Windows x64-bit - kompatybilność, problemy, wyjątki

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Pietro

Re: Windows x64-bit - kompatybilność, problemy, wyjątki

Post autor: Pietro » sobota 17 paź 2009, 17:22

http://jstuff.wordpress.com/jbridge/

- Piotr 

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » sobota 17 paź 2009, 19:15

...

- Piotr ...

Są małe problemy z odświerzaniem interfejsu wtyczki, ale nie jest wielki problem i roznie zachowuje sie na roznych DAW'ach. Sprawe tak czy siak juz zgłosiłem konstruktorowi jotbridża i mysle ze to naprawi. 

matia

Post autor: matia » niedziela 18 paź 2009, 18:48

...

- Piotr ...

dzieki.

lubie halas

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » czwartek 10 gru 2009, 21:09

Od paru dni intensywnie testuję Win 7 x64. System działa bardzo sympatycznie, wszystkie sprzęty działają ok, są drivery, instalacja bezproblemowa... z jednym wyjątkiem... E-MU 1820.

Niestety najnowsze drivery przeznaczone m.in. do Visty x64, w przypadku Win 7 sprawiają kłopoty. Domyślnie karta nie działa. Tzn. pozornie wszystko jest ok, natomiast nie ma żadnego dźwięku - Media Player wręcz wyrzuca błąd nie chcąc odtwarzać ani MP3 ani WAV.

Udało mi się znaleźć częściowe obejście tego problemu - otóż przełączenie w PatchMix częstotliwości Internal na 48 kHz sprawia, że karta zaczyna działać. Na 44,1 nie działa. Wyższych w ogóle nie da się ustawić.

Zdaję sobie sprawę, że 1820 to konstrukcja już nienowa, ale z tego co widzę na stronie E-MU, nawet do najnowszych ich interfejsów nie ma wciąż driverów dla Win7. A to już trąci lekką amatorką. Jutro jeszcze sprawdzę Trackera Pre (też na driverach od Visty).

BTW: Pietro, jakiego Ty używasz interfejsu audio?

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 10 gru 2009, 21:43

...
Od paru dni intensywnie testuję Win 7 x64. System działa bardzo sympatycznie, wszystkie sprzęty działają ok, są drivery, instalacja bezproblemowa... z jednym wyjątkiem... E-MU 1820.
...

Hey. Jaki Windows kupiłeś? Tez teraz bede kupował siódemke, ale mam mały dylemat. Brać wersje Home Premium x64 czy jednak wziąć Pro x64. Jedna z podstawowych rożnic to tryb kompatybilności z XP. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie czy ta funkcja bedzie do czegos potrzebna?  

Pietro

Post autor: Pietro » czwartek 10 gru 2009, 21:52

BTW: Pietro, jakiego Ty używasz interfejsu audio?... 

Ja mam E-MU 0404 USB. Pod XP x64 działa elegancko.

Na Windows 7 się zapatruję, ale chyba już na tym kompie zostanę przy tym co mam. Zresztą wolę zamiast tego kupić duży dysk, bo wiem, że mi się przyda, a nowy system, to tak już niekoniecznie ;).

- Piotr 

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » czwartek 10 gru 2009, 22:31

Hey. Jaki Windows kupiłeś? Tez teraz bede kupował siódemke, ale mam mały dylemat. Brać wersje Home Premium x64 czy jednak wziąć Pro x64. Jedna z podstawowych rożnic to tryb kompatybilności z XP. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie czy ta funkcja bedzie do czegos potrzebna?  ... 

Ja mam Professional, nie bardzo miałem wybór . Tryb kompatybilności pewnie może się przydać w przypadku jakichś starych programów. Przez te kilka dni jeszcze taka sytuacja mi się nie zdarzyła, pewnie za jakiś czas będę mógł powiedzieć coś więcej.

Jutro potestuję Trackera Pre. Jeżeli będzie działał, to na jakiś czas przy tym zostanę. Jeżeli nie, to planowany tak czy inaczej zakup nowego interfejsu zostanie przyspieszony. Potrzebuję czegoś małego, stabilnego na FireWire (żeby móc używać też z laptopem) i prawdopodobnie kupię M-Audio Firewire Solo, bo widziałem, że do tego są już drivery dla Win 7 x64.

Na Windows 7 się zapatruję, ale chyba już na tym kompie zostanę przy tym co mam. Zresztą wolę zamiast tego kupić duży dysk, bo wiem, że mi się przyda, a nowy system, to tak już niekoniecznie ;).

Ja musiałem przejść w końcu na 64 bity, żeby wykorzystać pamięć, którą mam w komputerze Miałem do wyboru Vistę lub W7 - postanowiłem spróbować W7. Gdyby się okazało, że nie da się na tym pracować, wróciłbym do Visty, ale na razie nic na to nie wskazuje.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » piątek 11 gru 2009, 14:40

Tracker Pre zainstalował się bez problemu i wygląda na to, że działa.

Więcej będzie można powiedzieć po dłuższych / bardziej dogłębnych testach.

matia

Post autor: matia » piątek 11 gru 2009, 17:28

...
Hey. Jaki Windows kupiłeś? Tez teraz bede kupował siódemke, ale mam mały dylemat. Brać wersje Home Premium x64 czy jednak wziąć Pro x64. Jedna z podstawowych rożnic to tryb kompatybilności z XP. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie czy ta funkcja bedzie do czegos potrzebna?  ... 

Ja mam Professional, nie bardzo miałem wybór . Tryb kompatybilności pewnie może się przydać w przypadku jakichś starych programów. Przez te kilka dni jeszcze taka sytuacja mi się nie zdarzyła, pewnie za jakiś czas będę mógł powiedzieć coś więcej.

Jutro potestuję Trackera Pre. Jeżeli będzie działał, to na jakiś czas przy tym zostanę. Jeżeli nie, to planowany tak czy inaczej zakup nowego interfejsu zostanie przyspieszony. Potrzebuję czegoś małego, stabilnego na FireWire (żeby móc używać też z laptopem) i prawdopodobnie kupię M-Audio Firewire Solo, bo widziałem, że do tego są już drivery dla Win 7 x64.

Ja musiałem przejść w końcu na 64 bity, żeby wykorzystać pamięć, którą mam w komputerze Miałem do wyboru Vistę lub W7 - postanowiłem spróbować W7. Gdyby się okazało, że nie da się na tym pracować, wróciłbym do Visty, ale na razie nic na to nie wskazuje.

siodemka dziala
komputer wydaje sie podejrzany ale ani razu nie resetowalem

lubie halas

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » niedziela 20 gru 2009, 16:07

Pomimo podjętych prób nie udało mi się zmusić E-MU 1820 do poprawnej pracy w Win 7 64-bit. Sprzęt póki co powędrował na półkę. Chyba go odstąpię za grosze komuś pracującemu na starszych Windowsach... A może poczekam jeszcze trochę na drivery.

Tracker Pre na razie (odpukać) działa.

Novation ReMOTE SL  też udało się bez problemu uruchomić - wygląda na to że działa, podobnie jak najnowsze oprogramowanie Automap 3.4.

Wszelkie inne urządzenia typu drukarka czy skaner - też uruchomiłem bez problemu, mogę więc zaryzykować stwierdzenie, że jedyną ofiarą migracji jest 1820

ODPOWIEDZ