Komputer - konfiguracja 2012

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Zbynia

Re: Komputer - konfiguracja 2012

Post autor: Zbynia » środa 26 wrz 2012, 18:07

Kyle nie ciśnieniuj się - nie każdy traci czas na siedzenie w necie - nie napisałem że hałasował tylko nie był cichy i piszczał

Model to był E6 tyle tylko pamiętam - niestety drugi który mi oferowali również piszczał więc dałem sobie z nimi spokój

I tak jednymi z najcichszych jakie miałem były pierwsze modecomy z 12cm wentylatorem (jeszcze od fortrona) - to było coś - działa u znajomego do tej pory (9 rok) i nie stwarza najmniejszych problemów

A wszystko przez to że miał ładny dobrze oszlifowany radiator nie zakłócający obiegu powietrza

warto porozglądać się nad pół pasywnymi

Teddy piszesz że nie piszczą a potem podajesz linka gdzie ludzie piszą że jednak piszczą - owszem można wymieniać ale to bardzo znany problem w be quiet

nie kazdy może mieć na to czas

Co do fortrona - takie wady moga się zdażyć każdemu ale to naprawdę rzadkość - podobnie jak zapalające się płyty główne czy grafiki - jednak się zdażają takie rzeczy a ty na jednym przykładzie już ferujesz wyrok - używane fortrony a nawet feele ludzie też kupują więc powiedz mi o czym to świadczy?

jedynie o szczędności bo nikt normalny nie kupuje używki bez gwarancji w dodatku zasilacza który jak wiadomo jest czuły na zasilanie i tym podobne sprawy

Dobra nie ma co dywagować bo kolega też się rozpędził w składaniu tego komputera - podałem świetny wydajny zestaw za nie duże pieniądze ale co tam - lepiej na czymś przepłacić a coś też stracić(SSD) jak kto woli

ja bym się nie rzucał na darmo bo zysk nie tam gdzie kolega szuka

ps.Kyle faktycznie z tym ivy na z68 może być kłopot - słyszałem o takich przypadkach ale w razie co można poprosić w sklepie o aktualizacje biosu - tylko potem sprawdzić podstawke czy pinów nie pogięli(choć do tego trzeba być wybitnym kaleką)

Kyle

Post autor: Kyle » środa 26 wrz 2012, 18:30

...
Kyle nie ciśnieniuj się - nie każdy traci czas na siedzenie w necie - nie napisałem że hałasował tylko nie był cichy i piszczał

Model to był E6 tyle tylko pamiętam - niestety drugi który mi oferowali również piszczał więc dałem sobie z nimi spokój

I tak jednymi z najcichszych jakie miałem były pierwsze modecomy z 12cm wentylatorem (jeszcze od fortrona) - to było coś - działa u znajomego do tej pory (9 rok) i nie stwarza najmniejszych problemów

Miałem Modecom 300W GTF z 8 cm wentylatorem, i Modecom MC 2.0 350W z 12 cm wentylatorem - nie były one takie ciche (np. w porównaniu do Seasonic S12 II 380W), a komputery które miałem nie były wymagające energetycznie. Ciekawe jest to, że w obu Modecom zatarł się wentylator. Sprawnosć tych modecom też była pewnie niska (poniżej 80%).

pablo1991

Post autor: pablo1991 » środa 26 wrz 2012, 18:59

Ok komputer zamówiony, dziękuję wszystkim za pomoc! Mam nadzieję, że będzie mi się na nim bezproblemowo pracowało:)

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 26 wrz 2012, 23:52

Pewnie że sprawność była niska bo na sprawnośc producenci zwracają uwagę raptem od dwóch lat a wszystko przez to że taka nvidia zapędziła się z poborem mocy w kartach graficznych i powstały kilowatowe potwory

o ile w zasilaczu to 300-400 wat nie jest to problemem ale już czuć że ciepło to taki potwór przy niskiej sprawności generuje olbrzymie ilości ciepła nie mówiąc o olbrzymich stratach energii

a co dopiero gdy tyczy się to serwerowni - koszta są naprawdę olbrzymie szczególnie w skali roku

ps. no to życzymy miłego uzytkowania i by padł przed końcem gwarancji a nie na starcie czy po :) (nie odbierz tego źle ale nie ma nic lepszego niż awaria przed końcem - wiekszości sprzętu już nie produkują więc dostaje się nowszy i często lepszy - a gdy wymiana nie wchodzi w grę to zwrot kasy co może być świetnym biznesem - tak zrobiłe z ostatnimi pamięciami 2x4GB za które dałem prawie 300 półtora roku temu)

Awatar użytkownika
Lalone

Post autor: Lalone » piątek 28 wrz 2012, 13:11

Fajny temat i bardzo dobrze, ze NIE ZOSTAŁ wykasowany. Myślę, że wielu osobom się przyda.
Przeczytałem wszystkie wątki o składaniu kompa studyjnego z tego roku, bo też właśnie się do tego przymierzam.

Dzięki za wszystkie informacje, szczególnie Kyle i Zbynia.

Wyklarujcie mi tylko jeszcze (bo tu zeznania są sprzeczne) warto iść Ivy czy zostać przy Sandy?
Bo że i5 a nie i7 już mnie właściwie przekonaliście.

Moje priorytety:
- umiarkowana, przyzwoita moc obliczeniowa, bez szaleństw
- żadnego podkręcania
- możliwie mały pobór prądu & niska temp.
- względna cisza
- grafika z procesora, konieczne wyjście na 2 monitory
- FireWire na płycie gł.

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 28 wrz 2012, 13:23

Wyklarujcie mi tylko jeszcze (bo tu zeznania są sprzeczne) warto iść Ivy czy zostać przy Sandy?
Bo że i5 a nie i7 już mnie właściwie przekonaliście.

Problem w Ivy Bridge, to tandetna "pasta" pomiędzy rdzeniem a metalową osłoną procesora. Powoduje to gorsze odprowadzanie ciepła. Przy niespecjalnie grzejących, niepodkręconych CPU nie stnowi to problemu, więc osobiście kupiłbym i5 3450 (w tej cenie widzę Sandy Bridge będzie po prostu wolniejszy, bo podobnie kosztuje model 2320. Różnica wydajności na korzyść nowszego 3450 to jakieś kilkanaście %)

Awatar użytkownika
Lalone

Post autor: Lalone » piątek 28 wrz 2012, 13:57

no i przy litografii 22nm Ivy powinno być efektywne energetycznie, prawda?

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 28 wrz 2012, 14:01

...no i przy litografii 22nm Ivy powinno być efektywne energetycznie, prawda?... 

Tak, mniej pobiera energii.

Awatar użytkownika
Lalone

Post autor: Lalone » piątek 28 wrz 2012, 14:10

No właśnie.

Właściwie jestem zdecydowany na bardzo podobny zestaw jak Pablo.
Podpowiedzcie tylko proszę sensowną płytę pod Ivy pod moje pref. - obsługa grafiki z procesora, konieczne wyjście na 2 monitory, FireWire, optymalny chipset.
Dzięki.

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 28 wrz 2012, 16:04

Szału nie robi ale jak jest w tej samej cenie to warto wybrać bo jak Kyle pisał jest nieco szybszy i ciut mniej prądu wcina pod pełnym obciążeniem

testy:

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Ivy_Bridge_-_premiera_i_test-4504.html

ODPOWIEDZ