Stacja robocza DAW - jaki chipset wybrac?

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
estudio
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek 24 paź 2016, 00:00
Kontakt:

Re: Stacja robocza DAW - jaki chipset wybrac?

Post autor: estudio » sobota 04 lis 2017, 09:11

Sam jesteś juz trupem i idz sobie reklamowac gdzie indziej
swoje produkty bo dla mnie jesteś zwyklym świrem
ktory mysli ze wszystko co najnowsze to najlepsze ,
myslisz jak przeciętny kawaler ktory otworzyl sklep internetowy
i uwaza ze mama da komus na komputer warty samochod
ktory dziala taki sam jak przerobiony Xeon X5470
z procerem za stowe , jak ja mam taki procesor
to nie widzialem nikogo kto by mial na tyle
lepszy zeby mu cos wiecej dzialalo niz u mnie w
studiu a studio prowadze juz ponad 15 lat
i do tej pory nie zetknąłem sie z nikim
kto by cokolwiek lepiej zrobil odemnie .
Jak nie miales w ręku takiego komputera
to nie oceniaj mnie po swoich szczegolach
bo ja mialem i i5 i i7 w swoich rekach
i zrezygnowalem bo stwierdzilem ze do niczego
nowego ani lepszego sie nie dokopie jak
mam 8giga ramu w swoim komputerze i mam
do tego procesor Intela Xeon X5470 ktory wytrzymuje
mi kazdy stres na programach DAW w Studiu
32 wtyczkowe instrumenty jak mi potrafi ciągnać
to powinienes mi zrobic druta tymi swoimi pseudoradami
bo jestes mniej wiecej tak zbudowany jakby ktos
potrzebowal jezdzic tylko po miescie tanim
autem za 4000zl to ty do tego polecasz
limuzyne Porsche z silnikiem na 5000litrow
z mocą o 600koniach idz i uderz sie tym
silnikiem w co tylko chcesz byleby
nie o pracownikow estrady i studia ktorzy
jak mają marketing to powinienes
zobaczyc jak ta firma mysli ktora
ci wypuszcza procesor i czy nie jest wewnętrznie
zbyt tania bo moze miec zysk 400% na kazdym
swoim przereklamowanym produkcie tak
samo jak firma yamaha .

Tomasz Jaworski
www.estudio.interiowo.pl

...Kolego kup sobie mózg i idź spamować gdzie indziej

S775 to TRUP od prawie dekady i byle telefon oferuje wyższą wydajność

@PWA

Wiesz nie zauważyłem by cokolwiek w WDM się zmieniło (aczkolwiek grzebali w tym) - jak chodził tak chodzi i chodzi dobrze no ale w zastosowaniach pro audio i tak nikt tego nie wykorzystuje z wiadomych ograniczeń

@lukashhh1

Nie licz na tanią płytę - niestety Z370 500 w górę

Musisz także wstrzymać się z prockami bo na chwilę obecną w sklepach brak i5 i i7

jest Core i3-8350K


Pół roku temu wziąłem 7600K za 1100, płytę na Z170 za 400 (na Z270 nic porządnego z PCI nie było a w sumie chipset też nic nie wnosił)
Mogłem poczekać

i3 ma 2MB cache więcej i nie ma turbo
Wypada bardzo podobnie do 7600K a jest zauważalnie tańsza

Możesz od niej zacząć i potem zmienić na i7

zobacz to przy okazji

https://www.youtube.com/watch?v=Iq7u-agaxlM
...

estudio
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek 24 paź 2016, 00:00
Kontakt:

Re: Stacja robocza DAW - jaki chipset wybrac?

