Stacja robocza DELL POWER EDGE T30 - czy dobra do studia?

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Freemind
Posty: 104
Rejestracja: poniedziałek 08 lip 2002, 00:00
Kontakt:

Re: Stacja robocza DELL POWER EDGE T30 - czy dobra do studia?

Post autor: Freemind » środa 03 sty 2018, 20:03

...
...i5 8400 będzie znacznie wydajniejszy - przynajmniej 60%
wszak 6 rdzeni

stare imaki też dadzą radę ale wydajność mizerna przy obecnym sprzęcie a koszt pewnie nadal wysoki......
 




KOledzy, a czy taki iMac byłby ok?

http://allegro.pl/imac-21cali-a1311-i5-ssd-hdd-16gb-fullhd-gw-a-i7096717365.html

Praca głównie z wtyczkami vst/au, pod Logic lub Live.
...
 




Mam na sprzedanie stację roboczą IroN Audio zgodną z iMac Late 2012. Procesor i7, 32 GB RAM, USB 3.0, Karta grafiki z pasywnym chłodzeniem. Calość zamknięta obudowie Rack 4U. System operacyjny Yosemite, może być ew Sierra. Polecam, bo to inna bajka niż iMac - można obciażać na maksa, w iMac'ach przy większym obciążeniu spada wydajność. Sprzęt jest naszej rodzinej produkcji i ma świetne wsparcie. POLECAM. Sprzedaję, bo kupiłem jeszszcze potężniejszą wersję IroN'a. Pracuję na Cubase 9 oraz Pro Tools 12. 

IroN Audio i7 4.2GHz (Kaby Lake) 16GB RAM, OS X Sierra, / Universal Audio Apollo Quad / Wes Audio Beta76 / Novation 61SL MkII / NI Maschine / Pro Tools 12.8 / Cubase 9.5 Pro / PSP Total Pack / D16 / Waves / NI Komplete 8 Ultimate / Arturia V Collection

Zbynia
Posty: 7583
Rejestracja: sobota 09 paź 2004, 00:00

Re: Stacja robocza DELL POWER EDGE T30 - czy dobra do studia?

Post autor: Zbynia » środa 03 sty 2018, 20:21

lukashhh1 ale kombinujesz

Dałby radę o ile nie zapchasz wtyczkami - pamiętaj że dla "szaleńców" nie ma granicznej
wydajności

1. drogo
2. to 7 letni energooszczędny procek
3. 21 cali mimo dobrej rozdzielczości to ciut mało


Co do komputera który wylistowałeś wcześniej

Jakiekolwiek chłodzenie z wentylatorem mniejszym jak 140mm nie da rady - a ten spartan
szczególnie

Pasta wcale nie musi być super - problemem jest glut pod IHS

Ram jest obecnie cholernie drogi - brałem w wakacje ADATA XPG 3000 za 560pln i
zastanawiałem się czy drugiej 16 nie dokupić.
I pomyśleć że za 16GB DDR3 do Sandy Bridge dałem 270 pln

Co do dysku - dyski SSD sata zarówno wersja M.2 jak i 2.5" mają podobną cenę. Jednym z
tańszych i tak jest WD Green M.2
Warto brać nie mniejszy jak 240GB
Dyski SSD NVME są jeszcze szybsze i to widać jednak cena nie zachęca

Na magazyn polecam 2.5" - mniej wydajne jak 3.5" ale znacznie cichsze i praktycznie nie
wibrują
Łatwiej też je schłodzić przy większej ilości dysków

Kartę graficzną olać - chyba że chcesz w gierki pykać

Wbudowany w procek cudak wystarcza aż nadto do pracy



Awatar użytkownika
Caroozo
Posty: 860
Rejestracja: piątek 22 lut 2008, 00:00

Re: Stacja robocza DELL POWER EDGE T30 - czy dobra do studia?

Post autor: Caroozo » czwartek 04 sty 2018, 10:31

Jakiekolwiek chłodzenie z wentylatorem mniejszym jak 140mm nie da rady - a ten spartan
szczególnie


Chłodzenie podoła, ale jakie będą takty w Turbo to inna para kaloszy . Co do wielkości wentylatora, to też się nie zgodzę - zdarzają się mniejsze wariaty, a robią robotę. Bardziej jest tu istotna cyrkulacja w "budzie" i odprowadzenie tego ciepła - co z tego, że wieje, jak w obudowie sauna...

Pasta wcale nie musi być super - problemem jest glut pod IHS


Przecież chłop nie będzie robił skalpa albo kupował proca lutowanego bo od Intela może takiego nie dostać :). A pasta MA znaczenie, bo w sklepach ładują byle shit jak się nie powie (zwiedziłem parę serwisów ;)) - nie musi być ceramiczna ani wyczynowa pod azot, ale te parę stopni mniej w stresie bardzo się przyda, zaś koszt pasty to równowartość czteropaka.

