Problem z komputerem i ESI MAYA 44e

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
lukashhh1

Problem z komputerem i ESI MAYA 44e

Post autor: lukashhh1 » sobota 18 kwie 2009, 22:31

Witam, pisze post ponownie.
A więc w skrócie: komputer Pentium D 3 GHz, FSB 800 MHz, RAM 3 GB Dual Channel 667 MHz, dysk pracujący w trybie UDMA 160 GB Seagate SATA2.
Oprogramowanie DAW - Cubase 4 LE, karta dźwiękowa-midi ESI MAYA 44e.

I teraz opis problemu: jak używam wtyczek VST, to przy wciskaniu klawiszy klawiatury sterującej ( tu w roli głównej JUNO G ) słysze w głośnikach cichy, bardzo krótki trzask. Taki sam efekt występuje, jak puszczę klawisz, a jeżeli zwiększę parametr Release obwiedni amplitudy we wtyczce, to ten trzask pojawia się później... myslę, że jest związany z zanikaniem sygnału. Szczególnie te trzaski słychac przy odtwarzaniu brzmień w drum maszynach vsti.
I jeszcze zauważyłem, że pjeżeli mam w cubase jakiś slad audio, to gdy marker wchodzi na niego i schodzi ze ścieżki, to te trzaski też słychac...
czy winę za to ponosi latencja? a może sterownik?
czy ASIO 4 ALL bedzie lepsze niz oryginalne stery asio na płytce z ESI???
Pozdrawiam
Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Awatar użytkownika
lukashhh1

Re: Problem z komputerem i ESI MAYA 44e

Post autor: lukashhh1 » sobota 18 kwie 2009, 22:46

...Witam, pisze post ponownie.
A więc w skrócie: komputer Pentium D 3 GHz, FSB 800 MHz, RAM 3 GB Dual Channel 667 MHz, dysk pracujący w trybie UDMA 160 GB Seagate SATA2.
Oprogramowanie DAW - Cubase 4 LE, karta dźwiękowa-midi ESI MAYA 44e.

I teraz opis problemu: jak używam wtyczek VST, to przy wciskaniu klawiszy klawiatury sterującej ( tu w roli głównej JUNO G ) słysze w głośnikach cichy, bardzo krótki trzask. Taki sam efekt występuje, jak puszczę klawisz, a jeżeli zwiększę parametr Release obwiedni amplitudy we wtyczce, to ten trzask pojawia się później... myslę, że jest związany z zanikaniem sygnału. Szczególnie te trzaski słychac przy odtwarzaniu brzmień w drum maszynach vsti.
I jeszcze zauważyłem, że pjeżeli mam w cubase jakiś slad audio, to gdy marker wchodzi na niego i schodzi ze ścieżki, to te trzaski też słychac...
czy winę za to ponosi latencja? a może sterownik?
czy ASIO 4 ALL bedzie lepsze niz oryginalne stery asio na płytce z ESI???
Pozdrawiam...
PS. Sprawdziłem Asio4all, przez chwile było dobrze, ale po 10-15 sekundach znów jest ten sam problem... czyli to nie sterowniki chyba... więc co??
POMOCY!!!!!!
Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

ODPOWIEDZ