Stacja robocza DELL POWER EDGE T30 - czy dobra do studia?

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
lukashhh1
Posty: 363
Rejestracja: środa 02 sty 2008, 00:00
Lokalizacja: Otwock

Stacja robocza DELL POWER EDGE T30 - czy dobra do studia?

Post autor: lukashhh1 » sobota 30 gru 2017, 22:43

Czołem


Koledzy mam pytanie, znalazłem taką oto stację roboczą: dell-poweredge-t30-xeon-e3-jak-i7-8gb-ssd-raid-w10


Czy taka konfiguracje będzie ok na postawienie stacji roboczej DAW na WIN10?


Czy ten xeon jest mocnym procesorkiem?
Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Zbynia
Posty: 7665
Rejestracja: sobota 09 paź 2004, 00:00

Re: Stacja robocza DELL POWER EDGE T30 - czy dobra do studia?

Post autor: Zbynia » niedziela 31 gru 2017, 12:00

ten xeon to odpowiednik i5 6600 skylake
w zupełności wystarczy o ile nie dopchasz jakimiś kosmicznymi efektami

nie wiem co za baran w opisie napisał że to jak i7 jak ten xeon ma tylko 4 wątki...

Awatar użytkownika
lukashhh1
Posty: 363
Rejestracja: środa 02 sty 2008, 00:00
Lokalizacja: Otwock

Re: Stacja robocza DELL POWER EDGE T30 - czy dobra do studia?

Post autor: lukashhh1 » niedziela 31 gru 2017, 12:34

...ten xeon to odpowiednik i5 6600 skylake
w zupełności wystarczy o ile nie dopchasz jakimiś kosmicznymi efektami

nie wiem co za baran w opisie napisał że to jak i7 jak ten xeon ma tylko 4 wątki......
 




Dzięki za odpowiedz. Zastanawoam sie jestszcze nad postawieniem staji roboczej na Core i5 8400.


Czy bedzie bardziej wydajna?


Zbynia a co myslisz o Imacach z lat 2013 - 2014? bedzie to hulac?

Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Zbynia
Posty: 7665
Rejestracja: sobota 09 paź 2004, 00:00

Re: Stacja robocza DELL POWER EDGE T30 - czy dobra do studia?

Post autor: Zbynia » poniedziałek 01 sty 2018, 20:44

i5 8400 będzie znacznie wydajniejszy - przynajmniej 60%
wszak 6 rdzeni

stare imaki też dadzą radę ale wydajność mizerna przy obecnym sprzęcie a koszt pewnie nadal wysoki...

Awatar użytkownika
Caroozo
Posty: 932
Rejestracja: piątek 22 lut 2008, 00:00

Re: Stacja robocza DELL POWER EDGE T30 - czy dobra do studia?

Post autor: Caroozo » wtorek 02 sty 2018, 07:57

...i5 8400 będzie znacznie wydajniejszy - przynajmniej 60%
wszak 6 rdzeni


...z wolniejszym bazowym zegarem, nieznacznie (teoretycznie, bo przy 6 rdzeniach szybko będzie zbite) wyższym trybem turbo... Pamiętaj że każdy proces pod DAWem korzysta z osobnego rdzenia i nie dzieli "roboty" na kilka - przeto wydajność łączna multithread, nawet jeśli jest o te 60% w multi wyższa, nie przełoży się o 60% szybszą pracę. Najistotniejszy jest single-thread, a w/g wykresu:


https://www.cpubenchmark.net/singleThread.html


procesory te różni ok. 10%, czyli bardzo niewiele. Wszystko rozbija się więc o cenę.

stare imaki też dadzą radę ale wydajność mizerna przy obecnym sprzęcie a koszt pewnie nadal wysoki......
 


W Mac-i się nie pakuj - jest to fajny sprzęt "on-the-go" (iPad itd), ale do studio IMO lepiej sprawdza się środowisko Windows. Tymbardziej jest to istotne, jeśli NIE pracowałeś na MacOSX. Ta "mityczna" wydajność i niezawodność kosztuje bardzo dużo - stacja robocza sygnowana jabłuszkiem o parametrach, o których tu rozmawiamy, na pewno będzie droższa. Do tego koszt softu (zapewne masz już licencje na aplikacje Windowsowskie). Jeśli myślisz o Mac-ach, zawsze możesz sobie zrobić tzw. Hackintosha, czyli wgrać (oczywiście legalny ;)) system MacOS na nie-Mac'a - kluczem są tu kompatybilne podzespoły, niemniej da się postawić dualBoot'a z Win i MacOS i działa to bardzo ładnie, a system ma gdzieś czy sprzęt składał murzyn w USA i zapłaciłeś premium za logo czy też składały małe chińskie rączki i kupiłeś okazyjnie .


