Komputer PC do studia - 2015
Re: Komputer PC do studia - 2015
Nie jestem ekspertem od komputerów ale jak bym miał kupić nowego Della a nowego składaka takiego typowego allegrowego gdzie nie ma informacji jakiej firmy jest RAM i jaki zasilacz w środku siedzi.
W ciemno wziął bym Della bo wydaje mi się że ten zespół fachowców z della odpowiednio dobrał zasilanie, chłodzenie i wszystko to czego zwykły konsument szukający TB i GHz mógł by nie zauważyć.
Ale nie jest to reguła bo lepsze lub tańsze składaki też można kupić.A już na bank złożyć samemu.I Ja bym więcej zainwestował np w RAM kosztem grafiki i TB na dysku. No chyba że miał bym te wszystkie instrumenty na kontakta czy synphobie ale na ich tle koszt dysku 1TB to żaden koszt.
Aha jeszcze mam do was takie pytanko czy system operacyjny w 64bity ma większe wymagania sprzętowe niż 32bity?
bo od kiedy na kompie stacjonarnym na którym od nie dawna zainstalowane jest Windows 7 64bity komputer dławi się już przy dwóch bardziej wymagających wtyczkach typu Reaktor
Wcześniej były 32 bity i trochę lepiej sobie radził nawet na podstawowym sterowniku.
Na laptopie od początku mam 64bity i zawsze była tragedia.Ale wczoraj zmieniłem ustawienia na wysoką wydajność wyłączyłem Wi-fi a nie tylko internet i trochę lepiej sobie radzi
No właśnie, np. przyjdzie Ci fantazja zmienić proc na nowszy i okaże się że nie ma nowszego biosu do płyty gł. Albo padnie komputer, zostanie grafika i będziesz chciał ją włożyć do innego ....
..Tak samo jak grafy czy inne ustrojstwa których nie kupisz za nic w detalicznym obrocie. To jest zamknięta struktura komputerów.....
To akurat jest ich duża wada.
Poza tym fizycznie takie same komponenty zapewne są na rynku, tylko problemem będzie bios, czy firmware tych sprzętów.
...Znacie takie wtyczki jak Nebula, lub seria Aqua? Zapinam w tym Dellu ich co nie miara, a z doświadczenia wiem, ze niekiedy jedna stawia miks do góry nogami w tych ogarniętych na maxa składakach i Macach. Na koniec niekiedy Ozone 6 z włączonym IRC 3 i zużycie CPU waha się w granicach 30% i zero czkawki...
Po pierwsze, przy obecnych wtyczkach można zadławić KAŻDY komputer dostępny na rynku.
Po drugie Ozone to akurat nie jest taka siekiera dla współczesnych, mocniejszych maszyn.
Po trzecie, nic nie stoi na przeszkodzie żebyś wykonał określone testy wydajnościowe i będzie można konkretnie porównać i podyskutować.
- Arkana_Flow
a jeszcze mam do was takie pytanko czy system operacyjny w 64bity ma większe wymagania sprzętowe niż 32bity?
bo od kiedy na kompie stacjonarnym na którym od nie dawna zainstalowane jest Windows 7 64bity komputer dławi się już przy dwóch bardziej wymagających wtyczkach typu Reaktor
Wcześniej były 32 bity i trochę lepiej sobie radził nawet na podstawowym sterowniku.
Na laptopie od początku mam 64bity i zawsze była tragedia.Ale wczoraj zmieniłem ustawienia na wysoką wydajność wyłączyłem Wi-fi a nie tylko internet i trochę lepiej sobie radzi
...
Za czasów visty gdy zmieniłem na laptopie wersje z 32 na 64 to doznałem niewiarygodnej poprawy wydajności i stabilności
Słabo słabo
Ktoś się pyta o porządny komputer a ty wyskakujesz z podstawowym dellem w którego trzeba jeszcze dobrego tysiaka zainwestować by zaczął chodzić.
Odpowiadać na moje posty nie musisz - prostackie przytyki tez sobie daruj
Fachowe słownictwo to się przydaje jak się ludziom chce wciskać kit - 3/4 nie wie wtedy o co chodzi
Nie masz widzę argumentów to się czepiasz pierduł.
