Radio w monitorach odsłuchowych

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
panduberman

Radio w monitorach odsłuchowych

Post autor: panduberman » wtorek 27 paź 2009, 22:00

Witam Wszystkich

Mam poważny problem w "studio/sali" - w monitorach słyszę dzwięk jakiejś audycji radiowej. czasem głośniej a czasem ciszej. monitory to KRK RP8 G2 a do ich kontrolowania używam SM Pro Audio M-Patch 2. w obecnym miejscu pracuje już od ponad roku jednak dopiero do 3-4 dni zaczęło się coś takiego dziać. słychać lektora (wczoraj gadał po niemiecku a dziś miałem już jakąś ruską audycję) i muzykę. mieszkam w okolicach Opola i o ile dobrze się orientuje to nie stawiano ostatnio żandego masztu, nadajnika itp. a nic też w "studio/sali" nowego nie montowałem. a i żeby było jasne - żadnych używek - za pierwszym razem myśałem , że mam już jakieś omamy słuchowe po 5h pracy ale nastmepnego dnia sytuacja się powtorzyła (dziś też) - osoby postronne potwierdziły , że tez słysząLaughing

jak "zmutuje" odsłuchy albo przełączę na 'aux" na m-patch`u to jest cisza - przy włączonych odsłuchach (normalnie...) ale jak chcę normalnie słuchać to łapie to "radyjko" (wyraźnie słychać że to nie CB) - próbowałem podłączyć odsłuchy do drugiego wyjścia w m-patch`u - dalej to samo.

co może być przyczyną i jak się tego pozbyć?

pozdrawiam

Radek

SH-101, Polysix, Juno-106, Bohm, Yamaha CS-5, Nord Electro, Korg M3, Rhodes MK2, Korg R3, komputer, monitory, preampy, szafka, fotel, kubek, popielniczka ;-)

Awatar użytkownika
AkselPL

Re: Radio w monitorach odsłuchowych

Post autor: AkselPL » wtorek 27 paź 2009, 22:11

Swego czasu miałem to samo, po paru dniach przeszło.
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
HansKloss

Post autor: HansKloss » wtorek 27 paź 2009, 22:20

...Swego czasu miałem to samo, po paru dniach przeszło.... 
 zdarza się czasem demodulowanie sygnału radiowego, zwłaszcza ukf fm, najczęsciej, jeśli przyłaczenie do monitorów wykonane jest niesymetrycznie. Sprawdź przewody, jesli możliwe połącz symetrycznie.

ps: a to nie czasem radio marii nadaje???

Nie ze mną te numery, Brunner!

Awatar użytkownika
panduberman

Post autor: panduberman » wtorek 27 paź 2009, 23:14

...
...Swego czasu miałem to samo, po paru dniach przeszło.... 
 zdarza się czasem demodulowanie sygnału radiowego, zwłaszcza ukf fm, najczęsciej, jeśli przyłaczenie do monitorów wykonane jest niesymetrycznie. Sprawdź przewody, jesli możliwe połącz symetrycznie.

ps: a to nie czasem radio marii nadaje??? ...

wyjście z RME FF 800 jest na jack`ach (czy jak mniemam niesymetryczne) a z m-patch`a do monitorów lecą już głośnikowe kabelki xlr. to chyba wiele sie zrobić nie da (?)

dziwi mnie , że to sie tak nagle zaczeło i jest cały czas (tylko tak jak wcześniej pisałem raz mocniej raz słabiej)...

ps. maryja po niemiecku ?!!!

SH-101, Polysix, Juno-106, Bohm, Yamaha CS-5, Nord Electro, Korg M3, Rhodes MK2, Korg R3, komputer, monitory, preampy, szafka, fotel, kubek, popielniczka ;-)

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » środa 28 paź 2009, 00:05

Ja miałem niemiecki, oraz coś w stylu ukraińsko Rosyjskiego cholera wie. Na początku myślałem że odbieram rozmowy wojskowe gdzyż mieszkam 10-15km od lotniska w Krzesinach, wsumie do dziś nie jestem pewien czy to było radio publiczne czy radio wojskowe:)

Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
PrzemekM

Post autor: PrzemekM » środa 28 paź 2009, 07:20

Też z tym długo walczyłem - łapałem różnego radzaju radia oraz jednego miłośnika CBS. Na CBS pomogły mi pierścienie ferytowe, natomiast radio zniknęło, gdy po awarii jakiegoś drogiego klocka kupiłem stabilizator napięcia Furmana (FURMAN P-1400 AR E) wszystkie radia, szumy, przebycia z sieci zniknęły jak ręką odjął. Nie wiem, co to urządzenie robi poza stabilizacją, ale od dwóch lat w głośnikach i słuchakach super cisza. Istnieje możliwość też, że łapane przeze mnie stacje przestały nadawać:-). 

Może Ci się gdzieś zapętlił jakiś kabel i działa teraz jak antena? Sprawdź wszystkie kable, włącz po kolei sprzęt i zobacz, kiedy się pojawia - może jakiś inny podłączony klocek coś ściąga. W każdym razie współczuję i mam nadzieję, że usuniesz problem.

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » środa 28 paź 2009, 08:16

Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Pine

Post autor: Pine » środa 28 paź 2009, 11:44

W RME masz JACKI ale to JACKI STEREO czyli 3 przewody do podłączeni.a Łącza są jak najbardziej symetryczne , zrób kabel jack STEREO - XLR i podepnij taki kabel do monitorów.

albo jak masz kable XLR to taka przejsciówka
http://sklep.rms.pl/galerie/p/przejsciowka-wtyk-xlr-wt_9853.jpg

nie wiem czy sie zmieści do RME bo u mnie w FF400 jest ciasno
Logic express 8,RME FF400, Akai Mpc2000xl,Virus Ti,Roland JP8000,FM 8,Surge,Tc Electronic Finalizer,Tl Audio 5013 mk2, 2 x 1176 clone, 2 x pultec clone,SSL4000 bus compressor clone with external sidechain,
2176 Stereo Clone.

tomkat_75

Post autor: tomkat_75 » środa 28 paź 2009, 12:04

Ja to miałem we wzmacniaczu Labogi - Raduli. Nic nie pomagało. Uziemione gniazdka, najlepsze kable. Czasem ni  tego ni z owego włączało się coś rozyjskiego. Cichutko, gdzieś w tle... Ciszej niż szum siany przez kostki. Zwykle kobiecy rosyjski głos:)

Awatar użytkownika
HansKloss

Post autor: HansKloss » środa 28 paź 2009, 16:08

...
 Ja to miałem we wzmacniaczu Labogi - Raduli. Nic nie pomagało. Uziemione gniazdka, najlepsze kable. Czasem ni  tego ni z owego włączało się coś rozyjskiego. Cichutko, gdzieś w tle... Ciszej niż szum siany przez kostki. Zwykle kobiecy rosyjski głos:)
...

Jesli rosyjski, to trzeba zamiast labogi wezwać Macierewicza na pomoc...

Nie ze mną te numery, Brunner!

ODPOWIEDZ