Mając RAM DDR2 zamiast w niego inwestować lepiej się go pozbyć - 8GB DDR3 1600 to koszt 310 pln
Jaki model masz na myśli? Ja nie mogę się doszukać modelu robiącego 1600, przy napięciu 1,5V (by miała takie parametry zapisane w SPD, czyli zgodnie ze specyfikacją producenta). Zwykle widuję pamięci które zgodnie ze spec. wymagają napięcia np. 1,65V dla 1600, a domyślnie pracują (by SPD) na 1,5 ale 1333.
Procesor do produkcji - Intel czy AMD?
Re: Procesor do produkcji - Intel czy AMD?
Aha ... co do tego OC i5 bez K ... widzę że właściwie samym mnożnikiem można podkręcić przy czterech rdzeniach obciążonych o 500 Mhz (kręcenie mnożnikiem + aktywne turbo). Im mniej rdzeni tym większe OC z powodu turbo (czyli przy jednym-dwóch rdzeniach będzie więcej niż + 500 Mhz ... dla modelu bez K)
Hej chłopaki, może tak nie w topic, bo widzę że dość wnikliwie grzebiecie w kofiguracji komponentów...
Wydaje mi się że jak wyżej kolega zwrócił uwagę, na porządek w sesji i wielokrotne używanie tych samych wtyczek, szczególnie "kombajnów" jest niepoprawną praktyką.
Inna kwestja to dyski twarde.. po co komu 4 dyski? skoro dotychczas pracował na 1...
Według mnie i na przeciętną kieszeń użytkownika, wystarczy jeden ale szybki.
Co do pamięci.. nie widzę sensu ładowania 8-16-.... GB ramu jeśli system tego nie obsługuje.
Apetyt rośnie w miarę jedzenia, a kiedyś było Celerony 300MHz i i 0,5GB ramu i jakoś ludzie sobie radzili ;)
Co do pamięci.. nie widzę sensu ładowania 8-16-.... GB ramu jeśli system tego nie obsługuje.
... to kolega używa jeszcze systemu który nie obsługuje min. 16 GB RAM?
...
Hej chłopaki, może tak nie w topic, bo widzę że dość wnikliwie grzebiecie w kofiguracji komponentów...
Wydaje mi się że jak wyżej kolega zwrócił uwagę, na porządek w sesji i wielokrotne używanie tych samych wtyczek, szczególnie "kombajnów" jest niepoprawną praktyką.
Inna kwestja to dyski twarde.. po co komu 4 dyski? skoro dotychczas pracował na 1...
Według mnie i na przeciętną kieszeń użytkownika, wystarczy jeden ale szybki.
Apetyt rośnie w miarę jedzenia, a kiedyś było Celerony 300MHz i i 0,5GB ramu i jakoś ludzie sobie radzili ;)...
Dobrze kompbinujesz, ale nie dokoca
Optymalizacja sesji audio to jest rzecz bardzo ważna. Bo bez niej szybko zapchamy silnik audio programu DAW i nie wykorzystamy mocy CPU, a całość bedzie się ksztusić nawet namocnych komputerach. Pozatym na logike, po co dublować te same pluginy.
Co do dysków. Jeden dysk w systemie do pracy audio to nieporozumienie. Profesjonalny komputer do pracy aranżerskich, kompozycji, miksu itp powinien miec niezależne dyski do 1. systemu 2. bibliotek sampli 2. Sesji nagraniowych audio. Nie chodzi w żadnym wypadku i pojemnosc. A o wydajność odczytu/zapisu. Jeden dysk robiący 5 rzeczy na raz nie nadaje sie do niczego.
Kolega widzi sesns kupna pamieci bo zamierza zamienic system na win 64bit. Praca z taką iloscią RAM'u wiąże się z niesamowitym komfortem i swobodą działań w procesie aranżowania, edycji i budowania skomplikowanych sesji. Kto tego nie doświadczył, nie wie o czym mowa
Co do celeronów. Fakt, byly takie czasy kiedy nagrywało sie i składało kawałki na takich maszynkach. Człoiek nie potrzebował nic wiecej bo nie bylo nic więcej. I "jakoś sobie radzili". Ale z powodu ich ułomności nie moglismy nawet marzyć i narzędziach o takiej jakości narzędzi jak obecnie. Cale studio aranżerskie przeniosło się na pole wirtualnych instrumentów. Co ważniejsze są one takiej jakości tylko dzięki wydajnym komputerom. Bez mocy obliczeniowej nie byloby postępu.
powinien miec niezależne dyski do 1. systemu 2. bibliotek sampli 2. Sesji nagraniowych audio.
