laptop - zakłócenie przy nagrywaniu audio

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
gajosmix

Re: laptop - zakłócenie przy nagrywaniu audio

Post autor: gajosmix » piątek 07 lis 2008, 08:33

...pcmcia?pogielo cie?przeciez tego nie ma zadnym nowym laptopie!!!!!

pamietajcie pod zadnym pozorem nie kupujcie pcmcia!!!!!!

albo expresscard(najlepiej) albo firewire(gorzej ale ok) albo usb(ostatecznosc)...

Przeciez czlowiek pisze , ze ma pcmcia ! a nie express card. Nie ma interfejsow audio pod ex.c !

Awatar użytkownika
_pj_

Post autor: _pj_ » wtorek 11 lis 2008, 20:32

......pcmcia?pogielo cie?przeciez tego nie ma zadnym nowym laptopie!!!!!
pamietajcie pod zadnym pozorem nie kupujcie pcmcia!!!!!!
[...]
Przeciez czlowiek pisze , ze ma pcmcia ! a nie express card. Nie ma interfejsow audio pod ex.c !...
tak - mam (jeszcze) gniazdo pcmcia w swym nc 8230... Dmuchając na zimne - karta echo indigo io mimo, że dużo droższa, przemawia do mnie posiadaniem gniazd we i wy w samej karcie, a nie "wiszące" na kabelku jak (o ile dobrze zrozumiałem) np. audigy2 zs. W kwestii ewent. zakłoceń przy nagrywaniu to chyba lepiej, prawda?

p.s. a próbowałem z gniazdem z uziemieniem oraz bez zasilania sieciowego - problem jest nadal (brzęczy)...

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » wtorek 11 lis 2008, 22:17

Miałem ten sam problem.
Kupiłem kartę dzwiekową Lexicon Alpha do laptopa.
Ma ona kilka róznych wejść. Wszystko było OK ale kiedy podłączyłem urządzenia przez wejście line-in usłyszałem potężny brum.
Wkurzyłem się i odesłałem kartę do producenta.
Dostałem nową i to samo. Poszperałem w temacie i kolega zasugerował: uziemienie.
Kiedy ODŁĄCZYŁEM zasilacz od laptopa brum od razu zniknął. Jedyne rozwiązanie to zasilacz bez "bolca".....
Kompozytor, Instrumentalista, Improwizator

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » wtorek 11 lis 2008, 22:21

No chyba że samo urządzenie ma walnięte wyjście...?
Kompozytor, Instrumentalista, Improwizator

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 12 lis 2008, 09:37

koledzy pcmcia zakończyło swój żywot - koniec kropka!!!
inwestowanie w nowy interfejs na tym złączu to zwykła głupota - za rok czy za dwa praktycznie będziesz mógł go tylko wyrzucić........

druga sprawa - w slot pcmcia dzięki przejściówce (bardzo prostej) władujesz każdą kartę expresscard(wąską - 34) więc kolejny minus na zakup pcmcia

trzecim powodem jest dużo wyższa wydajność kart express card

naprawdę nie inwestujcie w komputerowy złom elektroniczny

z kart owszem i za wiele nie ma - wiekszosc robi usb/firewire - ale nie powiecie mi ze na pcmcia tez jest wybor - raptem ze 3 modele wiecej

wiecej na temat expresscard :
http://www.expresscard.org/web/site/

Awatar użytkownika
_pj_

Post autor: _pj_ » środa 12 lis 2008, 12:22

...koledzy pcmcia zakończyło swój żywot - koniec kropka!!!
inwestowanie w nowy interfejs na tym złączu to zwykła głupota - za rok czy za dwa praktycznie będziesz mógł go tylko wyrzucić........

druga sprawa - w slot pcmcia dzięki przejściówce (bardzo prostej) władujesz każdą kartę expresscard(wąską - 34) więc kolejny minus na zakup pcmcia
[...]

To jest argument, który do mnie przemawia - ale... robi się z tego powoli "paragraf 22": nie kupować pcmcia bo kończy żywot, a na express card nie ma (póki co) odp. liczby kart... Tylko co robić W TEJ CHWILI? USB i Firewire jakoś do mnie nie przemawiają...

A jak to jest w świecie Mac'ów? Bo może jak już czas na zmiany to "z grubej rury"..? Czy np.ktoś z Szanownych miał problem jak opisano w pierwotnym pytaniu - ale na Mac'u?

Awatar użytkownika
ceres1x

Post autor: ceres1x » środa 12 lis 2008, 20:06

Ja mam na FW i nie narzekam.wydajniejsze niz usb i ero problemów
eksperymentalna, niekomercyjna elektronika

Awatar użytkownika
_pj_

Post autor: _pj_ » środa 21 sty 2009, 14:14

......nic z tym nie zrobisz [...]
Czy - w takim razie - wyjściem byłoby dołożenie karty dźwiękowej (np. pcmcia) i korzystanie z we/wy tejże? Z samej karty zainstalowanej na płycie hp jestem zadowolony (ASIO itp..), także musiała by być porównywalna lub lepsza......

Ku pamięci:

Problem ZDECYDOWANIE ROZWIĄZANY! Karta Echo Indigo io (PCMCIA) - genialna! Zakup nowej na amerykańskim e-bay'u (pół ceny tego co w EU).

Zero brzęczenia przy nagrywaniu, latencja... tj. BRAK latencji! wielokanałowe wyjścia wirtualne! Polecam.

pj

ODPOWIEDZ