Quad Core - cache minimium

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Robix

Re: Quad Core - cache minimium

Post autor: Robix » piątek 18 gru 2009, 01:26

...
Od Core Quad w górę ;). Zadbać też trzeba o pamięć i o dyski, jeśli chcesz, żeby to jakoś grało.

- Piotr...

Ja bym tu dodał iż wymieniona pamięć i dyski są nawet ważniejsze od procesora, jeśli chodzi o duże (a nawet i ogromne) biblioteki brzmień. Ostatnio 3 instancje Battery 3 zjadły mi 1,4GB Ramu przy zużyciu procesora (2 x 2,31GHz) w około 20 procentach...
...

Wow, to nieźle. To w takim razie jaki sprzęt byś proponowął ??(tak żeby instrumenty EW grały bez problemów, jak napisałem wcześniej około 40 tracków).

Pozdrawiam

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 18 gru 2009, 01:35

Ja bym tu dodał iż wymieniona pamięć i dyski są nawet ważniejsze od procesora, jeśli chodzi o duże (a nawet i ogromne) biblioteki brzmień. Ostatnio 3 instancje Battery 3 zjadły mi 1,4GB Ramu przy zużyciu procesora (2 x 2,31GHz) w około 20 procentach...
...

Wow, to nieźle. To w takim razie jaki sprzęt byś proponowął ?(tak żeby instrumenty EW grały bez problemów, jak napisałem wcześniej około 40 tracków).

Pozdrawiam
...

Będę mógł odpowiedzieć na to pytanie jutro (a nawet dziś bo już 1:35...), bo już późno, mózg inaczej pracuje i poszło parę piw a nie chcę głupot pisaćSmile

Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:

Post autor: fabian » piątek 18 gru 2009, 02:16

Ten procesor jest nieopłacalny ... kosztuje 949 PLN a jest wolniejszy od i750 kosztujacego 715 PLN (cenu z "teraz" , sklep: ProLine)

zmien sklep, bo nowego z gwarancja kupisz w cenie i5 750.. jesli juz ktos posiada platforme core, to jest jaknajbardziej oplacalny, gdyz odchodza koszty zwiazane z przesiadka..
[addsig]
the Sun Personality

Pietro

Post autor: Pietro » piątek 18 gru 2009, 02:39

Wow, to nieźle. To w takim razie jaki sprzęt byś proponowął ?(tak żeby instrumenty EW grały bez problemów, jak napisałem wcześniej około 40 tracków).

Pozdrawiam
...

64-bitowy Windows, 64-bitowy sekwencer (kompatybilny z tym systemem), minimum 6/8GB RAM (w zależności od płyty głównej i procesora - czy trzykanałowy, czy dwukanałowy kontroler pamięci), procesor 4-rdzeniowy (najlepiej i7), do tego odpowiednia ilość dysków - w zależności od tego ile tych bibliotek EW posiadasz.

Polecam serię Caviar Black, lub Velociraptor, jeśli cena nie gra roli.

- Piotr

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 18 gru 2009, 09:01

Od siebie proponuje zainwestować w RAM. Zapełnić sloty na MAX zeby potem za 3 lata nie szukac niepotrzebnie kostek do rozbudowy ktore juz nie beda produkowane, albo nie beda dostepne w tej samej serii. 8 do 12GB powinno starczyc do zawodowej pracy.

Co do CPU - Wzasadzie kazdy procesor pokroju i7 czy PII965 zapewnia wystarczająca wydajność do obsluzenia wszelkiej maści VSTi i sporej jej ilości. Nie rozwodziłbym sie zbytnio.

Dla przykładu dodam ze ostatnio ukonczylem prace nad sesją gdzie uzylem 35 instrumentów VSTi w tym 10 samplerów (ze streamingiem) i okolo 80 wtyczkami w sesji. Sesja ta potrzebhowala okolo 5 GB RAM'u a procesor został obciązony poniżej 50% - czyli pracowały na max okolo dwa rdzenie. Uzycie dysku bylo na poziomie 5% - dlatego ze czym wiecej mocy i RAMu, większość sciezek generowana jest w czasie rzeczywistym bez uzycia odczytu z dysku sladów.

Szybki komputer = mniejsze zuzycie i zapelnienie dysków. Archiwizaxcja takich sesji to bajka. Takie sesje waża max pół giga - po spakowaniu rar'em 190MB.

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 18 gru 2009, 09:06

...Ten procesor jest nieopłacalny ... kosztuje 949 PLN a jest wolniejszy od i750 kosztujacego 715 PLN (cenu z "teraz" , sklep: ProLine)

zmien sklep, bo nowego z gwarancja kupisz w cenie i5 750.. jesli juz ktos posiada platforme core, to jest jaknajbardziej oplacalny, gdyz odchodza koszty zwiazane z przesiadka.. ...

To może inaczej ... tym razem ceny z najtańszych sklepów skąpca:

i5 750 - 674,90 PLN

Core Quad 9550 - 910,90

... nie wiem gdzie znajdziesz 9550 za 675 zł (?)

Oczywiście jeśli masz już płytę to można się zastanawiać nad sensownością ... ale różnica w cenie jest tak duża że ja raczej skłaniałbym się do nowego CPU i nowej płyty.

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 18 gru 2009, 13:04

A jeszcze tak wracając do tematu - jeśli mamy już tą płytę na 775 to bardziej ekonomicznym zakupem od 9550 za 932zł jest zakup 9400 za 652zł ... różnica w wydajności nie rekompensuje tak dużo wyższej ceny 9550.

Awatar użytkownika
staszek909

Post autor: staszek909 » piątek 01 kwie 2011, 14:47

A ja się zastanawiam, który z testów wykonywanych we wszelkiego rodzaju porównaniach procesorów, można odnieść do programów muzycznych.
Mówię tu o testach typu: 7Zip compressing, CINEBENCH R10, 3DMark , FLAC encoding, WinRAR compressing itp. itd.

Wydawać by się mogło, że wszelkiego rodzaju kodowanie, kompresowanie powinno być miarodajne, ale czy ktoś wie na pewno jak to jest?

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » piątek 01 kwie 2011, 15:37

Szybki procesor to jedna sprawa, druga sprawa to szybki ram minimum 1600mhz, sam mam 1866 z cl 6/6/6/18

Kolejna sprawa to odpowiednie zasilanie płyty głównej, nie chodzi o zasilacz!

Na końcu oczywiscie dysk twardy.

Albo wszystko kupujemy szybkie, albo wszystko kupujemy średnie. Nie ma sensu kupować super hiper procka jak ram wolny, dysk wolny i płyta wolna.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » piątek 01 kwie 2011, 18:43

...
Szybki procesor to jedna sprawa, druga sprawa to szybki ram minimum 1600mhz, sam mam 1866 z cl 6/6/6/18

Kolejna sprawa to odpowiednie zasilanie płyty głównej, nie chodzi o zasilacz!

Na końcu oczywiscie dysk twardy.

Albo wszystko kupujemy szybkie, albo wszystko kupujemy średnie. Nie ma sensu kupować super hiper procka jak ram wolny, dysk wolny i płyta wolna. ...

Niekoniecznie. Można sobie kupić porządniejszą płytę główną, a resztę potem dokupować według własnych potrzeb. Zawsze lepiej kupić chociaż jedno lepsze, aby potem dokupić do tego coś jeszcze.

A co do dysków to nie powiedziałbym że na końcu. Działając na dużych bibliotekach sampli, bardzo wiele zależy od dysku twardego.

Pozdrawiam,

Robert

Początkujący muzyk.

ODPOWIEDZ