Post autor: estudio » sobota 04 lis 2017, 09:11

Sam jesteś juz trupem i idz sobie reklamowac gdzie indziej
swoje produkty bo dla mnie jesteś zwyklym świrem
ktory mysli ze wszystko co najnowsze to najlepsze ,
myslisz jak przeciętny kawaler ktory otworzyl sklep internetowy
i uwaza ze mama da komus na komputer warty samochod
ktory dziala taki sam jak przerobiony Xeon X5470
z procerem za stowe , jak ja mam taki procesor
to nie widzialem nikogo kto by mial na tyle
lepszy zeby mu cos wiecej dzialalo niz u mnie w
studiu a studio prowadze juz ponad 15 lat
i do tej pory nie zetknąłem sie z nikim
kto by cokolwiek lepiej zrobil odemnie .
Jak nie miales w ręku takiego komputera
to nie oceniaj mnie po swoich szczegolach
bo ja mialem i i5 i i7 w swoich rekach
i zrezygnowalem bo stwierdzilem ze do niczego
nowego ani lepszego sie nie dokopie jak
mam 8giga ramu w swoim komputerze i mam
do tego procesor 4 rdzeniowy Intela Xeon X5470 z 12mb cache ktory wytrzymuje
mi kazdy stres na programach DAW w Studiu
32 wtyczkowe instrumenty jak mi potrafi ciągnać
to powinienes mi zrobic druta tymi swoimi pseudoradami
bo jestes mniej wiecej tak zbudowany jakby ktos
potrzebowal jezdzic tylko po miescie tanim
autem za 4000zl to ty do tego polecasz
limuzyne Porsche z silnikiem na 5000litrow
z mocą o 600koniach idz i uderz sie tym
silnikiem w co tylko chcesz byleby
nie o pracownikow estrady i studia ktorzy
jak mają marketing to powinienes
zobaczyc jak ta firma mysli ktora
ci wypuszcza procesor i czy nie jest wewnętrznie
zbyt tania bo moze miec zysk 400% na kazdym
swoim przereklamowanym produkcie tak
samo jak firma yamaha . Jak obok
mnie studio w Łodzi Robak Studio jest takie samo i ma
taki sam procesor ktory mu wystarcza
praktycznie do wszystkiego to powinieneś
sie tam pojsc nagrywac za 70zl za godzine
zeby zobaczyc czy facet ma wiekszy
rozum od ciebie czy poprostu ma pol dekady
do tylu albo do przodu bo jezeli uwazasz
ze komus chce sie zmieniac tylko po to zeby
sie pokazac ze ma kase to powinienes
u niego zostac czubkiem .
Nie wyskakuj mi tu ze swoim matolim
podejsciem bo ci jeszcze ktos pokaze
ze ma pentium 200 u siebie w studiu
i ma 100.000zl na miesiac bo taki
sprzet ma mniej wiecej Jean Michelle Jarre
i wiedz o tym ze gra troche wiekszego
wariata na scenie niz ty ze swoim czubkiem
z wariatkowa w sklepie komputerowym
ktory w dupie byl i gowno widzial
co ludzie maja u siebie w studiach
bo jak studio ma sie opierac
o najnowsze wtyczki to wszystko
idealnie chodzi nawet na tych procesorach
za stowe Xeon X5460 z aliexpress.com
Jak Ameryka ma jeszcze procesory 4megahercowe Intela i8088
w swoich promach kosmicznych i im do wszystkiego wystarcza
to ty zeby przekonac kolege do zakupu swojego bydlaka
z silnikiem takim jakbys chcial kolege na sztucznej
inteligencji a nie zwykle studio budowac to musialbys
najpierw tutaj pokazac tym wszystkim ludziom
jak w 100% wykorzystujesz moc tego nowego procesora
i co na tym robisz bo jak tylko chcesz sie tu
pokazac to nikt cie nie bedzie tutaj sluchal
gdyz na tym procesorze Xeona kolega sobie
jeszcze najnowsze gry odpali i jak ci udowodni
ze nic mu nie bedzie gorzej chodzic to nie powinienes
tutaj wiecej wchodzic ze swoimi radami bo szef
tej Estrady i Studia nie ma lepszego komputera
napewno u siebie w studiu jak ja widze ze wszyscy
maja mniej wiecej takie same do obecnych zadan .
Jak masz telefon ktory oferuje wydajność
tego mojego Xeona juz to nie powinienes tutaj
siedziec tylko go zademonstrowac koledze
zeby nie kupowal twojego komputera ,
