Stacja robocza DAW - gdzie mozna złożyć?

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
lukashhh1
Posty: 363
Rejestracja: środa 02 sty 2008, 00:00
Lokalizacja: Otwock

Stacja robocza DAW - gdzie mozna złożyć?

Post autor: lukashhh1 » środa 20 gru 2017, 21:14

Czołem.


Koledzy, czy możecie mi polecić jakąś firmę lub osobę, która zajmuje się zawodowo lub amatorsko ( ale z dużym doświadczeniem ) montażem stacji roboczych pod DAW-y?

CHodzi o montaż i dobór kluczowych komponentów.

dajcie znac, jeżeli znacie kogoś takiego.

Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Awatar użytkownika
Caroozo
Posty: 932
Rejestracja: piątek 22 lut 2008, 00:00

Re: Stacja robocza DAW - gdzie mozna złożyć?

Post autor: Caroozo » środa 20 gru 2017, 22:47

Nie ma specjalistów składających komputery "pod DAWy" :). Pod gry - hoho! - pełno pryszczatych gimnazjalistów, pseudo fachowców czy starych wyjadaczy, którzy przez pryzmat swoich potrzeb doradzają - wystarczy poczytać fora, te małe "wojenki" itd żeby się nieźle pośmiać i... dostać bólu głowy od nadmiaru, a czasami sprzeczności informacji. O "świętych wojnach" AMD vs Intel, nVidia vs AMD/Radeon itp szkoda tu gadać :).


Najlepiej pójść do mniejszych sieciówek komputerowych, tam są kumate chłopaki i złożą co trzeba. DAW to tak mała nisza, że mocno wątpię żeby w typowym sklepie znalazł się "fachowiec" - wcisną Ci najdroższe podzespoły i gratis dostaniesz poczucie, że robił to "Fachowiec"... Jeśli będziesz składał komputer w myśl zasady "wiem czego chcę", to nie dasz sobie wcisnąć tego czy owego (a handlowcom/doradzcom zależy na sprzedaży). Jeśli się boisz samemu składać czy zaufać sprzedawcy, pozostaje znalezienie osoby, której ocenie ufasz i która zna się ona na komputerach. Wyłożyłem Ci w poprzednim poście od A do Z na co patrzeć. Wynotuj co będzie Ci potrzebne, główne czynniki (CPU, płyta, zasilacz, RAM, dyski) postaw na pierwszym miejscu, zrewiduj stan kieszeni (wcale nie trzeba wydać majątku!) i do dzieła.


Jeśli chcesz konkretny konfig, z kolegami na forum możemy Ci podać konkretne, aktualnie dostępne części z jednego sklepu komputerowego, po prostu zapłacisz komuś (albo złożą to w cenie) i tyle w temacie. Komputer "pod DAWy" nie różni się niczym od komputera "pod Photoshopa", "pod Vegas" czy "pod gry", o ile wiesz na co oprogramowanie, którego pragniesz używać, najbardziej "patrzy" - w poprzednich wątkach temat był rozwałkowany. Potrzebujesz konkretne nazwy części? Podaj budżet i ew. preferencje i coś się złoży . Gwarantuję Ci że pójdziesz do sklepu i złożą z tego co mają albo z tego co im zalega na magazynie - wyczują "zielonego" i dorzucą parę "gratisów". Może jestem trochę cyniczny, ale mam znajomych w branży i wiem jak to jest... :).


Podsumowując:


1) komputer złoży do kupy (poskręca, popodłącza itd) każdy dobry sklep stacjonarny/internetowy (czasami w gratisie, czasami za dopłatą)


2) jeśli nie wiesz, czego chcesz, mogą Ci wcisnąć coś, czego nie potrzebujesz, lub nie dadzą coś czego potrzebujesz (lwia część kupujących jest "dojona" przez wprawnych handlowców z uwagi na niewiedzę, a ci uczciwi będą Ci składać "pod siebie")


3) jeśli wiesz mniej więcej czego chcesz ale boisz się że nie "ogarniesz" i potrzebujesz kogoś kto się zna u boku, lepszy zaufany człowiek, "komputerowiec"-amator, ale funfel który w konia nie zrobi. Wymagania wypiszesz, on zadba żeby to się nie "gryzło". Coś jak kupowanie samochodu ze znajomym mechanikiem .


