No to podsumujmy. Win7, dysk systemowy SSD.
Zrobiłem tyle:
- wyłączenie hibernacji
- wyłączenie przywracania systemu
- wyłączenie indeksowania (dysk systemowy)
- wyłączenie harmonogramu defragmentacji (dysk systemowy)
- plik wymiany na twardo (u mnie 16 GB, bo tyle mam ramu, ale ponoć można spokojnie ustawić mniej)
- wyłączenie usługi "wstępne ładowanie do pamięci" (ponoć warto przy dysku ssd)
- wyłączenie kilku innych zupełnie niepotrzebnych usług (harmonogram, faks, sraks, itd )
Tyle mniej więcej?
Czy są jakieś inne pomysły /zastrzeżenia?
(warto by też zrobić listę usług, które spokojnie można wyłączyć w komputerze studyjnym audio, bo naprawdę w win7 działa tego sporo, wiele zupełnie niepotrzebnych)
Napiszcie jeśli ktoś ma wiedzę i DOŚWIADCZENIE. W necie jest masę porad typu "moim zdaniem...", takim wpisom tu dziękujemy :P
Windows 7 DAW i konserwacja systemu
Re: Windows 7 DAW i konserwacja systemu
Przy SSD i 16GB RAM, szkoda miejsca na taki duży plik wymiany. U mnie uzycie takiego pliku to pare MB w szczycie. System i tak buforuje do RAM'U. Superprefetch można wyłączyć, ale zawsze RAM szybszy od dysku i nie pociągnie ci aż tak dużo transferu żebyś musiał martwić się zużyciem dysku. Musiałbyś dziennie robić koło 300GB zapisu żeby wykończyć SSD'ka za 3 lata (przy dysku powiedzmu 256GB). A i to nie pewne jak wykazują niezależne eksperymenty - działają nieraz dłużej niż pisze w specyfikacji. Ja zostawiłem załączony. Nowe dyski są dużo lepsze i bardziej trwałe niż 2/3 lata temu.
Superprefetch można wyłączyć, ale zawsze RAM szybszy od dysku i nie pociągnie ci aż tak dużo transferu żebyś musiał martwić się zużyciem dysku (...)
...
Poobserwuje system i najwyżej włączę superprefetch. Chociaż "Microsoft oficjalnie pisze:
"Disable SuperFetch
SuperFetch and prefetch are storage management technologies in Windows that provide a fast-track access to data on traditional, slower hard drives. On SSD drives these really clever services only provide for unnecessary write operations. Typically, Windows 7 automatically disables these services for your SSD disk. Otherwise disable it manually."
...
Poobserwuje system i najwyżej włączę superprefetch. Chociaż "Microsoft oficjalnie pisze:
"Disable SuperFetch
SuperFetch and prefetch are storage management technologies in Windows that provide a fast-track access to data on traditional, slower hard drives. On SSD drives these really clever services only provide for unnecessary write operations. Typically, Windows 7 automatically disables these services for your SSD disk. Otherwise disable it manually."
W sumie ciekawe, bo MS (na tej samej stronie) radzi żeby też wyłączyć również Prefetch (w rejestrze)
hm...
(podobno dobrym rozwiązaniem pośrednim jest jest zmiana parametrów Superprefetch w rejestrze z 3 na 1, co ma ograniczyć ładowanie do pamięci śmiecia, powodując że usługa ładuje tylko pliki programów i dll-e)
hm...
(podobno dobrym rozwiązaniem pośrednim jest jest zmiana parametrów Superprefetch w rejestrze z 3 na 1, co ma ograniczyć ładowanie do pamięci śmiecia, powodując że usługa ładuje tylko pliki programów i dll-e)