Kyle nie ciśnieniuj się - nie każdy traci czas na siedzenie w necie - nie napisałem że hałasował tylko nie był cichy i piszczał
Model to był E6 tyle tylko pamiętam - niestety drugi który mi oferowali również piszczał więc dałem sobie z nimi spokój
I tak jednymi z najcichszych jakie miałem były pierwsze modecomy z 12cm wentylatorem (jeszcze od fortrona) - to było coś - działa u znajomego do tej pory (9 rok) i nie stwarza najmniejszych problemów
A wszystko przez to że miał ładny dobrze oszlifowany radiator nie zakłócający obiegu powietrza
warto porozglądać się nad pół pasywnymi
Teddy piszesz że nie piszczą a potem podajesz linka gdzie ludzie piszą że jednak piszczą - owszem można wymieniać ale to bardzo znany problem w be quiet
nie kazdy może mieć na to czas
Co do fortrona - takie wady moga się zdażyć każdemu ale to naprawdę rzadkość - podobnie jak zapalające się płyty główne czy grafiki - jednak się zdażają takie rzeczy a ty na jednym przykładzie już ferujesz wyrok - używane fortrony a nawet feele ludzie też kupują więc powiedz mi o czym to świadczy?
jedynie o szczędności bo nikt normalny nie kupuje używki bez gwarancji w dodatku zasilacza który jak wiadomo jest czuły na zasilanie i tym podobne sprawy
Dobra nie ma co dywagować bo kolega też się rozpędził w składaniu tego komputera - podałem świetny wydajny zestaw za nie duże pieniądze ale co tam - lepiej na czymś przepłacić a coś też stracić(SSD) jak kto woli
ja bym się nie rzucał na darmo bo zysk nie tam gdzie kolega szuka
ps.Kyle faktycznie z tym ivy na z68 może być kłopot - słyszałem o takich przypadkach ale w razie co można poprosić w sklepie o aktualizacje biosu - tylko potem sprawdzić podstawke czy pinów nie pogięli(choć do tego trzeba być wybitnym kaleką)