Ale sample ładują się do RAM ... i podczas odtwarzania nie idzie to z dysku (?). Bo jeśli szło by z dysku, to w takim razie potrzebny byłby jeden dysk na jeden sampel by to odciążyć ;) To samo "system" ... za bardzo nie ma on co grzebać na HDD jeśli mamy wystarczająco dużo RAM. Nadmiar ilości dysków to nie jest dobry pomysł. No ikwestia Ciszy, ... po tym co piszesz można wyciągnąć wniosek że nie zwracasz większej uwagi na głośność pracy PC (grzejący się CPU, kilka dysków talerzowych nie jest dla Ciebie problemem).
...
powinien miec niezależne dyski do 1. systemu 2. bibliotek sampli 2. Sesji nagraniowych audio.
Ale sample ładują się do RAM ... i podczas odtwarzania nie idzie to z dysku (?). Bo jeśli szło by z dysku, to w takim razie potrzebny byłby jeden dysk na jeden sampel by to odciążyć ;) To samo "system" ... za bardzo nie ma on co grzebać na HDD jeśli mamy wystarczająco dużo RAM. Nadmiar ilości dysków to nie jest dobry pomysł. No ikwestia Ciszy, ... po tym co piszesz można wyciągnąć wniosek że nie zwracasz większej uwagi na głośność pracy PC (grzejący się CPU, kilka dysków talerzowych nie jest dla Ciebie problemem).
...
;-)
Zgadza sie ze przy większej ilosci dysków generuja większy hałas. Ale nawet 3 ciche dyski żadko kiedy są glosniejsze niż bardzo ciche chłodzenie. Tak jest w moim przypadku. Sam przywiązuje wagę do cichego komputera, ale bez szalenstwa. Mam chlodzenie silentiumPC Fortis i jego wydajność jest tak duza ze mój CPU żadko kiedy przekracza 40 pare stopni w stresie. Zwykle chodzi ponizej 40. Dobrze wentylowana obudowa bardzo powolnymi duzymi wiatrakami chlodzi wszytsko ogólnie i nawet karta grafili nie potrzebuje za bardzo swojgo chlodznia. Mozna spokojnie zredukować prace wiatraka karty do minimum (25% w przypadku Radeonów HD). Nie slychac ich wogóle. Całość chozdi naprawde bardzo przyzwoicie cicho. Żaden komputer z klasy domowych nie moze byc porównany do takiej konfiguracji.
A dyski i ładowanie Sampli. Zgadza się mozna upakować wszytsko do jednego dysku i ładowac wszytsko do RAM'u. Ale nie lepiej jednak korzystać ze streamingu w pewnym zakresie i miec wszytsko na kilku? Zmniejsza to przy okazji potencjlną awaryjność całego stanowiska. Padnie dysk systemowy, lub dysk sesji - to padnie tylko jeden. Reszte mamy zabezpieczoną. Pozatym dysk na sample, mozna wykorzystać jako magazyn archiwizacji danych sesji na osobnej partycji z tyłu dysku. Jeden dysk w mojej ocenie do zbyt duze ryzyko.
Natomiast 3 dyski juz dają możliwość zabezpieczenia całosci systemu przed awariami - 1. Archiwizacja danych w locie lub automatyczne kopiowanie danych po skonczeniu sesji 2. Kopie bezpieczenstwa systemu operacyjnego w postaci obrazów partycji na osobnym dysku jako gwarancja prawdziwej kopii. 3. Disk streaming mimowszytsko działa genialnie i wole streamingować sample i miec na to osobny dysk z szybkim w miare dostepem. Dlatego nie ładuje aż 24GB ramu a 8GB narazie sprawdza sie doskonale. Zobaczymy w przyszlosci.
