HP Pavilion Dv 7 1280ew + Presonus Fire Studio Project - problem

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
barroko

HP Pavilion Dv 7 1280ew + Presonus Fire Studio Project - problem

Post autor: barroko » niedziela 26 lip 2009, 21:17

Witam,

usiłuję zgrać Presonusa Fire Studio Project z laptopem HP Dv7 1280 ew i mam problem z dźwiekiem. Po zainstalowaniu sterowników ze strony Presonusa wszystko niby działa. Sygnał wchodzi i wychodzi ale niestety jest bardzo zniekształcony, jakby przesterowany, taki jakby distortion...trudno to opisać. Presonusa podłączam pod port Fire Wire w laptopie kablem 6 pin/4 pin. W laptopie jest Vista 32 bity i kontroler fire wire nie wiadomego producenta. Próbowałem na dwóch kablach, raczej wykluczam defekt kabla. W czym moze byc problem? Prosze o podjecie tematu i o pomoc. Oczywiście podam wszelkie dodatkowe informacje jakie beda potrzebne, niech tylko sie ktos odezwie. Pozdrawiam i śledzę temat z niecierpliwością. 

Awatar użytkownika
doministry1

Re: HP Pavilion Dv 7 1280ew + Presonus Fire Studio Project - problem

Post autor: doministry1 » niedziela 26 lip 2009, 22:42

Witam,

usiłuję zgrać Presonusa Fire Studio Project z laptopem HP Dv7 1280 ew i mam problem z dźwiekiem. Po zainstalowaniu sterowników ze strony Presonusa wszystko niby działa. Sygnał wchodzi i wychodzi ale niestety jest bardzo zniekształcony, jakby przesterowany, taki jakby distortion...trudno to opisać. Presonusa podłączam pod port Fire Wire w laptopie kablem 6 pin/4 pin. W laptopie jest Vista 32 bity i kontroler fire wire nie wiadomego producenta. Próbowałem na dwóch kablach, raczej wykluczam defekt kabla. W czym moze byc problem? Prosze o podjecie tematu i o pomoc. Oczywiście podam wszelkie dodatkowe informacje jakie beda potrzebne, niech tylko sie ktos odezwie. Pozdrawiam i śledzę temat z niecierpliwością. 

Nie mam pojecia. Ja mam Paviliona dv6870ew is karte Lexicon Alpha (prosta karta) i dziala.

Przychodzi mi tylko do glowy jedno: prawidlowe ustawienie w preferencjach PROGRAMU ktorego uzywasz, szczegolnie jakiegos z MIDI.

Taki problem mialem z sekwencerem Orion.
Na fabrycznych sterownikach program pierdzi i brzmi jak spierniczony kabel. Po przelaczeniu na sterowniki karty (ASIO) wszystko gra.

Tyle co mi do glowy przychodzi.
Kompozytor, Instrumentalista, Improwizator

barroko

Post autor: barroko » niedziela 26 lip 2009, 23:49

...Witam,

Nie mam pojecia. Ja mam Paviliona dv6870ew is karte Lexicon Alpha (prosta karta) i dziala.

Przychodzi mi tylko do glowy jedno: prawidlowe ustawienie w preferencjach PROGRAMU ktorego uzywasz, szczegolnie jakiegos z MIDI.

Taki problem mialem z sekwencerem Orion.
Na fabrycznych sterownikach program pierdzi i brzmi jak spierniczony kabel. Po przelaczeniu na sterowniki karty (ASIO) wszystko gra.

Tyle co mi do glowy przychodzi....

Rzecz w tym, że nie chodzi o program, bo czy to jest Cubase LE 4 (dołączony do interfejsu) czy poprostu Windows Media Player i jakakolwiek mp3trójka, to efekt jest ten sam. Komunikacja jest OK,a dźwięk jest zniekształcony. Wszystko co odsłuchyję przez Presonusa jest charczące. Nie wiem w czym upatrywać problem:

1. System? Jak to w Pavilionach... jest Vista, może XP ?

2. Jakieś ustawienia w systemie? Co (Vista)???

3. BIOS?

Próbowałem też łączyć przez Fire Wire na Express Card LogiLink na TI XIO2200, niestety objaw jest inny...dźwięk wchodzi ale jakby ma "czkawkę" i nic nie wychodzi, nic nie słychać.

