Stacja robocza DAW - jaki chipset wybrac?

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
lukashhh1
Posty: 363
Rejestracja: środa 02 sty 2008, 00:00
Lokalizacja: Otwock

Stacja robocza DAW - jaki chipset wybrac?

Post autor: lukashhh1 » poniedziałek 30 paź 2017, 12:04

Witam,


Koledzy, planuję postawienie stacji roboczej na WIN 10.


Chcę wybrac dobrą, wydajna płytę główną.


czy możecie mi łaskawie podpowiedzieć, jaki chpset mam wybierać?


Co w tej chwili jest najwydajniejsze?


Zakładamy ze procesor bedzioe core i7 -7mej generacji.


dziękuję z góry za pomoc.

Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Awatar użytkownika
PWA
Posty: 897
Rejestracja: środa 04 cze 2014, 00:00

Re: Stacja robocza DAW - jaki chipset wybrac?

Post autor: PWA » wtorek 31 paź 2017, 00:04

Wszystko zależy od tego, jakim dysponujesz budżetem. Jeżeli zdecydujesz się na procesor z serii X (i7 lub i9) na podstawce LGA2066, to w grę wchodzi w zasadzie tylko chipset x299. Jest to chyba najwydajniejsza platforma na ten moment. Natomiast płyty z x299 mają swoją cenę i w zasadzie startują od 1000,- w górę. Z tego co wiem, to producenci nie mieli zbyt wiele czasu na ich przygotowanie i słyszałem, że różnie bywa z ich stabilnością, no ale minęło już 1/2 roku od ukazania się X-ów, więc może płyty już się "dotarły"
Tutaj masz link do informacji dot. serii Intel Core X
http://pclab.pl/news74342.html

Awatar użytkownika
DJOZD
Posty: 2591
Rejestracja: niedziela 22 gru 2002, 00:00

Re: Stacja robocza DAW - jaki chipset wybrac?

Post autor: DJOZD » wtorek 31 paź 2017, 10:33

Nie sugeruj się testami gier, Cinebench itd. Ona powiedzą ci raczej jak szybko
wyeksportujesz render ze swojego DAW a nie czy bedziesz wstanie pracować real time bez
dropów i czkawki pomimo małego obciążenia CPU.
Kluczowe dla stacji roboczych DAW nie jest tylko moc CPU. Ta niemal zawszwe nie jest
wykorzystywana w pełni ze względu na blokowanie pracy CPU przez inne urządzenia
podłączone do płyty lub na płycie.

Dlatego warto poszperać po forach i poczytać kto używa jakiej płyty w audio i małymi
buforami np. 128. Będzie to trudne, ale możliwe. Sam przymierzam się do zmiany
komputera na ultra wielordzeniowy Zen i zależy mi na tym aby DPC było jak na najniższym
poziomie. Wydaje sie to nie kwestia chipsetu więc, ale ogólnej konstrukcji płyty jak i
samych urządzeń na niej zamontowanych (i ich driverów). Nawet dysk SSD jest wstanie
pozamiatać całą ogólną wydajność w zakresie przetwarzania w czasie rzeczywistym. Dobór
peryferiów to kwestia jak sie okazuje również kluczowa.

Bardzo polecam zobaczyć cały film by zobrazować kwestie Real time audio vs CPU
Performance:

https://youtu.be/GUsLLEkswzE



Awatar użytkownika
PWA
Posty: 897
Rejestracja: środa 04 cze 2014, 00:00

Re: Stacja robocza DAW - jaki chipset wybrac?

Post autor: PWA » wtorek 31 paź 2017, 12:34

Nie chodzi o testy gier - one faktycznie niewiele mówią o wydajności w muzyce. Natomiast chipset jest jednym z kluczowych elementów całego systemu komputerowego, ponieważ to on kontroluje wymianę danych pomiędzy poszczególnymi podzespołami komputera... pamięć, DMA, PCI, procesor, system przerwań itp. W związku z tym jego jakość (włączając w to jego implementację przez danego producenta płyt) ma istotne znaczenie dla całej wydajności systemu, w jakimkolwiek obszarze nie był by on stosowany.
Procesory z serii X, to cały czas jednostki do wykorzystania w domowych komputerach. Nie są to CPU projektowane do zastosowań profesjonalnych, ale biorąc pod uwagę fakt ich wielordzeniowości/wielowątkowości, ocierają się już o rozwiązania profesjonalne. To, że mówi się głownie o stosowaniu ich w grach... cóż, takie czasy.