Awatar użytkownika
lukashhh1
Posty: 363
Rejestracja: środa 02 sty 2008, 00:00
Lokalizacja: Otwock

Re: Stacja robocza DELL POWER EDGE T30 - czy dobra do studia?

Post autor: lukashhh1 » wtorek 02 sty 2018, 09:12

Ha, czyli jednak PC...polecacie... no tak...


ok a czy taka konfiguracja byłaby w miare mocna?


1. Procesor: Intel Core i5 8600K 6x3.6 GHz BOX (LGA1151-G8, 9MB, UHD 630, 95W)
2. Wentylator: SilentiumPC Spartan Pro 3
3. Płyta główna: Asus Prime Z370-P, Z370, HDMI, DVI, DP, DDR4, USB3.1, RAID, 2xM.2, ATX, LGA1151-G8
4. Napęd FDD: Nie wybrano produktu
5. Pamięci: DDR4 16GB 2400 MHz ADATA XPG Dazzle (2x8GB, CL16, 1.2V)
6. Dysk twardy: Samsung SSD PM961 128GB NVMe M.2, 2800/600 MB/s
7. Nagrywarka: LG GH24NSD1 DVD?R 24x, DVD+RW 8x, CD-RW 24x, DVD?R DL 12x, DVD-RAM 12x, OEM, SATA, Black
8. Karta dźwięk.: Nie wybrano produktu
9. Karta sieciowa: Nie wybrano produktu
10. Karta graficzna: GeForce 210 Gigabyte 1024MB, DDR3, 64-Bit DVI, HDMI, PCI-E, Silent (Low Profile dodatkowy sledz)
11. Obudowa: ModeCom X-STATION Czarna (bez zasilacza)
12. Monitor: Nie wybrano produktu
13. Klawiatura: Nie wybrano produktu
14. Mysz: Nie wybrano produktu
15. System oper.: Nie wybrano produktu
16. Drukarka.: Nie wybrano produktu
17. Głosniki.: Nie wybrano produktu
18. Inne dodatki: Czytnik kart pamieci 3,5" USB 2.0 ModeCom Czarny
19. Inne dodatki: Microsoft Windows 10 Home 64Bit PL OEM DVD
20. Inne dodatki: WD 1TB, SATA-III, 64MB, (WD10EZRZ) Blue
21. Inne dodatki: Zasilacz do obudowy ATX 400W be quiet! Pure Power 9 (80PLUS Silver)
Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Awatar użytkownika
Caroozo
Posty: 932
Rejestracja: piątek 22 lut 2008, 00:00

Re: Stacja robocza DELL POWER EDGE T30 - czy dobra do studia?

Post autor: Caroozo » wtorek 02 sty 2018, 11:13

Procek bardzo ok (jeden z najszybszych single-thread, 6 rdzeni, cena luksus). Płyta bardzo fajna (3 wyjścia wideo).


RAM - odradzam. Bajeranckie kości z podświetlaniem LED z dość wysokimi opóźnieniami (jak za te pieniądze) - kupisz kości z mniejszymi opóźnieniami nawet za niecałe 500 PLN za parę, a na pewno za ok. 300 PLN/kość - i stówka w kieszeni.


W temacie obudowy i chłodzenia oraz czytnika napędu DVD-RW i tak dalej nie ma co gadać - kwestia gustu. Co do chłodzenia, przypilnuj, aby położyli DOBRĄ pastę termoprzewodzącą!


Dysk radzę wziąć na interfejsie SATA a nie M.2 - będzie tańszy, 120-128 GB można dostać za 200+ PLN, zaś opcja 256 GB, przy oszczędzeniu na RAM, jest w tym budżecie możliwa. M.2 są fajne do laptopów albo jeśli wymagana jest bardzo duża wydajność - jeśli cena przemawia na korzyść "klasycznego" dysku 2,5 cala SATA SSD ale o większej pojemności, bierz w ciemno. Wynika to też z tego, że dyski SSD się zużywają, i im większy, tym lepiej to znosi i na dłużej starcza - w dużym skrócie . Kiedyś kupowało się jeszcze 2 dyski talerzowe i spinało w RAID 0, ale obecnie SSD mają takie prędkości, że do obróbki audio takie transfery nie są potrzebne. Szybki dysk przydaje się natomiast do bibliotek sampli o pojemności dziesiątek GB - sam się przymierzam do Spectrasonic KeySpace, gdzie jest 77GB danych i poważnie myślę o rozszerzeniu laptopa dyskiem M.2 128GB żeby się nie "cięło" - producent dosłownie zaleca taki dysk .