Awatar użytkownika
Szofer

Post autor: Szofer » poniedziałek 27 lip 2009, 01:26

Hej

A bawiles sie latencia (bufor FW i latency size[jakos tak]) mialem tak przy saffire jak byla za mala to cos podobnego sie dzialo jak u ciebie

ps. ja uzywam expres card FW bo jest szybsza a w pavilionie to FW jest do bani (tez na pavilionie siedze i sprawdzalem dlatego postawilem na expres card FW)

Hej

Mesa Boogie Traxis, Marshall JMP-1, ADA MP-1, POD X3, Digitech 2120, Rocktron Voodu Value, TC Electronic G-Major, DBX 166A, Rocktron Intellifex, Mesa Bogie 2:90, KRK VXT6, FocusriteSaffire, Ibanez, Framus, Cubase, VST,BeyerDynamic DT150,Behringer FCB-1010

barroko

Post autor: barroko » poniedziałek 27 lip 2009, 09:20

...
Hej

A bawiles sie latencia (bufor FW i latency size[jakos tak]) mialem tak przy saffire jak byla za mala to cos podobnego sie dzialo jak u ciebie

ps. ja uzywam expres card FW bo jest szybsza a w pavilionie to FW jest do bani (tez na pavilionie siedze i sprawdzalem dlatego postawilem na expres card FW)

Hej...

A gdzie znajdę te ustawienia? (bufor FW i latency sisze). Buffer size mam w ustawieniach Universal Control (sterownik do interfejsu), ale bufor FW to nie wiem...

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » poniedziałek 27 lip 2009, 16:25

...
...
Hej

Hej...

A gdzie znajdę te ustawienia? (bufor FW i latency sisze). Buffer size mam w ustawieniach Universal Control (sterownik do interfejsu), ale bufor FW to nie wiem......

A nie masz wirtualnego miksera do karty? 

barroko

Post autor: barroko » poniedziałek 27 lip 2009, 18:32

...
...
...
Hej

Hej...

A gdzie znajdę te ustawienia? (bufor FW i latency sisze). Buffer size mam w ustawieniach Universal Control (sterownik do interfejsu), ale bufor FW to nie wiem......

A nie masz wirtualnego miksera do karty? ...

Tak, mam! Uruchamiam Universal Control i tu mam na głównej karcie ustawienia Sample Rate, Clock Source, Safe Mode i Buffer Size. Prócz tego są rozwijane menu File oraz Settings. Żeby uruchomić mikser trzeba rozwinąć File i wybrać Show All Devices, wtedy wyświetla się mikser. Z tym, że wyswietla się tylko wtedy kiedy mam podłączony interfejs do laptopa.

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » poniedziałek 27 lip 2009, 20:27

...
...
...
...
Hej

Hej...

A nie masz wirtualnego miksera do karty? ...

Tak, mam! Uruchamiam Universal Control i tu mam na głównej karcie ustawienia Sample Rate, Clock Source, Safe Mode i Buffer Size. Prócz tego są rozwijane menu File oraz Settings. Żeby uruchomić mikser trzeba rozwinąć File i wybrać Show All Devices, wtedy wyświetla się mikser. Z tym, że wyswietla się tylko wtedy kiedy mam podłączony interfejs do laptopa....

Hmm to chyba logiczne że wtedy się tylko wyświetla.

Czyli będzie lepiej?? 

Awatar użytkownika
Szofer

Post autor: Szofer » środa 29 lip 2009, 00:27

Czyli będzie lepiej?? ...

Hej

tez prawda kombinuje sie na podpietym device, poza tym kazda karta ma inaczej wszystko rozmieszczone w setting i trzeba szukac, probowac, i tez google pomaga nawet fotami ustawien a przedewszystkim strona producenta i support ale wiadome english sie klania.

Hej

Mesa Boogie Traxis, Marshall JMP-1, ADA MP-1, POD X3, Digitech 2120, Rocktron Voodu Value, TC Electronic G-Major, DBX 166A, Rocktron Intellifex, Mesa Bogie 2:90, KRK VXT6, FocusriteSaffire, Ibanez, Framus, Cubase, VST,BeyerDynamic DT150,Behringer FCB-1010

barroko

Post autor: barroko » piątek 31 lip 2009, 13:07

...

Czyli będzie lepiej?? ...

Hej

tez prawda kombinuje sie na podpietym device, poza tym kazda karta ma inaczej wszystko rozmieszczone w setting i trzeba szukac, probowac, i tez google pomaga nawet fotami ustawien a przedewszystkim strona producenta i support ale wiadome english sie klania.

Hej...

No niestety, w ustawieniach w mikserze nie wiele jest do ustawiania i próbując na rózne sposoby, nie przynosi to porządanego efektu... Próbuję przez firewire bezpośrednio oraz przez express card. No chyba da się to jakoś ustawić??? Tylko jak???

ODPOWIEDZ