PC i MacBook

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
nano1212

PC i MacBook

Post autor: nano1212 » środa 09 paź 2013, 22:53

Z tego co widziałem, spora część producentów używa w swoich studiach zarówno PC jak i Maców/Macbooków. Czy takie rozwiązania mają sens? Czy jest to niezbędne w jakiś sytuacjach?

Zbynia

Re: PC i MacBook

Post autor: Zbynia » środa 09 paź 2013, 23:49

Może korzystają z logica który jest tylko na maka?I innych softów ktorych na maka nie ma (sonar samplitude?)

Sens jest wtedy kiedy potrzeba ale jak nie potrzeba to sensu nie ma - proste

Eksport projektów za pomoca OMF to generalnie gówno więc tak jest to rozwiązywane tym bardziej ze spora częśc interfejsów współpracuje bezproblemowo zarówno z osx jak i win.

Awatar użytkownika
nano1212

Post autor: nano1212 » czwartek 10 paź 2013, 23:19

...
Może korzystają z logica który jest tylko na maka?I innych softów ktorych na maka nie ma (sonar samplitude?)

Sens jest wtedy kiedy potrzeba ale jak nie potrzeba to sensu nie ma - proste

Eksport projektów za pomoca OMF to generalnie gówno więc tak jest to rozwiązywane tym bardziej ze spora częśc interfejsów współpracuje bezproblemowo zarówno z osx jak i win....

Czy są jakieś działania, które da się wykonać posiadając oba komputery? Czy dwa komputery z dwoma różnymi systemami mogą przyspieszyć jakoś pracę? Ostatnio gdzieś natknąłem się na artykuł, gdzie była opisana możliwość pracy nad projektem na kilku komputerach jednocześnie (bodajże przez DropBoxa)- jeżeli tak jest możliwe to wiadomo, że wygoda, bo większe miejsce robocze, można wygodnie sobie rozwinąć projekty itd itp. Co o tym sądzić? 

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 11 paź 2013, 09:19

Mam nieodparte wrażenie że jesteś zachęcony do kupna Mac'a Jedna z mojego punktu widzenia nie ma większego sensu pracowanie na obu platformach. Albo jedna albo druga. Kombinacje typu dropbox to jest tylko jeden z wielu sposobów wymiany danych między dwiema osobami pracującymi na dwóch różnych komputerach. Ja ta pracuje np. W studio mamy obie platformy, ale przesyłanie danych odbywa się na serwer.
Ja póki co zostaje z Windows, myślę że wiele się wyklaruje na przestrzeni 5 lat. Jaką drogą pójdzie ta platforma i jak sobie poradzi z konkurencją. Być może będziemy jeszcze świadkami odwrotu lub stabilizacji, kto wie. Jeżeli wtedy sytuacja na rynku Pro Audio mocno pogorszy się na niekorzyść Windows będę rozważał przejście. Póki co nie widzę żadnych profitów z mojej strony.

Awatar użytkownika
nano1212

Post autor: nano1212 » piątek 11 paź 2013, 14:50

...Mam nieodparte wrażenie że jesteś zachęcony do kupna Mac'a Jedna z mojego punktu widzenia nie ma większego sensu pracowanie na obu platformach. Albo jedna albo druga. Kombinacje typu dropbox to jest tylko jeden z wielu sposobów wymiany danych między dwiema osobami pracującymi na dwóch różnych komputerach. Ja ta pracuje np. W studio mamy obie platformy, ale przesyłanie danych odbywa się na serwer.
Ja póki co zostaje z Windows, myślę że wiele się wyklaruje na przestrzeni 5 lat. Jaką drogą pójdzie ta platforma i jak sobie poradzi z konkurencją. Być może będziemy jeszcze świadkami odwrotu lub stabilizacji, kto wie. Jeżeli wtedy sytuacja na rynku Pro Audio mocno pogorszy się na niekorzyść Windows będę rozważał przejście. Póki co nie widzę żadnych profitów z mojej strony. ...

Czy jednak warto zainwestować w macbooka w przypadku gdy chciałbym po prostu bawić się jakimiś projektami na wyjazdach? Rozważam zakup mocnego macbooka air 13' do niego wpinałbym sobie klawiaturę midi i można coś tworzyć. Co i tym sądzisz?

perfektsound

Post autor: perfektsound » piątek 11 paź 2013, 15:18

Czy jednak warto zainwestować w macbooka w przypadku gdy chciałbym po prostu bawić się jakimiś projektami na wyjazdach? Rozważam zakup mocnego macbooka air 13' do niego wpinałbym sobie klawiaturę midi i można coś tworzyć. Co i tym sądzisz?...

Albo inne rozwiązanie: pecet w studiu bo wypasiony, a na scenie Macbook bo stabilny. Wiele osób tak robi.

