Mac Mini do domowego studia?

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
perfektsound

Re: Mac Mini do domowego studia?

Post autor: perfektsound » niedziela 25 sie 2013, 10:23

...
...
a znalazłem - ta wersja server

niech szybciej uzgadniają unię celną :) to cena będzie naprawdę świetna...

Zobacz to, można się bawić ;)

http://eshop.macsales.com/shop/ministack/

Alternatywna muzyka elektorniczna.

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 25 sie 2013, 11:40

Dzięki perfektsound - wygląda to kozacko po zestawieniu w wieżę :) - szkoda że bez tunderbolt

Djozd no ale podajesz teoretyczny transfer dla jednego kanału a kontroler obsługuje ich wiele :)

Problem może sie wówczas pojawić na styku kontroler-szyna procesora ale to naprawdę przy ostrej pracy (albo awarii sprzętowej)

Generalnie i tak jest bardzo dobrze

...

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 25 sie 2013, 13:12

...
Problem może sie wówczas pojawić na styku kontroler-szyna procesora ale to naprawdę przy ostrej pracy (albo awarii sprzętowej)
Generalnie i tak jest bardzo dobrze... ...

Do tego właśnie zamierzałem,moje testy to wykazały, a i w praktyce żaden dysk mi sie nie zatyka z powodu działania innego . Co do awarii to tak jak piszesz.

versusandrzej

Post autor: versusandrzej » niedziela 25 sie 2013, 23:56

......
Generalnie i tak jest bardzo dobrze... ...

Do tego właśnie zamierzałem,moje testy to wykazały, a i w praktyce żaden dysk mi sie nie zatyka z powodu działania innego . Co do awarii to tak jak piszesz.

...

Czesc, no to kupilem tego mini - na razie w konfiguracji podstawowej, tzn wersja z i7 - pierwsze wrazenia sa znakomite, po podlaczeniu interfacu Line 6 GX i gitary wszytsko chodzi bez zarzutu. Zobaczymy jak bedzie dalej :) Dziekuje za wszystkie wypowiedzi i rady :) 

amis

Post autor: amis » poniedziałek 26 sie 2013, 06:58

napisz za jakiś czas jak komputer wytrzymuje obciążenia z jakimi pracujesz :) przyjemnej pracy z mini :) 

www.psychologium.net

ratio

Post autor: ratio » poniedziałek 26 sie 2013, 10:32

Za 3000 zł można kupić i7 szybkie dyski 16 gb ramu mówie o pc i zainstalować mac os. Podobno wszystko śmiga jak tra la la. Też zastanawiam sie nad mini ale dużo czytam o tych Hamacach ludzie sobie chwalą.
Logic pro X | Focusrite Pro 26 | M Audio Project Mix IO

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 26 sie 2013, 12:55

Bez problemu ale nie kupisz alternatywy a marną protezę - bo w światku PC jedyną alternatywa jest coś pokroju zotaca (bardzo słabe procki) albo asrock xseries (nawet ciut lepszy ale cena taka sama praktycznie)

No i kwestia o której wspominałem nieraz - legalność

Do tego szczegół o którym mało kto wspomina - będziesz potrzebował pomocy technicznej czy to dla systemu czy softu to w wielu wypadkach kazdy się na Ciebie wypnie.

versusandrzej

Post autor: versusandrzej » wtorek 27 sie 2013, 14:46

...
napisz za jakiś czas jak komputer wytrzymuje obciążenia z jakimi pracujesz :) przyjemnej pracy z mini :) ...

---

Dzieki :)

Na razie duzo na nim nie pracuje - robie przeprowadzke calego software'u, a to sie okazuje dosc czasochlonne. 

Na razie tak - instalacja i update'y bez problemu.

Ustawienie interface'ow (Line 6 KB 37 i GX) - nie ma zadnego klopotu.

Absynth 5, FM 8 i Massive - pracuja perfekcyjnie. Zero dropow i zacinek - to moja bolączka z poprzednim kompem (laptop al ejuz kilkuletni) 

Przede mna jeszcze instaalcja Battery 3, no i paru VST z sieci, czekam tez teraz na monitory nowe - Truth B2301a - wiec tak naprawde cala konfiguracja sie tworzy dopiero. 

versusandrzej

Post autor: versusandrzej » wtorek 27 sie 2013, 14:51

...Za 3000 zł można kupić i7 szybkie dyski 16 gb ramu mówie o pc i zainstalować mac os. Podobno wszystko śmiga jak tra la la. Też zastanawiam sie nad mini ale dużo czytam o tych Hamacach ludzie sobie chwalą. ... 

----

Też dużo czytałem, przez chwilę miałem ochotę na takei rozwiązanie, ale się nie zdecydowalem. 

Po pierwsze, nie do końca mam zaufanie do opinii na ten temat w polskim necie - poczytalem sporo forow anglojęzycznych i okazało się, że jest mniej różowo niż się może wydawać - kłopoty z uaktualnieniami, zwiechy systemu, itd.

Po drugie, jak mam wydawać 3 tys. na kompa (na Mini wydałem 3600) to lubię mieć gwarancję - a z tego co wiem, składacz-hackowacz takowej ci nie da. 

Po trzecie, serwis - składacz-hackowacz szybciej się zwinie niż firma Apple. 

Po czwarte, licencja - można oczywiście olać tę sprawę i twierdzić że nijak się to ma do polskich przepisów (co podobno jest prawdą), ale powiem tak - lubię, sam dla siebie, być w porządku.  fajniej mi się zasypia i fajniej wstaje rano. 

Awatar użytkownika
Marc.The.Drummer
Kontakt:

Post autor: Marc.The.Drummer » wtorek 27 sie 2013, 15:20

...Za 3000 zł można kupić i7 szybkie dyski 16 gb ramu mówie o pc i zainstalować mac os. Podobno wszystko śmiga jak tra la la. Też zastanawiam sie nad mini ale dużo czytam o tych Hamacach ludzie sobie chwalą. ...

Ja sie spotkalem z raczej negatywnym odzewem jesli chodzi o ha macki.
http://dirtydrumzstudio.blogspot.com/

ODPOWIEDZ