Ja nie upieram sie przy swoich racjach. Ale mam wypracoane pewne techniki pracy z komputerami i jak dotychczas sprawdzają sie one doskonale. Juz 2 razy w zyciu stracilem dane z powodu awarii dysku i teraz dzięki 3 dyskom (2 też od biedy mogą być), mam pewność że codziennie dane mam przynajmniej w dwóch kopiach. Czasem kopiuje ręcznie na dysk USB jako 3-ci bufor ultra awaryjny. Nic nie ma gorszego od utraty danych klięta. Dzielę sie tylko swoimi doświadczeniami które od lat funkcjonują i są sprwdzone. Ale nie znaczy to ze inne kombinacje sprzetowe nie są równie uzyteczne.
Oczywiscie, jak tylko ceny dysków Flash spadną do rozsądnych poziomów i bedą miały duze pojemności, będzie to bardzo dobry moment żeby pozbyć się sfiszczących dysków talezonych i zapomniej raz na zawsze. Póki co, bezpieczenstwo jest najwazniejsze. Inną rzeczą jest również jak komputer jest ustwiony w studio. Ja mam komputer z dala od siebie o pare metrów. Z trudem slysze ze wogole pracuje. Ale to tak nie każdy może mieć, szególni w domu.
Jest juz vertex3 - 120 giga za tysiaka - cena kosmos ale zapis i odczyt powyżej 500 MB/s to naprawdę szok :) - szkoda ze z małymi plikami wciąż słabiutko ato jednak spora część pracy dysków
Kyle jak chcesz podkręcic mnoznikiem procesor który nie umozliwia zmiany?O ile wiem mozna pogonić delikatnie szynę główna(problem z sata pci express i całą resztą) i zablokowac oszczedzanie energii ale naprawde za 100 pln więcej nie masz z tym żadnych problemów wiec nawet nie ma sie co rozwodzic nad nowymi i bez K...600 a 715 to żadna różnica za mozliwości jakie daje seria K(przy i5) - przy i7 róznica podobna albo i mniejsza
500MHz to był tylko przykład - jak wiadomo te nowe procki chodza bez kłopotu na 4.5GHz a to ponad 1GHZ więcej od standardu - pisałem przykładowo żeby nie cisnać sprzetu na maksa poprostu - nie przesadzam jesli nie trzeba
Nowe bulldozery od AMD podobno mają byc szybsze od poprzednich core i i to sporo - czekam i mam nadzieje że tak będzie ale premiera w okolicach czerwca więc to ponad miesiąc - plus kolejny - spadek cen istniejących płyt głównych i procków więc może warto?
Co do pamięci to niestety znacząca wiekszość ma w standardzie 1.65 i na takim napięciu potrafia spokojnie pracowac nawet jako 2000 więc nie ma się co rozwodzic bo oecnie każda płyta pod 1155 obsługuje profile rozszerzone pamięci a takze zmiane napiecia(nie to co padliny dla 775 szczególnie od asusa nie potrafiące poprawnie obsłuzyć sporej ilości dostepnego ramu) (jest pare dużych testów w sieci - popatrz)
RAID - prosze poczytać na wiki i poradniki w google - szkoda czasu sie nad tym rozwodzić ale przyjemna i przydatna kwestia kosztem oczywiście hałasu
zaleznie od poziomu RAID to bezpieczeństwo albo wydajnośc albo i jedno i drugie :)
Podstawa w profesjonalnej pracy chyba że robisz codziennie backup tego co zrobiłes w ciągu dnia
Co do sampli - sa tez programy ktore korzystają ze streamingu wiec duża ilośc ramu na nic sie nie zda - najpierw trzeba poznac dokładnie swoje środowisko i dla streamingu(o ile wielkości banków nie są tragiczne) to SSD jak znalazłi ramu styknie nawet 2 giga
Dla tych które sa w stanie wgrać cały bank do pamieci to im więcej ramu tym lepiej a dysk wystarczy talerzowy :)
Kyle jak chcesz podkręcic mnoznikiem procesor który nie umozliwia zmiany?
Tyć Ty druchu czytosz co Ja do Ciebie piszę? :) Modele bez K mają odblokowany mnożnik ... można go zwiększyć łącznie o 5 od wartości domyślnej (4+1 turbo) dla 4 rdzeni pracujących jednocześnie. Modele z K są "bardziej odblokowane" ... granica w ich przypadku leży podobno przy 57 .