Co do podzespołów, to oczywiście masz rację. To zawsze była kluczowa kwestia i nic się tu nie zmieniło odkąd pamiętam. Generalnie należy unikać urządzeń, które pracują bezpośrednio na systemie przerwań... chociażby USB. Jeżeli chcemy maksymalnie wykorzystać, to co mamy na płycie, to należy stosować urządzenia, które wykorzystują DMA... thunderbolt zamiast USB, dyski SSD PCIe, a nie wpinane do kontrolera SATA (choć ten również korzysta z DMA). Im więcej w systemie wpiętych urządzeń korzystających z IRQ, tym teoretycznie gorzej dla jego wydajności przy przetwarzaniu w czasie rzeczywistym.

Co do DPC, to tutaj kluczowe znaczenie mają sterowniki. Jeżeli są źle napisane, potrafią skutecznie zamulić system. Generalnie sterowniki to pięta achillesowa Windows i trzeba być bardzo ostrożnym z dobieraniem urządzeń, ponieważ sknocony sterownik może nam położyć całą wydajność.

Na wydajność ma też wpływ jakość aplikacji, jakich używamy. I tu kluczowa jest ich optymalizacja pod kątem pracy wielowątkowej i niestety różnie z tym bywa. Znam takie, które teoretycznie obsługują wiele wątków, ale sposób w jaki to robią jest daleki od ideału... wystarczy podejrzeć jak rozkłada się obciążenie poszczególnych wątków na procesorze przez dana aplikację.

Microsoft też nie rozpuszczał nas, jeżeli chodzi o zastosowanie Windows do celów muzycznych. Był daleki od ideału, choć w 10 już co nieco zadbano również o te aspekty i miejmy nadzieję, że będzie tylko lepiej

Zbynia
Posty: 7665
Rejestracja: sobota 09 paź 2004, 00:00

Re: Stacja robocza DAW - jaki chipset wybrac?

Post autor: Zbynia » wtorek 31 paź 2017, 21:00

Krótko - intel zagrał ze wszystkimi w ch...

Płyta z chipsetem Z370

I3 4 rdzenie - odpowiednik i5 7600 (tylko nie ma turbo) lub jak się w końcu pojawią i5 6 rdzeni, ewentualnie i7 6 rdzeni 12 wątków

i5 6 rdzeni w cenie poprzedniej 4 rdzeniowej i5 7600....

Ewentualnie coś wielordzeniowego od AMD ale do czynienia z Ryzen nie miałem

podstawkę 2066 bym sobie darował - koszta zupełnie niewspółmierne do zysków

PWA a cóż takiego ten MS zaserwował w nowych systemach? Jeszcze przy Viście troszkę się bawiłem w ograniczanie usług by audio lepiej śmigało (LGA775 i E8200 z 4GB RAM) ale później dałem sobie spokój

Sterowników się nie przeskoczy - nie narzekam - EMU 1820 na betach do win7 naprawdę daje radę - raczej nie n 2ms latencji(bywaja przycinki) ale przy 4ms już jest spoko

Weź pod uwagę że to staroć i na PCI (wchodzi dodatkowy układ by podpiąć to wewnętrzne na płycie pod PCI express)

Wracając do tematu - nie prockiem bym się martwił a kosztem pamięci

Awatar użytkownika
PWA
Posty: 897
Rejestracja: środa 04 cze 2014, 00:00

Re: Stacja robocza DAW - jaki chipset wybrac?

Post autor: PWA » wtorek 31 paź 2017, 21:53

PWA a cóż takiego ten MS zaserwował w nowych systemach? Jeszcze przy Viście troszkę się bawiłem w ograniczanie usług by audio lepiej śmigało (LGA775 i E8200 z 4GB RAM) ale później dałem sobie spokój
....

Zbynia, no zdecydowanie poprawił WDM w stosunku do 7 i 8. Teraz to całkiem niekulawo chodzi. Kiedyś nawet przy jakiejś dyskusji linkę wrzuciłem z testami

Awatar użytkownika
lukashhh1
Posty: 363
Rejestracja: środa 02 sty 2008, 00:00
Lokalizacja: Otwock

Re: Stacja robocza DAW - jaki chipset wybrac?

Post autor: lukashhh1 » środa 01 lis 2017, 14:35

...PWA a cóż takiego ten MS zaserwował w nowych systemach? Jeszcze przy Viście troszkę się bawiłem w ograniczanie usług by audio lepiej śmigało (LGA775 i E8200 z 4GB RAM) ale później dałem sobie spokój
....

