Witam
Sytuacja wygląda tak, że obecnie posiadam AMD Phenom II X2 550 ale jest nie wystarczający. Kilkanaście kanałów audio, kilka instrumentów VST + efekty i procesor osiąga 80-90%
A więc myślę nad zmiana procesora. I teraz lepiej będzie zostać przy AMD i kupić sześciordzeniowy AMD Phenom II X6 1100T. Czy może dołożyć trochę i przesiąść się na Intel Core i7-2600K. O obu czytałem dużo dobrego ale większość opinii oparta jest na testach dedykowanych do gier a nie wiem jak wychodzi wydajność w studiach.
AMD ma 6 rdzeni ale intel większą pamięć L3.
Pracuję na Studio One.
Z góry dziękuje za wszelką pomoc i sugestie.
Procesor do produkcji - Intel czy AMD?
Procesor do produkcji - Intel czy AMD?
Re: Procesor do produkcji - Intel czy AMD?
Ja mam Phenoma 2x4 a dokładnie 4 rdzenie po 4ghz i to mi w zupełności wystarcza.
[addsig]
Mi intel i7 wystarczy ze spokojem, a robię kawałki po 50+ sladów z wtyczek EW.
...
Witam
Sytuacja wygląda tak, że obecnie posiadam AMD Phenom II X2 550 ale jest nie wystarczający. Kilkanaście kanałów audio, kilka instrumentów VST + efekty i procesor osiąga 80-90%
....
Najpierw sprawdz realne uzycie CPU na tej sesji. Nie sugeruj się wskaźniekim DSP programu, tylko sprawdź czy to co pokazuje DSP jest rownoznaczne z uzyciem CPU w Menagerze zadań.
Proponuje tutaj poczytać : http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?op=modload&name=Forum&file=viewtopic&topic=27112&forum=11
Chociaż przy dwóch rdzeniach jest mozliwe zapchanie CPU, to przy 4 rdzeniach pokroju Phenoma II X4 965 BE jest to juz nie lada sztuka przy pracy z typową skomplikowaną (aux'y, submixy, automatyka, duzo roznych pluginow) sesją audio midi. Na takim pracuje od 2 lat i nie udalo mi sie go w całosci zapchać. Powiem szczerze - nie ma co przepłącać na super drogi CPU. Obecnie procesory z półki ponizej 1000zł które reprezentują wysoką wydajność (są w TOP 20) wzupelnosci starczają z zapasem. Jednak jak bedziesz kupował wielordzeniowca, to skup się bardziej nie na ilsoci zrdzeni a na wydajnosci pojedynczych. Chodzi o to zebyś wybrał raczej Quad Core z szybszymi rdzeniami niż Six Core z wolniejszymi. Oczywiscie, w wynikach multi CPU beda one lepsze, ale w Single juz nie i moze to nie przynieść wielkiej korzysci w praktyce.
...
...
Witam
....
Najpierw sprawdz realne uzycie CPU na tej sesji. Nie sugeruj się wskaźniekim DSP programu, tylko sprawdź czy to co pokazuje DSP jest rownoznaczne z uzyciem CPU w Menagerze zadań.
Proponuje tutaj poczytać : http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?op=modload&name=Forum&file=viewtopic&topic=27112&forum=11
Chociaż przy dwóch rdzeniach jest mozliwe zapchanie CPU, to przy 4 rdzeniach pokroju Phenoma II X4 965 BE jest to juz nie lada sztuka przy pracy z typową skomplikowaną (aux'y, submixy, automatyka, duzo roznych pluginow) sesją audio midi. Na takim pracuje od 2 lat i nie udalo mi sie go w całosci zapchać. Powiem szczerze - nie ma co przepłącać na super drogi CPU. Obecnie procesory z półki ponizej 1000zł które reprezentują wysoką wydajność (są w TOP 20) wzupelnosci starczają z zapasem. Jednak jak bedziesz kupował wielordzeniowca, to skup się bardziej nie na ilsoci zrdzeni a na wydajnosci pojedynczych. Chodzi o to zebyś wybrał raczej Quad Core z szybszymi rdzeniami niż Six Core z wolniejszymi. Oczywiscie, w wynikach multi CPU beda one lepsze, ale w Single juz nie i moze to nie przynieść wielkiej korzysci w praktyce.
...
Tak sie zastanawiam czy u mnie wszystko jest ok instrumenty niby zaledwie na 1% (kilka NI massive) automatyka prawie wcale (to by sie zgadzało) a CPU 95%
czy to normalne??
Screen: http://img21.imageshack.us/i/29137305.jpg/
Tak sie zastanawiam czy u mnie wszystko jest ok instrumenty niby zaledwie na 1% (kilka NI massive) automatyka prawie wcale (to by sie zgadzało) a CPU 95%
czy to normalne??
Screen: http://img21.imageshack.us/i/29137305.jpg/...
Czy obciązenie powoduje tylko proces Studio One? Pozatym mam wrazenie ze kilka sztuk Massive nie powinno aż tak obciązyć. Gdyz nawet u mnie na starym jedno rdzeniowym Sempronie moglem spokojnie uruchomic ze 5-7 sztuk. Sprawdz jeszcze przy okazji w jakim trybie jakosci dzwięku dziala massive. Na najwyzszym zjada bardzo duzo mocy a nie przeklada sie to slyszalną jakosc dzwięku.
Dodając jeszcze odnośnie zakupu CPU. W twoim przypadku tylko AMD. Dlaczego? Ponieważ masz platforme (obecną/najnowszą/ostatnią) AM3 a to oznacza że mozesz tu włożyć najszybsze i najwyższe modele AMD jakie obecnie są na rynku. Nie potrzebujesz wymieniać żadnego innego podzespołu. Na całą platforme Intel wydałbys przynajmniej ze 2000zł z nie najszybszym CPU. A tak mozesz wymienić tylko CPU i zainwestować nawet w najlepszy model, bez bólu wymiany komputera i instalacji systemu na nowo.
Porównaj sobie twój CPU do innych AMD za pomocą porównywarki CHIPA. Napewno znajdziesz cos w zasięgu twojeo portfela. Warto zwrócic uwagę na czynnik POWER i ECONO w rankingu.
http://www.chip.pl/testy/podzespoly-pc/procesory/amd-phenom-ii-x2-550-black-edition
...Do posiadaczy Phenomów - ostatnio przerzuciłem się na ten procesor, ale coś mi się tnie (na chwilę loopuje) w bardziej rozbudowanych sesjach w Kubusiu. I właśnie nie wiem czy to jest wina tego procka , płyty (asus) czy tego, że mam tylko jeden dysk twardy????...
I co że jeden dysk? ;) Jeden model ma transfer 60 MB/s a inny 240 MB/s ... napisz lepiej co to za dysk.
Jaki masz procesor? Phenom X3 8450 czy Phenom II X6 1100T?
Ile masz pamieci RAM? 1 GB czy 16 GB?