4) do DAW nada się KAŻDY nowy komputer z sensownymi podzespołami - kluczem jest dobór odpowiedniego procesora, ilości RAM, konfiguracja system/sample/wtyczki i użycie odpowiednich dysków, dobry zasilacz żeby tego szlag nie trafił i interfejs audio/rejestrator czy Bóg wie jakiego urządzenia/urządzeń używasz. Komputer to komputer! Policzy wszystko :). Trzeba go tylko skroić na miarę, ew. zmontować "na zapas" :).


Awatar użytkownika
lukashhh1
Posty: 363
Rejestracja: środa 02 sty 2008, 00:00
Lokalizacja: Otwock

Re: Stacja robocza DAW - gdzie mozna złożyć?

Post autor: lukashhh1 » środa 20 gru 2017, 23:38

Ok czyli jest szansa ze ogarnałbym temat sam.

Czy zatem moge poprosic o podpowiedzi w sensie komponentów wybrac?


Załozenia ogolne:




1. Procesor na pewno i7 7700 lub Core i5 8xxx


2. Jaka plyta do tych powyzej bedzie odpowiednia?


3. Pamiec RAM 16GB - taki typ, model?


4. Dysk SSD min 256 gB plus magazyn - zwykly dysk sata ok 1 GB


5. Jaki zasilacz? Z reszta poradzę sobie sam (chłodzenie, grafika zintegrowana itd.)

Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Awatar użytkownika
Caroozo
Posty: 932
Rejestracja: piątek 22 lut 2008, 00:00

Re: Stacja robocza DAW - gdzie mozna złożyć?

Post autor: Caroozo » czwartek 21 gru 2017, 08:32

1. Procesor na pewno i7 7700 lub Core i5 8xxx


i7 7700K jest fajny ale ma tylko 4 rdzenie/8 wątków - jeśli sięgniesz głębiej do kieszeni, warto pomyśleć o i7 8700K (6 rdzeni/12 wątków) - i5 8600K będzie ciekawą alternatywą ale brak wielowątkowości możesz odczuć w przyszłości. Różnica w zegarach między 7700 a 8700 jest porównywalna (7700 ma wyższy bazowy zegar, ale obydwa procesory w turbo powinny zachowywać się podobnie - zarówno i5 8600K jak i i7 8700K dochodzą po OC do 5100 MHz ). Do tego więcej cache L1/L2/L3. Minusem jest konieczność kupienia płyty z chipsetem Z370, ale skoro składasz nowy komputer, to czemu nie? W mojej opinii i7 8700K będzie najlepszy - w benchmarkach dorównuje Ryzen 7 8-rdzeniowym w multithread i - co tu dużo mówić - w wydajności jednowątkowej zabija prawie wszystko (dzięki zegarom podbijającym pod 4,5 GHz+ i wysokiemu cache). Natomiast 12 wątków na pewno się przyda .

2. Jaka plyta do tych powyzej bedzie odpowiednia?


Jeśli zdecydujesz się na CoffeLake (8xxx), to w grę wchodzą głównie płyty na chipsecie Z370. Najważniejsza sprawa to 4 sloty na RAM i względnie stabilna sekcja zasilania. Nie będziesz tam ładował GTX 1080Ti więc chodzi o płytę, która po prostu zniesie podkręcanie (a wiadomo czy się nie przyda? ;)) i będzie miała takie opcje w BIOSie. Poza tym te płyty są bardzo podobne - różnica jest w wyprowadzonych złącz video (DisplayPort - DP, HDMI i DVI-D - zależnie jakie masz monitory). Jedna uwaga - w pracy w studio często korzysta się z dwóch albo trzech monitorów - takiego rozwiązania nie oferuje niestety integra od Intela (przepraszam, jednak oferuje :)), ale też nie ma co się przejmować - praktycznie każda płyta na Z370 obsłuży przyzwoitą kartę graficzną w przyszłości. Trefnej płyty też nie kupisz bo Z370 to topowy chipset dla graczy, a oni raczej nie lubią kompromisów. Jeszcze raz podkreślam - grunt to nie kupić zbyt małej (z uwagi na mniejszą liczbę slotów na RAM).