bo jak wiekszosc moich kolegow siedzi
na tym starym sockecie i Xeonie to nie jest
to taka sama jakosc jak na AMD nawet tylko
jest to platforma ktora jeszcze ze 7 lat
conajmniej z taką mocą obliczeniową
mi do wszystkich celow wystarczy bo
do internetu komputer jak wystarcza
2rdzeniowy intela to ten QUAD wystarczy
koledzy zeby podłączyc całą aparature
wtyczek w studiu i ci udowodni ze jak
bedzie w czasie rzeczywistym robil
export do mp3 nawet plus kodowanie
to nic mu sie nigdy nie zawiesi
i jeszcze bedzie mial ze 30% zasobow wolnych
nawet przy 32 sciezkach . Idz kup
i jak sobie wystawisz ten nowy komputer
na Allegro to zobaczysz czy ktos ci go kupi
i za ile bo ja zlozylem jeszcze oprocz
dla ciebie dla kolegow i na sprzedaz 2 takie
komputery na Xeona procesorze X5460 od reki sprzedalem
komputer za 900zlotych od sztuki 2 sztuki i facet
jak wzial dwa od razu do montazu video jak zobaczyl
jaką to ma wydajnosc tak
do dzis dnia niczego lepszego nie potrzebuje
bo az nadto mu do wszystkiego wystarcza .
Jeszcze koledze na www.freewaygroup.pl
facet dolozy za darmo do tej plyty D3041 wentylator wolnoobrotowy
oryginalny fujitsu siemens do Niemieckiej plyty D3041 oryginalnej
fujitsu siemens na intelu 100% kompatybilnosc
ze wszelkimi kartami DSP TC Powercore czy UAD2 na rynku
tak ze bedziesz mial 100% cisze w studiu .
Bo ja zlozylem takich komputerow juz ponad 10 sztuk
i nie ma konca jak ludzie tylko widzą jak to cudo
chodzi to wiedz o tym ze ktos nawet jak ma prężnie
dzialającą firme i widzi tak wielką oszczednosc
to nie bedzie mnie krytykowal jak sie okaze
ze mu tez wszystko chodzi i mu odpali
w czasie jeszcze przyszlym 7lat wprzod z
twoimi muzycznymi aplikacjami .
Ja nie patrze na te twoje posrane
benchmarki ktore są finansowane ze srodkow
firm ktore chcą zarobic nie na tworzeniu muzyki
tylko na wychowywaniu sobie kolejnych lojalnych klientow
przez swoj zaawansowany marketing tylko patrze
miarodajnie na to ile moge zrobic na tym
procesorze i ile moge sciezek otworzyc z wtyczkami
i jak mi sie wszystko zgadza i mam jeszcze spory
zapas mocy ktorego nie zdarzylo mi sie nigdy wykorzystac
w swoim Xeonie X5460 to ten komputer lepszy kup
dla swoich dzieci i niech sie w szkole chwalą
jakiego mają mądrego ojca bo mnie osobiscie
nie namowisz na niego tylko dlatego że
ja mialem u siebie w studiu komputery na
Phenomie X4 i na X6 i sie okazalo ze Xeon X5460 je
wszystkie bierze bo to jest intel i tak wychodzi
ze na nim 99,9% procent najnowszych wtyczek
troche lepiej chodzi nawet niz na AMD ,
ktore kupilem nowe tez AMD Buldozer FX i niestety
sie go pozbylem bo to nie jest procesor komputer
do muzyki tylko dla dzieci.
Jak masz jeszcze co jesc to najlepiej
sobie kup 100 kilo miesa i je zjedz
przy zonie na kolacje jak taki masz rozum
bo mi jak wystarczy pol kilo na kolacje
to wiedz ze 350gram tez by mi wystarczylo
a jak mam komputer na Xeonie X5460 za stowe ktorego nie jestem w stanie
wykorzystac od 3 conajmniej lat u siebie w studiu opartym
100% na wtyczkach to ty
powinienes juz dawno byc w grobie ze swoimi pseudoradami
bo myslisz tak jak przeciętny trup .
Ja u siebie w domu mam taką samą matke
ktora uwazala ze sam nie poloze sobie plytek
w łazience i w kiblu tylko ze musze
wziazc fachowca za 20tysiecy zlotych
i sie okazalo ze nie tylko sam polozylem
ale ją przekonalem jeszcze ze najnowsze
korki automatyczne od zlewow są gorsze
od starych bo sie popsul mi jeden juz
po pol roku a chcialem wziazc starsze
manualne ktore wytrzymaly wczesniej
u mnie ze 30 lat i tylko mnie wkurwila .

