Najnowszy PC do studia - porady

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
DJOZD

Re: Najnowszy PC do studia - porady

Post autor: DJOZD » niedziela 10 cze 2012, 15:57

...
Witam,

a czy przy składaniu dalej trzeba grzebać biosie ustawiać mnożniki itp.? Jeszcze co z chłodzeniem, Kolega Zbynia poleca mi np to: SilentiumPC Spartan HE923, podobno lepsze niż firmowy cooler....

Z całą pewnością lepszy niż większość (jeśli nie wszystkie) firmowych coolerów dodawanych z CPU. Sam używam Spartana i wszystkie wiatraki w obudowie pracują na minimalnych obrotach (cisza), a temperatura CPU w upalne dni nie przekracza 50C (zima nie przekracza 40C) - komputer zamkniety w racku i wentylacja jest ograniczona. 

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » poniedziałek 11 cze 2012, 09:05

Seryjny cooler to tragedia!

Polecam SilentiumPC Fortis, spartan jest cienki.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
lukashhh1

Post autor: lukashhh1 » poniedziałek 11 cze 2012, 11:58

...
aha co do płyty zobacz ASRock Z68 Pro3 Gen3 - ma przynajmniej radiator na zasilaniu

a co do procka to zobacz i7 3770 - na morele cena taka sama jak 2600 a ma niższe TDP...

Zbynia a co myslisz o płycie Gigabyte GA-Z77-DS3H??

Do tego procek i7 3770???

Pozdrawiam

Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 11 cze 2012, 12:47

...
Seryjny cooler to tragedia!

Polecam SilentiumPC Fortis, spartan jest cienki. ...

Tak, pomyłka z mojej strony.  Chodziło mi o Fortis'a. Tego właśnie mam. Fortis jest większy i niewiele droższy a wyciąga lepsze osiągi. 

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 11 cze 2012, 20:36

lukashhh1 szczerze to nie wiem co mysleć :)

Płyta bida - nawet radiatorka nie dali, bardzo skromnie z wyjściami

Gigabyte jakoś mnie nie zaskakuje niczym do całej serii core i (łącznie z pierwszymi) - od czasów 775 troszkę minęło a zaczęli robic bardzo przeciętne płyty a ciekawsze modele już maja jakies kosmiczne ceny

Skusiłem się na ASRocka - strzeli mu niedługo roczek i jestem naprawde zadowolony

Awatar użytkownika
OlimpRecordsStudio

Post autor: OlimpRecordsStudio » poniedziałek 11 cze 2012, 20:42

Morele odpisało! W czwartek sprzęt będzie u mnie. Czyli: wkładam procesor, smaruje pastą, zakładam radiator, podłączam zasilacz, budę, dyski, napędy i instalacja Windowsa? Czy po drodze jeszcze jakieś jaja?

Pozdrawiam!

Muzyk i realizator dźwięku.
www.unistersound.pl i www.bezimienni.com

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » poniedziałek 11 cze 2012, 22:05

Tak musisz nałożyć odpowiednią ilość pasty, kup dobrą pastę ja polecam IC Diamond. Przed nałożeniem wsadź  do gorącej wody.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 11 cze 2012, 22:25

...
Morele odpisało! W czwartek sprzęt będzie u mnie. Czyli: wkładam procesor, smaruje pastą, zakładam radiator, podłączam zasilacz, budę, dyski, napędy i instalacja Windowsa? Czy po drodze jeszcze jakieś jaja?

Pozdrawiam!...

Jak składasz komputer sam i pytasz czy jakieś jaja, to ja radzę dobrze patrzeć w instrukcje plyty głównej, żebyś nie pomylił połączeń zworek obudowy itp. Postępował zgodnie z instrukcją przy montażu CPU i radiatora. Wbrew pozorom trzeba troche siłowo w niektórych przypadkach, tak więc ostrożnie. Sprawdź czy czy ci 4 kości pamięci wejdą przy customowym coolerze (zależy gdzie są gniazda).  I dobrze prowadź kable by nie hamowały niepotrzebnie obiegu powietrza. Mam nadzieje że zasilacz ma kabelki odpinane, zeby nie robić niepotrzebnego bałaganu. 

Jak nie masz 100% pewności przy składaniu blaszaka, to po montazu płyty i pamięci sprawdź zasilanie bez innych komponentów. Tak wrazie czego, żeby upewnić się że zasilanie jest sprawne i obudowa dobrze podłączona. Jak zadziała  BIOS czy co tam masz, to dołóż reszte i po balu. 

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 11 cze 2012, 22:33

...

Jak nie masz 100% pewności przy składaniu blaszaka, to po montazu płyty i pamięci sprawdź zasilanie bez innych komponentów. Tak wrazie czego, żeby upewnić się że zasilanie jest sprawne i obudowa dobrze podłączona. Jak zadziała  BIOS czy co tam masz, to dołóż reszte i po balu. ...

Płyty, CPU i pamięci, rzecz jasna. Poprostu stopniowo. Ja tak zawsze robię. Zawsze nie jest 100% pewne czy nowy zasilacz jest 100% sprawnym egzemplarzem. 

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 12 cze 2012, 08:06

Najważniejsze

Montując procesor rób to na stole na nie zamontowanej płycie - dokładnie przyjrzyj się jak powinien leżeć w gnieździe i go delikatnie włóż POZIOMO - nóżki w podstawce to cholernie delikatne dziadostwo

Następnie zamknij mocowanie procesora bez zbędnej zabawy(upewnij się że procesor idealnie leży) - będzie trzeszczeć stękać jęczeć ale śmialo zamykaj.

To tak naprawdę jedyny "drastyczny" moment montażu

Do rozprowadzenia pasty najlepiej użyć "papierka" z paczki papierosów - ma idealną sztywnośc do rozprowadzenia ceiniutkiej warstwy po calym procesorze - karta np. bankomatową tak wygodnie i równomiernie się nie da

ODPOWIEDZ