Tu masz listę fajnych płyt: https://www.purepc.pl/plyty_glowne/przeglad_plyt_glownych_z_chipsetem_intel_z370_dla_coffee_lake


Jedyne różnice są w złączach, obecności (lub nie) WiFi/Bluetooth, OC RAMu, ilości wyjść itd.



3. Pamiec RAM 16GB - taki typ, model?


Płyty na Z370 obsługują do 64 GB RAM, czyli 4x16 GB. Nie jest to chyba ilość Tobie potrzebna. Ja bym optymalnie kupił 2 identyczne kości po 8 GB. Płyta obsługuje DDR4 2666MHz - kwestia modelu wynika z opóźnień i innych niuansów, które dla entuzjastów mają znaczenie, w studio raczej niekoniecznie - projekt ładujesz do pamięci i jej szybkość nie ma dużego znaczenia. U entuzjastów (graczy) bufor pamięci wymienia się momentalnie i tam to ma spore znaczenie. Możesz też kupić nieco wolniejsze, ale różnica w cenie niemal żadna. Dodatkowo dodam, że płyty na Z370 umożliwiają podkręcanie pamięci - kupując kości lepszej klasy możesz liczyć na wyższe ich taktowanie. Jaki typ/model? Napiszę o tym na koniec :).



4. Dysk SSD min 256 gB plus magazyn - zwykly dysk sata ok 1 GB


Nic dodać nic ująć :). Płyty na Z370 mają złącze M.2. Możesz też użyć dysku na klasycznym interfejsie. Dysk warto wziąć 2TB - kosztują grosze. Ewentualnie rozważ zakup dysku SSHD jeśli będziesz trzymał rzeczy z których często korzystasz na magazynie - posiadają one 8GB SSD, w którym buforowane są najczęściej używane dane. Nie kosztuje to wiele, a możesz na takim dysku od biedy postawić system, i pliki systemowe będą "rezydować" w tej szybszej części - duży komfort użytkowania :).

5. Jaki zasilacz?


500+ Watt 80+ Gold. Kwestia producenta w/g uznania - polecam raczej renomowanych producentów, ale nie daj sobie też wcisnąć high-endowych zasilaczy. Komputer nawet po OC na integrze "weźmie" maksymalnie ok. 200 W - zapas jest na przyszłość, jakbyś chciał sobie dołożyć dodatkową kartę graficzną albo jakieś wewnętrzne karty :). Zawsze też, za parę lat, jak wymienisz kompa, to taki zasilacz powinien obsłużyć nawet "potwory" z TDP 200W+ (a wiadomo co będzie?). Zasilacz z obudową najczęściej przy modernizacji sprzętu zostaje.

Z reszta poradze sobie sam ( chodzenie, grafika zintegrowana itd )...
 


No z chłodzeniem to bym uważał :) - te boxowe (od producenta) często są akurat - procek będzie wchodził w tryb turbo dość często, więc lepsze chłodzenie = wyższe zegary w turbo. Warto kupić niedrogi, nawet używany (do stówki) system chłodzenia powietrznego z radiatorem, kupić pastę termoprzewodzącą wyższej klasy (np. Titan NanoGrease) i masz pewność że temperatury będą niższe, a co za tym idzie wydłużasz żywotność procesora i zwiększasz potencjał do turbo (albo i do OC - bo czemu nie ).


CENY/MODELE! Jako stary "handlarz" ;) zawsze robię tak - dzwonię po sklepach (to buduje relację) albo piszę (to pozwala na chłodno załatwić sprawę) i mówię/piszę, że mam do wydania tyle na kompa i potrzebuję to i to - i daję wytyczne. Proszę o złożenie mi korzystnej oferty i czekam. Jak dostanę od kilku sklepów odpowiedź, no to męczę ich że konkurencja mi daje to taniej a tamto taniej itd... Przeważnie idzie utargować 5-10% :) - czasami nawet dużo więcej (szczególnie na akcesoriach albo obudowach/zasilaczach, które leżą na sklepie nawet kilka lat - w tej dziedzinie się akurat dużo nie zmienia). Wtedy też okazuje się, jaki konkretnie model czy to zasilacza czy to płytki pójdzie "po promocji" (moga mieć akcję albo czyszczą magazyny bo zaraz wchodzi nowe, lub kurs dolara się zmienia itd).