Zbynia, no zdecydowanie poprawił WDM w stosunku do 7 i 8. Teraz to całkiem niekulawo chodzi. Kiedyś nawet przy jakiejś dyskusji linkę wrzuciłem z testami
...
 


Dzieki wszystkim za wypowiedzi.


czyli konkretnie - Z370 jest jednym z najnowszych chipsetow w rozsadnej cenie i spokojnie da rade, tak?


Do tego procki ktore wymienił Zbynia.


Tak, Koledzy?

Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

estudio
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek 24 paź 2016, 00:00
Kontakt:

Re: Stacja robocza DAW - jaki chipset wybrac?

Post autor: estudio » piątek 03 lis 2017, 15:59

Płyte kup sobie fujitsu siemens Niemiecką na intelu D3041 pod Socket S775 z obudową
fujitsu siemens za 105złotych z
http://www.freewaygroup.pl/index.php/1/1/p%C5%82yty-g%C5%82%C3%B3wne/plyta-detail

albo z allegro

https://allegro.pl/listing?string=D3041&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-
hcp-ele-1-2-1003

obsługuje wszystkie Xeony , wystarczy wsadzic Xeon X5460 albo X5470 - 4 rdzeniowy
procesor Intela za około stówkę 100zł , aktualizacje mikrokodow biosu wydał Niemiecki
Fujitsu Siemens trzeba z ich strony pobrać wrzucic na pendrajwa z plikami
uruchomieniowymi MS DOS i uruchomic flaszowanie biosu samymi mikrokodami po wgraniu
mozna wgrac windowsa i masz praktycznie nowy komputer 4 rdzeniowy intela taki jak ze
sklepu najnowszy i5 z procesorem za okolo 100zl mikrokody są tu (skopiuj caly link i
wklej do przegladarki bo widze ze caly sie nie wyswietla z jakiegos powodu)

http://support.ts.fujitsu.com/IndexDownload.asp?lng=PL&SoftwareGUID=9B9B360E-DD12-
4A4D-87D3-E5BCC25BBAA7

a tu ludzie o tych mikrokodach piszą :
https://www.bios-mods.com/forum/Thread-fujitsu-esprimo-e3521-d3041-motherboard

Procesory znajdziesz w cenie okolo 100zloty tu Intel Xeon X5460 czy X5470 skopiuj i
wklej linki do przegladarki

https://www.aliexpress.com/wholesale?
catId=0&initiative_id=SB_20171103064758&SearchText=xeon+x5460

Intel XEON X5470

https://www.aliexpress.com/wholesale?
catId=708042&initiative_id=AS_20171103064637&SearchText=xeon+x5470

Oba procesory 4 rdzeniowe z az 12mb cache

I pamięci masz Kembona DDR3 do tego zestawu nówki 1333mhz kup sobie 2 sztuki po
4giga skopiuj caly link i wklej do przegladarki bo sie caly nie wyswietla

https://www.aliexpress.com/item/Factory-sell-Brand-New-sealed-KST-DDR3-4gb-1333-
PC10600-desktop-ram-memoria-KVR1333D3N9-4G-dual/1897758622.html

przed instalacją trzeba przetrzeć procesora nóżki środkiem kontaktowym WD40 ,
wkladasz ten procesor na Niemiecką Płytę Fujitsu siemens na intelu D3041
i nie zarżniesz tego komputera żadnymi wtyczkami taką będzie mial wydajność
bo sam mam taki i jak robie disco polo to nie zdarzylo mi sie zeby mi sie
czerwone pokazalo w cubase na wykorzystaniu procesora nawet w przypadku
exportu w czasie rzeczywistym real time do pliku mp3 z kompresją
i do tego mozesz sobie walnąć pamieci 2x po 4gb DDR3 łącznie 8GB
i ci wystarczy spokojnie na dlugie lata uzytkowania a z I7 czy i5 daj
sobie świety spokoj gdyż nie wykorzystasz tego sprzetu chyba ze za 7-10 lat
jak ci sie xeon skonczy co jest nie mozliwe bo jest to intela procesor
i płyte D3041 Fujitsu Siemens tez masz na chipsecie intela
co gwarantuje ogromną kompatybilnosc z kazdym doslownie sprzetem
muzycznym na PCI .
I nigdy nie szukaj lepszego komputera bo nie wykorzystasz jego mocy
obliczeniowej a zaoszczedzisz kazdy nastepny grosz
i sobie do niego chocby dokupisz jakies karty DSP
takie jak UAD2 i wszystko tak samo bedzie ci chodzic
bo to jest INTELa markowy procesor i płyta
D3041 tak samo Intela NIEMIECKA co gwarantuje
jakość podzespolow a nie szajs AMD .
I duzo cie nie wyniesie taki komputer
a wszystko bedzie ci dzialac i plyta
ma zintegrowaną grafike tez na intelu
tak ze nic ci sie nie bedzie wykrzaczac
z najnowszymi programami muzycznymi .
Przy wkladaniu tego procesora X54xx do socketu S775 musisz
tylko spojrzec jakimi stronami sie go dokladnie wsadza
do socketu gdyz sam procesor jest przerobiony i nie posiada
zadnych zabezpieczen takich zeby nie mozna bylo go odwrotnie
wlozyc takze musisz bardzo uwazac przy wkladaniu
ale w internecie są filmy na ten temat instuujące
dokladnie jaką stroną go wkladac do tego socketu tu są filmy:

https://www.youtube.com/watch?v=YbdwY1uDKGI

w procesorach z aliexpress nie potrzeba wyłamywać
w plycie glownej zadnych kołków zabezpieczających tak
jak pokazano na tym filmie mają juz one wycięcia tych kolkow
na bokach trzeba tylko uwazac na strony wkladania do socketu .

I moc obliczeniowa tych procesorow jest tak ogromna
że spełniają one normy nawet obecne jako najmniejsze
komputery do obliczen naukowo-fizycznych czy biologicznych
takze zaden program muzyczny ani masowo pootwierane
wtyczki nie powinien ci nigdy
pokazac braku zasobow gdyz komputer bedzie mial moc obliczeniową
naukową taką jakie wymogi mają politechniki do przeprowadzania
badan naukowych i symulacji fizycznych .

Obudowa do tej Niemieckiej plyty D3041 oryginalna fujitsu siemens
pasująca ze wszystkimi połączeniami panelu tez gdzies
tam byla jak nowka za 15zlotych


http://www.freewaygroup.pl/index.php/2/13/obudowy/bardzo-%C5%82adna,-zgrabna-obudowa-
mini-atx-fujitsu-detail

pozdrawiam
Tomek
Łódź

_________________

Zbynia
Posty: 7665
Rejestracja: sobota 09 paź 2004, 00:00

Re: Stacja robocza DAW - jaki chipset wybrac?

Post autor: Zbynia » piątek 03 lis 2017, 17:08

Kolego kup sobie mózg i idź spamować gdzie indziej

S775 to TRUP od prawie dekady i byle telefon oferuje wyższą wydajność

@PWA

Wiesz nie zauważyłem by cokolwiek w WDM się zmieniło (aczkolwiek grzebali w tym) - jak chodził tak chodzi i chodzi dobrze no ale w zastosowaniach pro audio i tak nikt tego nie wykorzystuje z wiadomych ograniczeń

@lukashhh1

Nie licz na tanią płytę - niestety Z370 500 w górę

Musisz także wstrzymać się z prockami bo na chwilę obecną w sklepach brak i5 i i7

jest Core i3-8350K


Pół roku temu wziąłem 7600K za 1100, płytę na Z170 za 400 (na Z270 nic porządnego z PCI nie było a w sumie chipset też nic nie wnosił)
Mogłem poczekać

i3 ma 2MB cache więcej i nie ma turbo
Wypada bardzo podobnie do 7600K a jest zauważalnie tańsza

Możesz od niej zacząć i potem zmienić na i7

zobacz to przy okazji

https://www.youtube.com/watch?v=Iq7u-agaxlM

Awatar użytkownika
PWA
Posty: 897
Rejestracja: środa 04 cze 2014, 00:00

Re: Stacja robocza DAW - jaki chipset wybrac?

Post autor: PWA » piątek 03 lis 2017, 20:24

Wiesz nie zauważyłem by cokolwiek w WDM się zmieniło (aczkolwiek grzebali w tym) - jak chodził tak chodzi i chodzi dobrze no ale w zastosowaniach pro audio i tak nikt tego nie wykorzystuje z wiadomych ograniczeń

Fakt, że nikt tego nie wykorzystuje z wiadomych ograniczeń... ale być może do czasu. Właśnie w kierunku zmniejszenia tych ograniczeń poszli robiąc 10. No i jednak "zmusiłeś" mnie Zbynia, żeby odgrzebać te artykułu ... tutaj interesujący jest rozdział "Universal Windows Apps"... chodzi mi o to, że jednak pomajstrowali trochę w audio, żeby nam trochę życie ułatwić

https://www.soundonsound.com/reviews/windows-10-musicians

a tu drugi... podobny
http://blog.cakewalk.com/windows-10-music-production/

ODPOWIEDZ