Witam wszystkich!
Dwa dni temu otworzyłem paczkę z nową kartą ESI Juli@ XTE. I od początku były z nią małe problemy. Najpierw w ogóle płyta główna jej nie wykrywała, później po odpięciu, ponownym zamocowaniu i przykręceniu odczytała. Sterowniki ze strony producenta najnowsze. Wychodzę z niej równolegle przewodem HD 2xRCA "OUT" do miksera, z miksera również wychodzą równoległe przewody 2xRCA do wejścia "IN"(używam MPC2500 z której zgrywam ślady). Problem jest dość nietypowy, karta zachowuje się tak jakby była nieuziemiona, mianowicie:
-jest szum, im wyższy level volume tym większy, o tym czytałem, że karta zbiera promieniowanie elektromagnetyczne i tak może się dziać, więc trzeba zaizolować ja i źródła promieniowania, ale coś czuję że nie w tym problem w tym przypadku.
-karta czasami pierdzi, mianowicie przerywa sygnał i pojawiają się takie kropkowane trzaski, jakieś dziwne przestery, bez względu na poziom sygnału, volume, etc. Próbowałem na miskerze przyciąć niektóre częstotliwości, ale to nic nie daje, karta cały czas swoje.
-czasami, podczas nagrania w Cubase 5, po odtworzeniu dźwięk zachowuje się tak jakby włączyć radio pod wodą, lecz gdy dosłownie po 2 sekundach włączę foobara, problemu jakgdyby nigdy nie było i przechodząc do Cubase'a wszystko jest znowu ok. Dodam, że gdybym zostawił ten podwodny efekt(nie dał stop w Cubase i odpalił foobara), nie ustałby, bo sprawdzałem.
-gdy karta nie ma swoich "faz" gra czysto i naprawdę w dobrej jakości, ale spokój nie trwa dłużej niż dwie minuty.
Karta znajduje się w komputerze zaraz na karta graficzną, MSI Geforce GTX 650Ti Boost, która ma dwa wiatraczki, nie wiem czy to ma jakiś wpływ.
Sprawa wygląda tak, że karta jest nówka, i nie wiem co mam zrobić. Czy zwrócić ją i kupić jakąś inną (jak znacie jakiś dobry zamiennik to z chęcią rozważę tę opcję) czy zostawić upragnioną Julię. Najbardziej mnie zastanawia sprawność tej karty, czy czasem nie kupiłem uszkodzonej fabrycznie, bo jeżeli nie to jestem gotów się dla niej poświęcić :)
Czekam na wszelkie rady i rozwiązania. Pozdrawiam!