Komputer do studia - jakie komponenty?

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
rychutracz
Posty: 1
Rejestracja: środa 14 cze 2017, 00:00

Re: Komputer do studia - jakie komponenty?

Post autor: rychutracz » środa 14 cze 2017, 12:55

......IHS to ta blacha ochraniająca rdzeń - między nią a rdzeniem w przypadku intela jest pasta (glut) a AMD ma lutowaną do rdzenia i7 ivy?bardzo dobre procki troszke w grach niedomagają ale cała reszta zadań? z dyskiem SSD bajka... 

czołem Koledzy.

dzięki , czyli docelowo Core i& serii 7xxx, bedzie ok, czipset serii 200 ( np Z270 ).
A jeżeli chodzi o WIN 10, to jaka wersja ( 64bit oczywiscie )? Home, Professional?
I gdzie moge znaleźć info, jak zoptymalizowac to pod audio ( chodzi mi głównie o to jakie procesy i usługi moąna bezpiecznie powyłaczac przy konfiguracji )?...

Zbynia
Posty: 7665
Rejestracja: sobota 09 paź 2004, 00:00

Re: Komputer do studia - jakie komponenty?

Post autor: Zbynia » środa 14 cze 2017, 13:24

Zwróć tylko uwagę że jest coraz mniej płyt głównych ze złączem PCI (gdybyś takiego złącza potrzebował)

możesz się też pokusić o poprzednią serię (procki 6xxx i chipsety 1xx) - praktycznie nie ma żadnych różnic wydajnościowych a w chipsetach kompletnie nic się nie zmieniło - intel dodał tylko jakieś gówno zwane optane

Co do systemu - win10 jest w dwóch wersjach - home i pro
bierz pro bo pozwala troszkę microsoftowego syfu wyłączyć (raportowanie, aktualizacje itp)
Co do optymalizacji to co najmniej od dekady takowej się nie stosuje bo nie ma po co - nic nie zyskasz

Awatar użytkownika
lukashhh1
Posty: 363
Rejestracja: środa 02 sty 2008, 00:00
Lokalizacja: Otwock

Re: Komputer do studia - jakie komponenty?

Post autor: lukashhh1 » środa 14 cze 2017, 13:53

...Zwróć tylko uwagę że jest coraz mniej płyt głównych ze złączem PCI (gdybyś takiego złącza potrzebował)

możesz się też pokusić o poprzednią serię (procki 6xxx i chipsety 1xx) - praktycznie nie ma żadnych różnic wydajnościowych a w chipsetach kompletnie nic się nie zmieniło - intel dodał tylko jakieś gówno zwane optane

Co do systemu - win10 jest w dwóch wersjach - home i pro
bierz pro bo pozwala troszkę microsoftowego syfu wyłączyć (raportowanie, aktualizacje itp)
Co do optymalizacji to co najmniej od dekady takowej się nie stosuje bo nie ma po co - nic nie zyskasz...



Czyli ze tak powiem podstawowa zalecana przez producentów interfejsu wystarczy?
Nie ma potrzeby dezaktywacji niepotrzebnych usług i procesów?
Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Awatar użytkownika
PWA
Posty: 897
Rejestracja: środa 04 cze 2014, 00:00

Re: Komputer do studia - jakie komponenty?

Post autor: PWA » środa 14 cze 2017, 16:40

Czyli ze tak powiem podstawowa zalecana przez producentów interfejsu wystarczy?
Nie ma potrzeby dezaktywacji niepotrzebnych usług i procesów?

Jeżeli komputer jest tylko do pracy i nie korzysta z sieci, to warto wywalić całą sieciówkę, hirewalle i antywirusy. Wszystko to razem może nieźle zmulić komputer. No i popatrz co w autostarcie (zakładka Uruchamiane w Task Manager) siedzi i powywalaj ew. wszystko co nie jest związane z pracą.
Ja generalnie na tym do pracy nie korzystam z sieci a wszelkie update ściągam na inny i później instaluję z gwizdka.
Tak jak Zbynia pisał, seria 6 nie wiele odbiega od 7 w tych topowych domowych, więc jak jest 200-300 taniej, to może nie warto 7. Popatrz też na tego AMD, o którym wcześniej rozmawialiśmy.

Zbynia
Posty: 7665
Rejestracja: sobota 09 paź 2004, 00:00

Re: Komputer do studia - jakie komponenty?

Post autor: Zbynia » środa 14 cze 2017, 18:11

Nie wywalisz ot tak sobie - win10 tego nie lubi (firewall i defender)
poza tym to i tak nic nie zmienia - mozna co najwyżej karty sieciowe wyłączyć ale antywirus to i tak podstawa choćbyś nigdy do sieci miał go nie wpiąć

przyniesiesz syf na pendrive i nawet się nie zorientujesz chociaz coraz więcej ludzi nosi na kartach w telefonach jakieś syfy

ODPOWIEDZ