Macbook Air nada się, ale to wybór krótkowzroczny - w cholerę drogi, cenowo jak Mb Pro, a zamknięty kompletnie. W Macbooku Pro wymienisz chociaż dysk i ram, w Air ram jest wlutowany na płytę. A nigdy nie wiadomo czy się nie przyda ta opcja, ja na scenie używam Macbooka Pro Penryn, który teoretycznie miał limit 4 gb ramu, a z czasem się okazało, że Apple się mylił i laptop wykorzystuje spokojnie 6 gb ramu. To mi troszkę przedłużyło żywot laptopa ;)

Air też jest dużo słabszy od MB Pro, przynajmniej w benchmarkach.

Alternatywna muzyka elektorniczna.

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » piątek 11 paź 2013, 15:29

Jak podoba Ci się MB air to go sobie kup.

Maci mają troche inną filozofię pracy, mimo że podzespołowo są bardzo bliskie pc. Nie każdemu ta filozofia odpowiada.

Np. Djozdowi, którego pytasz o zdanie.   :D  Wielokrotnie tutaj przekonywał że PC jest lepszym wyborem.

Zawsze możesz zainstalować Windowsa na Airze. 

Największymi zaletami MBA są wygląd i ergonomia/waga/płaskość.

Pod względem mocy to nie jest to hiper mocny komputer, ale do projektów wystarczy. Do zwykłych rzeczy typu net nadaje się znakomicie. Szybki dysk ssd jest bardzo użyteczny.

Ale do poważnej pracy są lepsze komputery- choćby appla macbooki pro z i7 quadem, które zjadają już poprzednie generacje, 8 rdzeniowe maci pro.

Czy milion innych z pod znaku PC.

Czy warto kupić Aira? To pytanie bardzo subiektywne.

Czy warto kupic komputer z systemem appla? POdobnie subiektywne, ale moim zdaniem warto spróbować.

Pewne rzeczy mogą być inspirujące i wielu osobom jabłko bardzo odpowiada.

Oczywiście jest ryzyko, że Tobie nie podpasuje. Tak czy siak Air to piekna maszynka i przypuszczam, że włąśnie to głównie Ciebie kusi  :D

Muzyk, gitarzysta

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 11 paź 2013, 15:45

... 
Np. Djozdowi, którego pytasz o zdanie.   :D  Wielokrotnie tutaj przekonywał że PC jest lepszym wyborem.
...

Przepraszam, ale nigdy nie przekonywałem nikogo do Windows'a. Czym innym jest obalanie nieprawdziwych mitów szerzonych przez użytkowników Mac nt. winy Windows w temacie stabilności Tylko tyle.
Mówię że ja pracuje ze swoimi projektami tylko na PC, ale w studio mamy to i to. Wymiana danych żaden problem. Ja osobiście trzymałbym się raczej jednej platformy w ramach studio, jednak nic nie szkodzi robić inaczej na scenie.

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » piątek 11 paź 2013, 16:08

...... 
...

Przepraszam, ale nigdy nie przekonywałem nikogo do Windows'a. Czym innym jest obalanie nieprawdziwych mitów szerzonych przez użytkowników Mac nt. winy Windows w temacie stabilności Tylko tyle.
Mówię że ja pracuje ze swoimi projektami tylko na PC, ale w studio mamy to i to. Wymiana danych żaden problem. Ja osobiście trzymałbym się raczej jednej platformy w ramach studio, jednak nic nie szkodzi robić inaczej na scenie.

...

Ok, nie gniwaj sie za drobny żarcik, ale wydało mi się to bardzo zabawne, jak to kolega z nadzieją oczekiwał, że będziesz go popierał by.... kupić maca  :D

No właśnie nie ukrywasz, że masz osobisty stosunek do tematu Mac vs. PC i wiadomo którą stronę wspierasz.

I oby nie było- nie mam nic do tego. Każdy ma prawo do własnych poglądów i ważne jakie z tego są efekty.

Muzyk, gitarzysta

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 11 paź 2013, 16:43

...No właśnie nie ukrywasz, że masz osobisty stosunek do tematu Mac vs. PC i wiadomo którą stronę wspierasz.I oby nie było- nie mam nic do tego. Każdy ma prawo do własnych poglądów i ważne jakie z tego są efekty...

Spoko, hehe, ja zupełnie na luzie - nie pracuje dla MS i mam to generalnie w nosie. Nie lubię tylko jak ktoś wciska kit podjudzony ideologią (lub gustem), a nie rzeczywistą widzą informatyczną (uwierz mi że tyle lamerów wokół mnie ma tyle do powiedzenia w temacie że zgroza, i nie mówię o forach). Jestem anty wszelkim ruchom fanboy'skim. I nie chce żeby ktoś sobie pomyślał że jestem fanem MS. Nie nie jestem. Z komputerami żyję od czasów Atari 65XL i jedno fanboystwo już przerabiałem - Amigowe w połowie lat '90. Podziękuję, hehe.
Tak ogólnie to ja się osobiście bardzo cieszę że jest platforma OSX bo nic tak nie mobilizuje do pracy jak zdrowa konkurencja.
Jest dla mnie od wejścia w x86 jedna potężna zaleta Maczków - można na nich zainstalować dowolny system i cieszyć się ich rzeczywiście dobrym wykonaniem.

ODPOWIEDZ