Tomasz Jaworski
www.estudio.interiowo.pl

...Kolego kup sobie mózg i idź spamować gdzie indziej

S775 to TRUP od prawie dekady i byle telefon oferuje wyższą wydajność

@PWA

Wiesz nie zauważyłem by cokolwiek w WDM się zmieniło (aczkolwiek grzebali w tym) -
jak chodził tak chodzi i chodzi dobrze no ale w zastosowaniach pro audio i tak
nikt tego nie wykorzystuje z wiadomych ograniczeń

@lukashhh1

Nie licz na tanią płytę - niestety Z370 500 w górę

Musisz także wstrzymać się z prockami bo na chwilę obecną w sklepach brak i5 i i7

jest Core i3-8350K


Pół roku temu wziąłem 7600K za 1100, płytę na Z170 za 400 (na Z270 nic porządnego z
PCI nie było a w sumie chipset też nic nie wnosił)
Mogłem poczekać

i3 ma 2MB cache więcej i nie ma turbo
Wypada bardzo podobnie do 7600K a jest zauważalnie tańsza

Możesz od niej zacząć i potem zmienić na i7

zobacz to przy okazji

https://www.youtube.com/watch?v=Iq7u-agaxlM
...

Zbynia
Posty: 7665
Rejestracja: sobota 09 paź 2004, 00:00

Re: Stacja robocza DAW - jaki chipset wybrac?

Post autor: Zbynia » sobota 04 lis 2017, 10:19

Dzięki PWA za arty - kiedyś coś widziałem ale z racji że siedzę na ASIO nie wnikałem za bardzo

estudio - wróć tam skąd wyszedłeś - mamy już koniec 2017...

porównania sobie daruj bo się strasznie błaźnisz

Awatar użytkownika
Folatel
Posty: 18
Rejestracja: środa 01 mar 2017, 00:00

Re: Stacja robocza DAW - jaki chipset wybrac?

Post autor: Folatel » sobota 04 lis 2017, 18:27

...Dzięki PWA ...

Popieram Zbynia;
Wystarczy tylko trochę pogrzebać w necie aby zrozumieć, że "estudio" albo wciska kit, albo jest 10 lat za murzynami (bez obrazy, to takie powiedzenie, nie jestem rasistą).

Awatar użytkownika
PWA
Posty: 896
Rejestracja: środa 04 cze 2014, 00:00

Re: Stacja robocza DAW - jaki chipset wybrac?

Post autor: PWA » sobota 04 lis 2017, 19:25

@Zbynia - też siedzę w ASIO, no ale jak 10 wyszła, to zerknąłem też, czy coś w audio mieszali.

@Tomasz Jaworski - naucz się wreszcie chłopaku po polsku pisać i wyrażać myśli. Już Cię o to kiedyś prosiłem na tym forum. Jakiś czas minął, a Ty dalej nie potrafisz w ojczystym języku sklecić kilku poprawnych zdań. Czy to tak trudno jakieś korepetycje wziąć z języka polskiego, skoro w szkole nie potrafił Cię nikt nauczyć poprawnie posługiwać się językiem polskim?
Czytam Twoje "światłe myśli" i po prostu oczy bolą...
Co do merytorycznej strony Twoich "wywodów", to pominę ją milczeniem, bo szkoda słów i czasu.

Awatar użytkownika
gores
Posty: 285
Rejestracja: czwartek 13 kwie 2006, 00:00
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Stacja robocza DAW - jaki chipset wybrac?