Zaraz będzie najlepszy okres na kupowanie sprzętu - styczniowe wyprzedaże. Ludzie obkupieni na święta, sprzęt zalega, zaraz targi i promocja sprzętu i trzeba starocie (powyżeh roku) konstrukcje posprzedawać - a tu trafia się klient z kasą. Panowie w sklepach często mają plany albo premie za sprzedaż i staną na rzęsach żeby ktoś u nich zostawił parę tysięcy ;). Proponuję zatem wtedy zaatakować kilka(naście) sklepów, żeby złożyły Ci ofertę - będziesz wybierał i przebierał :). Jak masz żyłkę handlowca, utargujesz parę stów, albo wynegocjujesz jakiś gratisik. Warto też wziąć jakiegoś kumpla co potrafi negocjować. Można też kompa wziąć na firmę, ew. pomyśleć czy jakiś znajomy nie ma firmy i nie współpracuje z jakąś firmą komputerową czy sklepem - przeważnie mają rabaty. No i ostatnia kwestia - o handlowców się nie bój, ja wiem jaki oni mają narzut i marżę (ok. 30%, często też kupują taniej większe ilości w zależności od kursu walut). Na bank mogą zjechać z ceny :). Trzeba tylko ich dobrze "pomęczyć".


P.S. Jeśli jednak z jakichś względów chcesz i7 7700K, wyjdzie Ci pewnie taniej i na bank będą wyprzedawać powoli te konstrukcje - jeśli budżet ma znaczenie, tutaj bym się raczej doszukiwał promocji/obniżek. Wydajnościowo i pryszłościowo - i7 8700K i płyta na Z370.


Awatar użytkownika
lukashhh1
Posty: 363
Rejestracja: środa 02 sty 2008, 00:00
Lokalizacja: Otwock

Re: Stacja robocza DAW - gdzie mozna złożyć?

Post autor: lukashhh1 » czwartek 21 gru 2017, 09:36

A taka płyta bedzie w porządku?


Asus Prime Z370-P, Z370, HDMI, DVI, DP, DDR4, USB3.1, RAID, 2xM.2, ATX, LGA1151-G8


czyli do obsługi 2ch monitorów bede potrzebowac jeszcze grafiki dodatkowej?

Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Awatar użytkownika
Akton
Posty: 710
Rejestracja: piątek 21 gru 2007, 00:00

Re: Stacja robocza DAW - gdzie mozna złożyć?

Post autor: Akton » czwartek 21 gru 2017, 09:48

Wielkie dzięki, Caroozo, za Twoje posty. Akurat jestem na etapie konieczności wymiany komputera, a z racji faktu, że kompletnie się na tym nie znam, Twoje podpowiedzi są bezcenne. Już skopiowałem sobie to wszystko, co tu pisałeś w tym temacie i wysyłam do zaprzyjaźnionego komputerowca - do analizy :)

Wesołych Swiąt
_________________ NI Komplete 7, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
Caroozo
Posty: 932
Rejestracja: piątek 22 lut 2008, 00:00

Re: Stacja robocza DAW - gdzie mozna złożyć?

Post autor: Caroozo » czwartek 21 gru 2017, 10:15

A taka płyta bedzie w porządku?

Asus Prime Z370-P, Z370, HDMI, DVI, DP, DDR4, USB3.1, RAID, 2xM.2, ATX, LGA1151-G8

czyli do obsługi 2ch monitorów bede potrzebowac jeszcze grafiki dodatkowej?
...
 


Płyta całkiem ok. Co do większej ilości monitorów, to powiem tak - teoretycznie układ zastosowany w i7 8700K (UHD 630) obsługuje do 3 monitorów. ALE. Płyta ma wyjście tylko 1xHDMI i 1xDVI-D. Nie ma wyjścia na trzeci monitor. Są inne płyty z 3 wyjściami (dodatkowy DisplayPort i/lub VGA czyli D-Sub). Zaznaczam, że wszystkie one są cyfrowe (poza VGA), umożliwiają podpięcie pod dowolny monitor (są przejściówki).


