Laptop pod Abletona
- 71nowyjesionowy
- Kontakt:
Re: Laptop pod Abletona
po co wam grafiki do gier :)
najlepiej brac taki w którym mozna wywalić napęd DVD i wsadzić kieszeń na dysk - SSD zamiast HDD a HDD do kieszeni
albo cisnąc avera 17+ z miejscem na dwa dyski i SSD w postaci mSATA
krótko
Mam i polecam Asus N76 z 4-rdzeniowym i7 z SSD i drugim większym dyskiem 7200 obr/min. Wydajność i CICHE działanie to jego zalety. Moja wersja ma też podświetlaną klawiaturę co ma znaczenie w niektórych sytuacjach np. na scenie. Na pokładzie Ableton 9 Suite, Komplete 9 itd. Audio na Roland Octa-Capture - rewelacyjne do VSTi, niskolatencyjne sterowniki USB. No a dzisiaj dotrze do mnie Push z czego cieszę się jak dziecko
Jeśli chodzi o laptopa, na którym będziesz mógł połączyć robienie muzyki w Abletonie z wykonywaniem jej na żywo, może Cię czekać wydatek rzędu co najmniej 3-4 tysie. W środowisku na topie są na pewno MacBooki Apple'a, głównie ze względu na design i markę, ale osobiście nie korzytam. Mam dobre doświadczenia z ThinkPadami od Lenovo, w tej chwili działam na T530 z 9-celową baterią i czterordzeniowym i7, niestety kosztowało mnie to sporo kasy, tym bardziej że zrobiłem sobie indywidualną konfigurację, ale sprzęt jest naprawdę wydajny i solidny, na lata.