Pojechałeś z tymi specjalnie selekcjonowanymi elementami - nikt tego nie selekcjonuje nawet w serwerach klasy blade ale cóż - tak się pisze jeśli nigdy nie miało się do czynienia od zaplecza z tym tematem.
Zresztą nie mieliby co selekcjonować bo obecne standardy są tak wysokie że na rynku firma krzak czy firma bubel nie ma szans na byt(szczególnie dla dużych producentów) - a markowy osprzęt nie jest taki drogi by złożyć komputer samemu(jak ma się odrobinkę wiedzy).
Pracujesz może w montowni Della?
ps.Te SSD to w RAID0?
Sterowniki - to żal komentować - wiesz że większość z nich ma rok(dla wchodzącego na rynek komputera) a w ciągu kilku lat wyjdzie tyle aktualizacji co do telefonu z androidem? (czyli może jedna?) - to nie znaczy że są idealnie napisane czy idealnie działają (zresztą dell nie oferuje żadnych sterowników i nic nie pisze - robi to producent podzespołu).Dell tworzy zapewne bios ale to też nic pewnego (outsourcing).
Wiem doskonale że w markowym sprzęcie szczególnie klasy biznesowej płaci się za support w cenie sprzętu - to jak najbardziej normalne.
Wiem też że naprawy są błyskawiczne - ale za to się płaci w cenie sprzętu.
Wiem także że bardzo często w komputerach stacjonarnych jest dość nietypowy osprzęt.
Późniejsza modyfikacja takiego komputera ogranicza się do procesora (z kompatybilnej rodziny), pamięci ram i dysków.Nawet obudowy nie zmienisz bo płyta główna często nie będzie pasować

Piszesz że później wyjdzie drożej - na jakiej podstawie?
Później to jest szansa że ceny się zrównają(przecież kupujesz tańszy niemarkowy komputer) ale o jakim przedziale czasu piszesz?
2 lata? (bo na tyle jest gwarancja della czy nie?) - więc wliczyłeś już awarie sprzętu niemarkowego za tysiaka - nieźle.To naprawdę spora kwota - zapomniałeś tylko że sprzęt niemarkowy (a raczej jego poszczególne elementy) ma gwarancję także - często dłuższą niż 2 lata

Przez ostatnią dekadę miałem kilka awarii a mój komputer naprawdę ma co robić:
-chłodzenie na HD4850 - po gwarancji (karta miała 3 lata)
-dysk samsung F1 750GB - klekot (półtora roku)
-dysk samsung F1 1TB - podłączenie pod chipset Z68 (prawie 3 lata - 2 miesiące do końca okresu gwarancyjnego

-klawiatura A4Tech X-Scissors (3 lata - utopiona)
-3 napędy DVDRW Liteona
-Zasilacz Modecom Feel II 450 - (tydzień?) - zmieniłem na MC 2 który mam do dziś (6 lat)
-Mysz A4Tech X7 - zajechała się (5 lat)
Części z modernizacji w większości wypadków chodzą do chwili obecnej
Zresztą kupuję markowe: Asus, Asrock, Gigabyte, Kingston, Crucial, Seagate, WD, Samsung, MSI, AData, Patriot, Intel...
Większość problemów u znajomych to awarie programowe albo dysk...
Nie wiem co o tym sądzić
Jak wspomniałem - Laser może sobie kupić używkę - nawet Della
3 razy taniej
Wydajność i5 2400 jest naprawdę wysoka
@Arkana
Generalnie Vista 32 była średnio stabilna, jakość sterowników też (dla 64 bit były lepsze)
Ale zmienić system nie było problemu - klucz pasował i było to dozwolone (nie wiem jak jest obecnie)
Słabo słabo
Ktoś się pyta o porządny komputer a ty wyskakujesz z podstawowym dellem
Wydajność i5 2400 jest naprawdę wysoka
...
Nie no spoko. Jeśli Twoim zdaniem i5 to porządny komputer do zadań audio, to luzzz.
Nie mam pytań.
Odpowiadać na moje posty nie musisz - prostackie przytyki tez sobie daruj
...
Tak, jestem prostakiem. Wolę być prostakiem niż profesjonalistą takim jak Ty, bo stare powiedzenie mówi, że "Titanica zbudowali profesjonaliści, zaś Arkę Noego amatorzy i prostaki".