Niestety dochodzi rzecz, o której mało kto wspomina - jeśli układ będzie pracował pod obciążeniem (a wyświetlanie 3 ekranów takim jest), to będzie generował jakieś tam ciepło, które odbierze potencjał procesorowi w trybie turbo. Innymi słowy - jeśli nie będziemy korzystać z wbudowanej grafiki (wyłącza się ją w UEFI - taki nowszy BIOS ;)), procek będzie teoretycznie (i praktycznie) pracował wydajniej (nie będą to kosmiczne zyski, ale jednak). Druga sprawa - te układy Intela są... powiedzmy średnie. Na razie jak złożysz komputer, będzie ok, ale są bardziej wyrafinowane rozwiązania. Wydaje mi się, że niedrogo kupisz kartę (dosłownie byle jaką) z wyjściem na 3 a nawet 4 monitory. Zarówno nVidia jak i AMD mają dużo lepsze sterowniki od Intela. W zależności od tego jakie masz monitory przejściówki mogą kosztować więcej niż używana karta :). Kolejna rzecz - do 2D wystarczy Ci DVI-D, a monitorów z takim wyjściem jest na rynku od groma i kupisz je używane za 20 PLN za 17-calowy! Karty graficzne do wyświetlania wielu ekranów to też koszt dobrej flaszki...


Ja bym się generalnie tym nie przejmował - rozszerzenie o możliwość wyświetlania wielu ekranów rozwiążesz naprawdę tanim kosztem. Obecna płyta pozwoli na wykorzystanie 2 ekranów (układ graficzny obsługuje 3). Warto jednak w/g mnie kupić w przyszłości nawet używaną kartę dedykowaną z uwagi na większą liczbę złącz i lepsze sterowniki oraz odciążenie procesora :).


P.S. Wiem że piszesz o dwóch, ale ja znam życie i wiem że 3 to minimum - nic nie pobije wygody jaką daje 2-3 ekranowe rozbicie DAWa w panoramie + dodatkowy monitor pomocniczy . Tak więc piszę w/w informacje "na przyszłość". W dużym skrócie - na tej płycie da radę podłączyć 2 monitory. Ale przy tej ilości złącz - tylko dwie (ok, da się więcej, są dedykowane karty PCI z wyjściem DVI-D za grosze, ale nie wiem, jak rozpoznaje je sterownik ).


Awatar użytkownika
PWA
Posty: 896
Rejestracja: środa 04 cze 2014, 00:00

Re: Stacja robocza DAW - gdzie mozna złożyć?

Post autor: PWA » czwartek 21 gru 2017, 16:34

P.S. Wiem że piszesz o dwóch, ale ja znam życie i wiem że 3 to minimum - nic nie pobije wygody jaką daje 2-3 ekranowe rozbicie DAWa w panoramie + dodatkowy monitor pomocniczy

Zgadzam się z kolegą w zupełności. Sam mam na jednym ścieżki, na drugim mikser a na trzecim wtyczki. Trochę się trzeba rozglądać, ale wygoda kolosalna


Zbynia
Posty: 7665
Rejestracja: sobota 09 paź 2004, 00:00

Re: Stacja robocza DAW - gdzie mozna złożyć?

Post autor: Zbynia » piątek 22 gru 2017, 14:55

Po co 3 ekrany?

masz tani AOC UHD 32"...a jak za mała plamka to jest też model QHD

Awatar użytkownika
Caroozo
Posty: 932
Rejestracja: piątek 22 lut 2008, 00:00

Re: Stacja robocza DAW - gdzie mozna złożyć?

Post autor: Caroozo » piątek 22 gru 2017, 22:51

...Po co 3 ekrany?

masz tani AOC UHD 32"...a jak za mała plamka to jest też model QHD...
 


Dziwi mnie że kolega pyta - nie każdy lubi kolumbrynę 32 cale przed oczyma, zaś kilka monitorów pozwala rozbić wiele okienek w miły i przyjemny sposób - chyba że podbijamy rozdzielczość do 4K i w każdym kwadracie (dzieląc ekran na 4) mamy okno - ale niekórzy nosza okulary i wolą jednak tradycyjnie :). Niemniej spotkałem się z takim rozwiązaniem w jednym studio pod Toruniem - 32-calowy telewizor FullHD jako główny ekran, zaś obok pomocniczo mała 19-tka.


ODPOWIEDZ