalej. Wszyscy sugerują "postawienie systemu na nowo", ale nie do końca rozumiem co to oznacza. Uzywajac terminologi z windowsa, chodzi po prostu o format? 

perfektsound

Post autor: perfektsound » piątek 29 mar 2013, 20:27

...
...
...

To prawda - ale czy po wyczyszczeniu/suszeniu/kapieli w alkoholu podczas naprawy w serwisie nieautoryzowanym te czujniki wciąż wskażą obecność wody? Sugerujesz, że one zostały nie naruszone i wykażą obecność wody bez względu na czyszczenie laptopa? Cholera, kusi mnie żeby spróbowac, jestem naprawdę bezsilny pisząc tutaj od tygodnia. Nie mam pojęcia co zrobić dalej. Wszyscy sugerują "postawienie systemu na nowo", ale nie do końca rozumiem co to oznacza. Uzywajac terminologi z windowsa, chodzi po prostu o format? 
...

Nie wiem jak w Macbooku, ale w iPhonach reakcja jest nieodwracalna, po kontakcie z cieczą czujniki po prostu zmieniają kolor i już tak zostaje. W Macbookach czujniki robią się czerwone (jest ich ok. 10 w różnych miejscach kompa.)

Alternatywna muzyka elektorniczna.

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 29 mar 2013, 20:31

To jest naklejka i jak kolega pisze - zmiana koloru jest nieodwracalna...większość elektroniki taką ma a telefon praktycznie każdy

Swoją drogą dość częsty przypadek w serwisie LG (telefonów) które nigdy nie były zalane

ps.zacznij od systemu (OSX a nie iOS - iOS jest na teblety/telefony)

format robi przed instalacją

wizz

Post autor: wizz » piątek 29 mar 2013, 21:59

format robi przed instalacją...

Co masz dokładnie na myśli? Będę wdzięczny jeśli będziesz nieco jaśniej przedstawiał swoje propozycje! Mam zrobić format przed instalacją? W jaki sposób robi się w takim razie format? Do instalacji potrzebuje płyty - będę po świętach dzwonił do Apple z pytaniem czy mogą mi ją wysłać, bo nie dostałem jej w opakowaniu w momencie zakupu.

Awatar użytkownika
majall

Post autor: majall » sobota 30 mar 2013, 01:48

...

format robi przed instalacją...

Co masz dokładnie na myśli? Będę wdzięczny jeśli będziesz nieco jaśniej przedstawiał swoje propozycje! Mam zrobić format przed instalacją? W jaki sposób robi się w takim razie format? Do instalacji potrzebuje płyty - będę po świętach dzwonił do Apple z pytaniem czy mogą mi ją wysłać, bo nie dostałem jej w opakowaniu w momencie zakupu....

----

http://myapple.pl/komputery-apple-pytania-i-problemy/108314-zalalam-klawiature-piwem_-co-zrobic.html

Macbook pro 17" 2.4 , mac pro 2.8 Quad-Core , RME fireface 800 , Emu 5000 ultra . telecaster hot rod , AKG 270 studio , Logic 8 , Melodyne plug in , Reaper .

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 30 mar 2013, 11:40

o rany....

bierzesz płytę z systemem (jak ją dostaniesz) i uruchamiasz z niej komputer.

Potem krok po kroku przechodzisz proces instalacji(jest w tym procesie format)

Pamiętaj by najpierw zgrać sobie z tego maka wszystkie ważne dane

ODPOWIEDZ