Windows 7 DAW i konserwacja systemu

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
lukashhh1

Windows 7 DAW i konserwacja systemu

Post autor: lukashhh1 » poniedziałek 10 gru 2012, 13:41

Witam, mam pytanko.

jak zapewne wszystkim wiadomo, Windows 7 wymaga od czasu do czasu zabiegów "oczyszczania" ze śmieci które sam produkuje.

Chciałbym się dowiedzieć, jakich aplikacji "oczyszczających " używacie?

jakie foldery czyścicie i jakie pozostałości po pracy programów windowsowych i DAWów ( jakieś logi, foldery typu TEMP itp )?

Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Zbynia

Re: Windows 7 DAW i konserwacja systemu

Post autor: Zbynia » poniedziałek 10 gru 2012, 15:57

Nie używam żadnych :)

Nie no jak już to systemowego oczyszczacza ale rzadko

Generalnie kasuję zawartość TEMP zarówno tego w plikach użytkownika 

%USERPROFILE%\AppData\Local\Temp

oraz

%USERPROFILE%\AppData\Local\Tmp

jak i tego w katalogu windows

W te katalogi z profilu uzytkownika najlepiej wchodzić z linku bo są standardowo ukryte

Do tego wszystkie ukryte katalogi w katalogu Windows zaczynajace się na $Uninstaler - to katalogi po instalacyjne dla łatek (nie będę odinstalowywał wiec wywalam)

I na koniec czyszczę katalog 

C:\Windows\SoftwareDistribution\

Tu są wszystkie ściągnięte łatki z Windows Update

I to tyle - robię to głównie po instalacji systemu i raz na ruski rok z nudów - mając HDD robiłem po tym defragmentacje raz na pół roku ale przy SSD dałem sobie spokój

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 11 gru 2012, 12:39

Większość rzeczy można z automatyzować i robi to całkiem dobrze CCleaner. Darmowy soft którego sam używam (trzeba tylko pamiętać żeby sobie nie wyczyścić danych podręcnych przeglądarki internetowej bo ten soft takie funkcje posiada. Moze to spowodować utratę zakładek itp.). Mimo wszystko tego rodzaju czyszczenie nie jest niezbędne. Danych nie powinno przybywać dużo i raczej są to małe pliki lub dane po instalacjach. Jeżeli nie instalujesz 100 aplikacji to nie powinno robić to żadnego problemu.

Jedynym dość istotnym z mojego punktu widzenia obciążeniem jest aktywna usługa kopii zapasowej systemu. W zależności od ustawień (które możemy dowolnie ustawić) może pochłaniać gigabajty danych. I sprawiać wrażenie ubywającego miejsca na dysku C. Ja mam tę usługę wyłączoną i ilośc danych jest od lat stała pod warunkiem nie doinstalowywania nowych aplikacji.

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 11 gru 2012, 16:16

Kopia zapasowa sama prosi sie o wykonanie co możemy olać a przedewszystkim nie wolno takich kopii wykonywać na dysk którego kopie zapasową chcemy zrobić (zresztą nie wiem czy się nawet tak da)

Oczywiście najlepiej ją wyłączyć co by nie atakowała komunikatami

Dodatkowo mozna wyłaczyć funkcję "Przywracanie systemu" - ona powoduje straty miejsca po wszelkich instalacjach chociaż z drugiej strony jak coś pójdzie nie tak możemy przywrócić system do stany sprzed instalacji bubla

ta funkcja plus katalogi łatek windows i wszelkie TEMP powodują zabieranie miejsca

Oczywiście najlepiej też ustawić na sztywno plik wymiany co by sie nie rozrastał i jesli się nie korzysta to wyłączyć hibernację bo ona tworzy stały plik o wielkości pamięci ram

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 11 gru 2012, 16:49

...Kopia zapasowa sama prosi sie o wykonanie co możemy olać a przedewszystkim nie wolno takich kopii wykonywać na dysk którego kopie zapasową chcemy zrobić (zresztą nie wiem czy się nawet tak da)
...

Dokładnie, chodziło mi o przywracanie systemu, które jest wykonywane zawsze przy zmianach w systemie. Domyślnie jest włączona. Kopia to zupełnie co innego, zgadza się. Reszta jak napisał Zbynia.

Awatar użytkownika
lukashhh1

Post autor: lukashhh1 » środa 12 gru 2012, 09:38

......Kopia zapasowa sama prosi sie o wykonanie co możemy olać a przedewszystkim nie wolno takich kopii wykonywać na dysk którego kopie zapasową chcemy zrobić (zresztą nie wiem czy się nawet tak da)
...

Dokładnie, chodziło mi o przywracanie systemu, które jest wykonywane zawsze przy zmianach w systemie. Domyślnie jest włączona. Kopia to zupełnie co innego, zgadza się. Reszta jak napisał Zbynia. ...

Ok więc wiadomo, CCleaner od lat jest skuteczny.

A co np z plikami które pozostawiaja aplikacje DAW?

Jakies logi, smieci, pliki tymczasowe?

jak rozumiem sa pewne pliki niezbedne do pracy.?

Przepraszzam ze tak szczegółowo zgłębiam temat.

Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » środa 12 gru 2012, 09:52

Logi, pliki tymczasowe typowych aplikacji usunie CCleaner. Pliki tymczasowe aplikacji DAW nie powinny znajdować się na dysku systemowym. Poza tym nie powinny mieć żadnego wpływu na szybkość systemu. Możesz konkretniej, o jakie logi ci chodzi?

Awatar użytkownika
lukashhh1

Post autor: lukashhh1 » środa 12 gru 2012, 12:36

...Logi, pliki tymczasowe typowych aplikacji usunie CCleaner. Pliki tymczasowe aplikacji DAW nie powinny znajdować się na dysku systemowym. Poza tym nie powinny mieć żadnego wpływu na szybkość systemu. Możesz konkretniej, o jakie logi ci chodzi?

...

pamietam, jak jeszcze pracowałem na Abletonie, to zapisywał logi...nie wiem, nie pamietam jakie ale normalnie z sesji na sesje rozmiar pliku rózł...zapis był chyba albo co 1 s albo nawet co ms...

Awatar użytkownika
crash22

Post autor: crash22 » środa 12 gru 2012, 13:29

.........Kopia zapasowa sama prosi sie o wykonanie co możemy olać a przedewszystkim nie wolno takich kopii wykonywać na dysk którego kopie zapasową chcemy zrobić (zresztą nie wiem czy się nawet tak da) ... Dokładnie, chodziło mi o przywracanie systemu, które jest wykonywane zawsze przy zmianach w systemie. Domyślnie jest włączona. Kopia to zupełnie co innego, zgadza się. Reszta jak napisał Zbynia. ...

Ok więc wiadomo, CCleaner od lat jest skuteczny.
A co np z plikami które pozostawiaja aplikacje DAW?
Jakies logi, smieci, pliki tymczasowe?
jak rozumiem sa pewne pliki niezbedne do pracy.?

Przepraszzam ze tak szczegółowo zgłębiam temat....

Na pewno CCleaner. Jest jeszcze Odkurzacz - naprawdę skuteczny program. Tu link do strony: http://www.franmo.pl/
Witam - jestem pasjonatem muzyki i czytelnikiem magazynu "Estrada i Studio".

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 12 gru 2012, 21:59

Jaki pozostawia jeśli można wiedzieć?

Przeglądarce należy ograniczyć :) - ona lubi męczyć małymi plikami

nie ma co szaleć - nie warto

ODPOWIEDZ