P.S Największym mankamentem tego grata jest to że nie posiada wyświetlania liczbowego tempa, jest tylko migająca lampka
Korg KPR 77 - jak zsychronizować?
Korg KPR 77 - jak zsychronizować?
Hej! Mam taki stary automat korg KPR 77 - do tej pory wykorzystywałem go jak "źródło" loopów ale teraz chce go wykorzystać live, wiem że z tyłu obudowy ma gniazdo SYNC DIN, ale wydaje mi się że potrzebny jest specjalny sekwencer Korg'a aby go użyć. Czy mam racje, jeśli nie to w jaki sposób używa się takiego gniazda?
P.S Największym mankamentem tego grata jest to że nie posiada wyświetlania liczbowego tempa, jest tylko migająca lampka
Re: Korg KPR 77 - jak zsychronizować?
...Hej! Mam taki stary automat korg KPR 77 - do tej pory wykorzystywałem go jak "źródło" loopów ale teraz chce go wykorzystać live, wiem że z tyłu obudowy ma gniazdo SYNC DIN, ale wydaje mi się że potrzebny jest specjalny sekwencer Korg'a aby go użyć. Czy mam racje, jeśli nie to w jaki sposób używa się takiego gniazda?
...
kup sobie to: http://www.cme-pro.com/products-list/product-Bitstream3X.html
ma gniazdo sync 24
ma gniazdo sync 24
......Hej! Mam taki stary automat korg KPR 77 - do tej pory wykorzystywałem go jak "źródło" loopów ale teraz chce go wykorzystać live, wiem że z tyłu obudowy ma gniazdo SYNC DIN, ale wydaje mi się że potrzebny jest specjalny sekwencer Korg'a aby go użyć. Czy mam racje, jeśli nie to w jaki sposób używa się takiego gniazda?
...
ma gniazdo sync 24
...
Twoja odpowiedź mnie nie satysfakcjonuje
.
ma gniazdo sync 24
Twoja odpowiedź mnie nie satysfakcjonuje
...Hej! Mam taki stary automat korg KPR 77 - do tej pory wykorzystywałem go jak "źródło" loopów ale teraz chce go wykorzystać live, wiem że z tyłu obudowy ma gniazdo SYNC DIN, ale wydaje mi się że potrzebny jest specjalny sekwencer Korg'a aby go użyć. Czy mam racje, jeśli nie to w jaki sposób używa się takiego gniazda?
...
Hej
Ja tez mam ta maszynke.
Gniazdo z tyłu służy do zsynchronizowania automatu z sequencerami lub synthami które też maja DIN-SYNC.
Ale jak wiadomo dużo ich nie ma :)
Musisz zakupić sobie mała białą skrzynkę KORG KMS-30.
Jest to konwerter specjalnie zaprojektowany do synchronizacji,
ma MIDI IN/OUT, SYNC IN/OUT, TAPE IN/OUT (do wspólnego Tempa master odczytywanego z taśmy) no i ma przełącznik na 24 ppqn i 48ppqn (bo Korg i Roland ma dwa zupełnie inne standarty).
Niestety cena tego pudełka idzie coraz bardziej w góre, bo to już vintage i raczej RARE Vintage i chyba mimo wszystko tańszym rozwiązaniem będzie Doepfer proponowany przez kolegę, no ale to już nie ta funkcjonalność co KMS.
Jak Ci ten sprzęt mocno zawadza - możesz mi sprzedać :)
Drugi mi się też przyda.
pozdrawiam z analogowej Gdyni
Tomasz Stasiak
VIlla Rosa
www.villa-rosa.prv.pl
[addsig]
Hej
Ja tez mam ta maszynke.
Gniazdo z tyłu służy do zsynchronizowania automatu z sequencerami lub synthami które też maja DIN-SYNC.
Ale jak wiadomo dużo ich nie ma :)
Musisz zakupić sobie mała białą skrzynkę KORG KMS-30.
Jest to konwerter specjalnie zaprojektowany do synchronizacji,
ma MIDI IN/OUT, SYNC IN/OUT, TAPE IN/OUT (do wspólnego Tempa master odczytywanego z taśmy) no i ma przełącznik na 24 ppqn i 48ppqn (bo Korg i Roland ma dwa zupełnie inne standarty).
Niestety cena tego pudełka idzie coraz bardziej w góre, bo to już vintage i raczej RARE Vintage i chyba mimo wszystko tańszym rozwiązaniem będzie Doepfer proponowany przez kolegę, no ale to już nie ta funkcjonalność co KMS.
Jak Ci ten sprzęt mocno zawadza - możesz mi sprzedać :)
Drugi mi się też przyda.
pozdrawiam z analogowej Gdyni
Tomasz Stasiak
VIlla Rosa
www.villa-rosa.prv.pl
[addsig]
jestem Korgo maniakiem :)