Wymiana interfejsu audio
Wymiana interfejsu audio
mam krótkie pytanie: czy warto bawić się w wymianę Emu Tracker Pre na Focusrite Saffire 6 USB? Czy różnica w brzmieniu tych kart jest znacząca?
Pozdrawiam.
- Łukasz1985
Re: Wymiana interfejsu audio
...Witam,
mam krótkie pytanie: czy warto bawić się w wymianę Emu Tracker Pre na Focusrite Saffire 6 USB? Czy różnica w brzmieniu tych kart jest znacząca?
Pozdrawiam....
...mysle ze nie bedzie znacznej roznicy w brzmieniu to tylko zalezy od przetwornika, niby focusrite prezetuje wiekszy poziom ale mysle ze roznicy w brzmieniu nie bedzie. Gdybys zapytal o wymiane mikrofonu to napewno bylyby jakies spore roznice:)
[addsig]
-
...Jest znacząca. Poczynając od konwerterów, na preampach kończąc. Te w Trackerze są wyjątkowo słabe. Jak pewnie zauważyłeś, do wiekszości mikrofonów trzeba ustawić wysoki gain, a wtedy bardzo szumią. W Focusricie jest zdecydowanie lepiej....
Dzięki za odpowiedzi. Właśnie te preampy w Trackerze pozostawiają wiele do życzenia...
Dostałem jeszcze propozycję Presosusa firestudio mobile. Jak on wypada w porównaniu do trackera i saffire 6?
Pozdrawiam.
Kolejna od lat dyskusja na temat "brzmienia" interfejsów audio. Sprawa kilka lat temu była nawet "naukowo badana słuchowo" na portalu e-muzyk przez "czułe uszy". Oczywiście nic z niej nie wynikło, bo nie mogło.
Jeśli wypowiadający się tutaj mają słuch rozdzielczości ponad 100 dB w zakresie dynamiki i szumów oraz autorytatywnie potrafią rozróżnić tysięczne części procenta zniekształceń nieliniowych współczesnych interfejsów to gratuluję im daru Bożego.
Zapytam się tylko "z taką pewną taką nieśmiałością": na jakich przetwornikach akustycznych dokonują tych ocen, skoro mają one o kilka rzędów wielkości gorsze parametry niż przetworniki interfejsów?