Kompresory z UAD do masteringu?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Master

Re: Kompresory z UAD do masteringu?

Post autor: Master » wtorek 26 gru 2006, 23:14

Master z pewnoscia Ci go poleci, ja wrecz przeciwnie .

Timeworks, jest skopany , i ma wiele błedów, chociazby odwrotnie skonfigurowany czas poworotu ,nie sprawdza sie w wielu sytuacjach ... jednak ma tez zalety , ktorych np. Waves , PSP , czy jaki kolwiek inny limiter nie ma , na sumie jest nie do pobicia ... ale tylko na sumie ....

Proponuje zrobic TEST ... nawet sam sie podejme go zrobic ... i udowodnie Ci kolego JoachimK ze zaden powiatrzam zaden innysoftowy Limiter nie zrboni tego co Timeworks

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 26 gru 2006, 23:18

ja czasem uzywam (do rzadkich aranzy raczej) tego ma jeszcze jedna mila ceche - jest free. Zanim odrzucisz - sproboj.

Dobry jest Izotope OZONE, choc nie jest bez wad (reverb dla ktorego nie widze zastosowan i jakos dziwny EQ). Udostepnia bardzo dobre ditheringi i inne rzeczy potrzebne do masteringu.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 26 gru 2006, 23:22

Proponuje zrobic TEST ... nawet sam sie podejme go zrobic ... i udowodnie Ci kolego JoachimK ze zaden powiatrzam zaden innysoftowy Limiter nie zrboni tego co Timeworks...

Zrob. Udowodnij.
Zacznij od powyzszego przykladu z fortepianem, i porownaj z np. L2 czy Elephant. Potem zrob test na muzyce klasycznej. Otrzegam - muzycy klasyczni nie znosza aliasingu - mozesz sie naciac .
Potem wez jako przyklady dowolny styl muzyczny z nierownomiernymi w czasie silnymi akcentami (od wyboru, do koloru, przykladow mozna znalezc setki, podaje to na wszelki na wszelki wypadek, jakby sie doczepil, ze dwa pierwsze przyklady 'nie trafiaja' w preferencje tego limitera).
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » wtorek 26 gru 2006, 23:31

Zrob. Udowodnij.
Zacznij od powyzszego przykladu z fortepianem, i porownaj z np. L2 czy Elephant. Potem zrob test na muzyce klasycznej. Otrzegam - muzycy klasyczni nie znosza aliasingu - mozesz sie naciac .
Potem wez jako przyklady dowolny styl muzyczny z nierownomiernymi w czasie silnymi akcentami (od wyboru, do koloru, przykladow mozna znalezc setki, podaje to na wszelki na wszelki wypadek, jakby sie doczepil, ze dwa pierwsze przyklady 'nie trafiaja' w preferencje tego limitera)....
proponuje Ci abys przeczytał co napisałem, wczesnie, TYLKO NA SUMIE !!!!
nie sprawdza sie we wszystkich sytuacjach , na wokalu np. NIE
Timeworks to nie wszechstronna wtyczka ...

Test zrobie na jednym przykładzie muzycznym ...zadna muzyka klasyczna . zadne pianino ...skrzypce itd. w tych systuacjach rzeczywiscie inne działaja lepiej .... lecz tez nie zawsze ....
Ale ... no nic zaczekajmy do testu ..

zaznaczam ... jeden przykład muzyczny kilka limiterów

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 26 gru 2006, 23:39

proponuje Ci abys przeczytał co napisałem, wczesnie, TYLKO NA SUMIE !!!!

No przeciez, ze nie na sladach, a na calosci.
Co myslales, ze na wielosladowym nagraniu w muz. klasycznej zapina sie na pojedynczych sladach mikrofonow limitery?

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » wtorek 26 gru 2006, 23:44

Timeworks na pewno bedzie brzmial paskudnie na fortepianie, ale przez to, ze jest polaczeniem limitera i clippera znakomicie nadaje sie do rockowej muzyki, gdzie znieksztalcenia sa efektem zdecydowanie chcianym. Nie ma drugiego takiego limitera, ktory w takim stopniu zachowuje atak bebnow na gestym miksie rockowym lub popowym. Dziala troszke jak przesterowanie dobrego przetwornika AD.
[addsig]

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » wtorek 26 gru 2006, 23:46

...proponuje Ci abys przeczytał co napisałem, wczesnie, TYLKO NA SUMIE !!!!

No przeciez, ze nie na sladach, a na calosci.
Co myslales, ze na wielosladowym nagraniu w muz. klasycznej zapina sie na pojedynczych sladach mikrofonow limitery? ...

zadna muzyja klasyczna ... ja robie test wiec ja wybieram Muzyke .

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » wtorek 26 gru 2006, 23:47

jednak ma tez zalety , ktorych np. Waves , PSP , czy jaki kolwiek inny limiter nie ma , na sumie jest nie do pobicia ... ale tylko na sumie ....
Nie tylko na sumie, na bebnach tez robi fajnie - wlasnie przez swoje znieksztalcenia :) Zaluje, ze nie ma go na Maca :(
[addsig]

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 26 gru 2006, 23:56

zadna muzyja klasyczna ... ja robie test wiec ja wybieram Muzyke ....

LOL! Bedzie na pewno obiektywny!
Nie pomyslales, ze w taki sam sposob mozesz miec riposte?

CM

Post autor: CM » środa 27 gru 2006, 00:04

Ja szukam czegos na sume wlasnie. Tylko Timeworks jest limierem, na dodatek z tego co sie doczytalem, dzialajacym na sumie w taki sposob, ze nawet przy mocnym upakowanu sygnalu nie slychac znaczaco jego pracy. Czyli jest swietny do robienia bardzo glosno (czy to sie komus podoba czy nie). Chyba bardzo dobrym polaczeniem bylyby UAD Multiband Precission z Timeworks Mastering r - na sumie.
Jedno wazne pytanie do Mastera...UAD Precission Multiband nie posiada sekcji limitera z UAD Precission Limiter?
Probowales kiedys zapinac na master taka kombinacje jaka opisalem powyzej?
eee tamm

ODPOWIEDZ