Tak, uważam że i5 to bardzo dobry procesor do zadań audio - szczególnie dla osób które siedziały dotąd na C2D.Nawet takie Sandy Bridge o które pytano.W połączeniu z dyskiem SSD wyrwie z butów.
Jak ktoś będzie potrzebował wydajności to sobie Xeona z 12 jajek sprawi
Osobiście to polecam wstrzymanie się do Skylake i DDR4 oraz upgrade tego co się posiada
- Arkana_Flow
Romuś dysk SSD zrekompensuje różnice między i5 a i7, jeśli chodzi o ogólną wydajność ;) poza tym nawet laicy jak ja od dawien dawna wiedzą, że kupowanie PCta ZŁOŻONEGO przez znaną firmę to wyrzucanie peniędzy w błoto ;) propagujesz jakieś j***ne koncerny, po co pośrednicy w tym co można ogarnąć samemu? zdejmij klapki z oczu, a jak ich nie masz to znaczy, że jesteś cwaniak, bo perfidnie ludziom wciskasz
;) poza tym nawet laicy jak ja od dawien dawna wiedzą, że kupowanie PCta ZŁOŻONEGO
przez znaną firmę to wyrzucanie peniędzy w błoto ;) propagujesz jakieś j***ne koncerny,
po co pośrednicy w tym co można ogarnąć samemu? zdejmij klapki z oczu, a jak ich nie
masz to znaczy, że jesteś cwaniak, bo perfidnie ludziom wciskasz...
A co zrekompensuje różnicę dla i5 kiedy to do i7 dołożysz SSD?
I nie ma klapek na oczach, tylko lubię konkretne rozwiązania na które mnie stać. Czy to
nie wystarczy? Od razu muszę być uważany za agenta Della? I nic nikomu nie wciskam,
tylko polecam z własnego doświadczenia. Czy to takie dziwne? Jak widać tak... A ja wolę
zapłacić konkretną kase i mieć pewność że wszystko będzie spasowane na maksa. Teorie
rodzaju "Zbynia" przerabiałem przez ostanie 20 lat tak że sorry, ale nie żyję
złudzeniami w stylu "taki mamy klimat". Dokładnie wiem za ile można złożyć sobie kopa
dziś na dobrych podzespołach, lecz jak pisałem, przerabiałem to już i wiem co jest co.
Czy komuś się to podoba czy nie, to ja wolę takie rozwiązanie. Tak ze wybaczcie, ale
ten Dell to zawodowa maszyna która wciąga nosem bez mrugnięcia okiem najszybszego i5
który nadaje się na komunie dla drugoklasisty do gier a nie do poważnej roboty.
Zresztą, nawiązując do Twojej opinii propagowania koncernów, co można powiedzieć o
chłopakach co zasuwają na Macach Pro? Czy oni tez należą do elity mających klapki, lub
cwaniaków? Zejdźcie na ziemię ludzie, bo wątpię że dziś macie samochody z FSO na
Żeraniu, lub FSM z Bielska... Tak ze nie zarzucaj nikomu takich rzeczy bo może wyjść,
ze przygadasz sam sobie :)
A kasa to wyrzucona będzie w błoto wtedy, kiedy zamiast kupić sobie graty do pracy,
kupisz coś w rodzaju i5 - czyi do zabawy. Coś w rodzaju, jak by ktoś sobie kupił kiedyś
Durona do pracy zamiast Athlona. :)
Oczywiście każdy kupuje to, na ile jest przygotowany finansowo, ale nie wciskajcie tu
lipy ze i5 może startować z i7 - to inna liga.
- Arkana_Flow
I nie ma klapek na oczach, tylko lubię konkretne rozwiązania na które mnie stać. Czy to
nie wystarczy?
Nie no spoko, wiesz jak masz kase to kupuj, ja też bym chciał wszystko kupować z gwarancją typu 'nawet jak wyrzuce lapka przez okno to mi dadzą nowego' :) niektórzy tak wolą i SPOKO! mamy wolny wybór, ale bądźmy konkretni, bo pytający chcę takie parametry (za odpowiednią cene), że twój Dell za tą cene to niestety.. ;) ja mam i7 16 GB RAM 500 dysk SSD i śmiga wszystko jak ta lala ;)