Ram jest obecnie cholernie drogi - brałem w wakacje ADATA XPG 3000 za 560pln i
zastanawiałem się czy drugiej 16 nie dokupić.
I pomyśleć że za 16GB DDR3 do Sandy Bridge dałem 270 pln


Niestety "drogo jak smok". DDR3 są tanie jak barszcz - będę teraz kupował do lapka DDR3L 4GB, można dostać za 60-70 PLN :). 

Na magazyn polecam 2.5" - mniej wydajne jak 3.5" ale znacznie cichsze i praktycznie nie
wibrują
Łatwiej też je schłodzić przy większej ilości dysków


Jeśli chodzi o dyski, to teraz często robią jednotalerzówki, jest dość cicho (w studio raczej jednak cicho nie jest, a buda stoi gdzieś pod stołem :)). Ja bym jednak radził uważać - np. chciałem ostatnio kupić dysk SSHD 1TB z 8GB SSD, ALE - wyczytałem, że w firmware jest wbudowany system oszczędzania energii którego nie da się wyłączyć, i głowica parkuje co minutę albo 3 w zależności od modelu - podobno "tnie" niemiłosiernie. Dyski 3,5" nie mają takich problemów. Jeśli nie upakuje 6 dysków SATA jeden na drugim, chłodzenie nie będzie problemem (i tu znowu kłania się temat przewiewnej obudowy).

Kartę graficzną olać - chyba że chcesz w gierki pykać


Akurat ta integra jest na tyle mocna że "zje" tego GeForce'a .


 


Awatar użytkownika
lukashhh1
Posty: 363
Rejestracja: środa 02 sty 2008, 00:00
Lokalizacja: Otwock

Re: Stacja robocza DELL POWER EDGE T30 - czy dobra do studia?

Post autor: lukashhh1 » czwartek 04 sty 2018, 17:18

 OK Koledzy, Zbynia, Caroozo.


W takim razie chyba nie ma co sie pchac na starego maca, tylko zlozyc mocnego PC-ta.


Planuje zastosowac karte RME HDSP9632, wiec potrzebuje plyte z PCI, zatem chipset ostatni to chyba serio 250.


Jaka plyte wybrac, jakies konkretne polecacie?


Procek wiem jaki I7 7700, RAM ogarne, reszte tez.


Tylko zeby plyta byla git, sprawdzona, podpowiecie?



...
 

Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Zbynia
Posty: 7583
Rejestracja: sobota 09 paź 2004, 00:00

Re: Stacja robocza DELL POWER EDGE T30 - czy dobra do studia?

Post autor: Zbynia » piątek 05 sty 2018, 23:25

Caroozo

Wiesz - i box podoła no ale od tego zależą przecież obroty wentylatora
A przecież liczy się cisza...
Przy wentylatorach pomijany jest najważniejszy parametr - wydajność przy jak najniższych obrotach - a rozbieżność jest naprawdę spora i często to co ciche jest zupełnie niewydajne

Silentiumpc grandis z 14cm wentylatorem spisuje się bardzo dobrze. Po skalpowaniu procesora jest jeszcze lepiej (do czego to doszło)

Co do pasty - własnie przez ten glut różnice między pastami mocno się zacierają - ale - spartan daje porządną pastę do radiatorów więc w sumie problem nie istnieje

Dysków SSHD nawet nie brałem pod uwagę - zbyt drogie na to co oferują.
Tym bardziej że płyty intela pozwalają na wykorzystanie dysków SSD jako cache - będzie to podobne cenowo ale wydajniejsze rozwiązanie nawet z tanim używanym dyskiem SSD pokroju 32/64GB.

Odnośnie grafiki - dopiero teraz zauważyłem co to za geforce - kompletnie nie kojarzę modelu 210
To jakaś padlina obecnie - nie bierzemy nawet pod uwagę bo faktycznie integra oferuje więcej

lukashhh1

Heheh nie mogę

Podałeś konkret platformę a teraz cofasz się do 7700.

Ostry masz dylemat aż się gubić zaczynasz

Bierz tego 6 rdzeniowca
Do tego płytę na Z370 - asrock z370 pro4 lub gigabyte z370 hd3p - obydwie z jednym slotem PCI
Jeśli nie 6 rdzeni to i5 która jest odpowiednikiem starszej i7... i jest tańsza

Obydwie to porządne podstawowe płyty

Do tego grandis i buda fractal design (lub podobna obudowa wewnętrznie)

Zasilacz - proponuję corsair rm - drogo ale w zasadzie do 50% obciążenia kompletna cisza i 10 lat gwarancji
Od razu zwracam uwagę by sprawdzić długość kabli zasilających płytę główną - przy sporej części obudów z "zarządzalnym" okablowaniem jest problem z długością....




ODPOWIEDZ