Co do talerzówki - weź lepiej 2TB, koszt nieznacznie większy, a jest więcej miejsca na projekty, lub 2x1TB jeśli przykładasz dużą rolę do kopii zapasowej (możesz wtedy takie dyski spiąć w RAID 1 i mieć niezależną kopię "w razie W"). 1 TB to "zaledwie" ok. 900 GB realnej pojemności i bardzo szybko się zapełni. Dodatkowo ten przez Ciebie wybrany jest wolny - 5400 rpm. Przy tej pojemności i cenie to akurat nie ma dużego znaczenia, ale jeśli będziesz na nim trzymał dane, z których dość często korzystasz, szlag Cię trafi :). W takim przypadku radzę wziąć dysk 7200 rpm - będzie dużo szybszy. Natomiast jeśli ma być tylko repozytorium - naprawdę obojętnie, po prostu nieco dłużej będzie się przegrywać.


Kartę graficzną... Cóż, na pewno nie zaszkodzi, ja jednak uważam, że jeśli budżet jest kruchy, można sobie odpuścić taką nową kartę i kupić używkę albo od kogoś wręcz za darmo jakiś badziew wziąć - karty na pasywnym  chłodzeniu chodzą w biurach kupę lat i nawet taka z olx za 10 PLN "zrobi robotę". A te 138 PLN dołóż do dysków. Oczywiście kupno karty niejako odciąży procesor, ale ja bym jej teraz nie brał, skoro masz brak w podstawowej konfiguracji. Dołożyłbym ją na samym końcu, jak "baza" będzie ok i zostanie parę groszy.


System kup gdzie indziej - możesz parę dych oszczędzić. Ja bym polecał wersję PRO. Jakbyś kupował przed końcem roku, mogłeś wziąć Win7 64bit za niecałe 300 i zrobić darmowy upgrade do Win10 64bit . Oszczędzisz na systemie kupując (jednak!) kompa poleasingowego i dokupując system dla komputerów odnowionych - kosztują dużo mniej, a klucz i tak zaszyty jest w UEFI (tzn. instalujesz system z dowolnej płyty, nawet z pirata, a autoryzacja i tak się zrobi "sama").


Awatar użytkownika
lukashhh1
Posty: 363
Rejestracja: środa 02 sty 2008, 00:00
Lokalizacja: Otwock

Re: Stacja robocza DELL POWER EDGE T30 - czy dobra do studia?

Post autor: lukashhh1 » wtorek 02 sty 2018, 12:02


OK dzienks, a jaka pamiec z mniejszymi opoznieniami wybrac?


musi byc 16GB minimum

Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Awatar użytkownika
PWA
Posty: 897
Rejestracja: środa 04 cze 2014, 00:00

Re: Stacja robocza DELL POWER EDGE T30 - czy dobra do studia?

Post autor: PWA » wtorek 02 sty 2018, 12:27

...System kup gdzie indziej - możesz parę dych oszczędzić. Ja bym polecał wersję PRO...

Dlaczego polecasz PRO? To jednak ok. 200,- drożej (Winda 10), a korzyści dla użytkownika domowego żadne.

Awatar użytkownika
lukashhh1
Posty: 363
Rejestracja: środa 02 sty 2008, 00:00
Lokalizacja: Otwock

Re: Stacja robocza DELL POWER EDGE T30 - czy dobra do studia?

Post autor: lukashhh1 » środa 03 sty 2018, 10:22

...i5 8400 będzie znacznie wydajniejszy - przynajmniej 60%
wszak 6 rdzeni

stare imaki też dadzą radę ale wydajność mizerna przy obecnym sprzęcie a koszt pewnie nadal wysoki......
 




KOledzy, a czy taki iMac byłby ok?


http://allegro.pl/imac-21cali-a1311-i5-ssd-hdd-16gb-fullhd-gw-a-i7096717365.html


Praca głównie z wtyczkami vst/au, pod Logic lub Live.

Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

ODPOWIEDZ