Post autor: gores » sobota 04 lis 2017, 20:44

o ja cie... normalnie padłem! Estudio, i Tomasz Jaworski jest moim bogiem od dzisiaj :D Byłem na Pana stronie, dawno takiej nie widziałem! Słuchałem też demówek, niepotrzebnie Pan straszy tak strasznie słuchaczy konsekwencjami wykorzystywania ich, trochę nie przystoi ;) A Wy chłopaki się nie popisaliście bo tutaj pan Tomek felieton walnął a Wy tylko bluzgacie :D Kiedyś, już nie pamietam nicka, ktoś pisał tutaj kolosalne ilości tekstu na temat produkcji bodajże syntezatorów, też taki chaotyczny język ale czuc było pasję :D Dlaczego estudio miałoby by wciskać kit? Mega beka :DD


Awatar użytkownika
DJOZD
Posty: 2591
Rejestracja: niedziela 22 gru 2002, 00:00

Re: Stacja robocza DAW - jaki chipset wybrac?

Post autor: DJOZD » niedziela 05 lis 2017, 11:27

Panu Tomaszowi kilka sztuk Disto-S wciągnęłoby jego Xeona zanim wcisnąłby spację. No
cóż jak się żyje technologicznie w 2001 roku to nawet P4 wystarczy. hehe. Mój komputer
też ciągnie 3400 instancje Spectrasonics Atmosphere. No i co z tego jak nie pociągnie
nawet 10 Reaktor 6 + Disto-S?

Awatar użytkownika
lukashhh1
Posty: 363
Rejestracja: środa 02 sty 2008, 00:00
Lokalizacja: Otwock

Re: Stacja robocza DAW - jaki chipset wybrac?

Post autor: lukashhh1 » sobota 16 gru 2017, 11:34

...Panu Tomaszowi kilka sztuk Disto-S wciągnęłoby jego Xeona zanim wcisnąłby spację. No
cóż jak się żyje technologicznie w 2001 roku to nawet P4 wystarczy. hehe. Mój komputer
też ciągnie 3400 instancje Spectrasonics Atmosphere. No i co z tego jak nie pociągnie
nawet 10 Reaktor 6 + Disto-S? ...
 




Ok słuchajcie, to poproszę o poradę:




Czy i7 7700 bedzie ok, czy lepszy bedzie Core i5 8-mej generacji?


BO musze wybrac juz konkretnie procesor.


Czy i7 7mej gereracji da rade?


CZy bedzie miec wystarczajaco wydajny pojedynczy rdzen?



Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Awatar użytkownika
Akton
Posty: 710
Rejestracja: piątek 21 gru 2007, 00:00

Re: Stacja robocza DAW - jaki chipset wybrac?

Post autor: Akton » sobota 16 gru 2017, 18:19

......Dzięki PWA ...

Popieram Zbynia;
Wystarczy tylko trochę pogrzebać w necie aby zrozumieć, że "estudio" albo wciska kit, albo jest 10 lat za murzynami (bez obrazy, to takie powiedzenie, nie jestem rasistą). ...
 




E-Studio to studio nagrań muzyki elektronicznej i disco polo...


Jest to pierwsze zdanie z opisu studia tamtego pana. Cóż, jak mawiał Każmierz Pawlak - "... to nie grzech, ale wstyd..." ("Kochaj albo rzuć") Laughing




Pozdrawiam i życzę kolegom spokojnych świąt, odstawienia soft - i hardware przynajmniej na ten czas oraz dużo zdrówka Smile




Andrzej






[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
Folatel
Posty: 18
Rejestracja: środa 01 mar 2017, 00:00

Re: Stacja robocza DAW - jaki chipset wybrac?

Post autor: Folatel » sobota 16 gru 2017, 19:00


Czy i7 7mej gereracji da rade?
CZy bedzie miec wystarczajaco wydajny pojedynczy rdzen?
...

i7 7 generacji posiada 4 rdzenie, 8 wątków, taktowanie procesora 3,6 do 4,2 GHz (myślę, że da radę)
i5 8 generacji posiada 6 rdzeni i... 6 wątków (niestety tylko i7 ma 6 rdzeni i 12 wątków), taktowanie procesora nawet podobno do 5 GHz. (Poprawcie mnie koledzy, jeśli się mylę)
Jeżeli masz Chipset Z370 i zależy Ci koniecznie na wydajny pojedynczy rdzeń, to i5 8 generacji.
Trudny wybór.
Jak masz budget, to może lepiej jednak Z370 i... i7, 8 generacji?

ODPOWIEDZ