Jakie podzespoły do Pro Tools 8?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
blanko

Jakie podzespoły do Pro Tools 8?

Post autor: blanko » piątek 20 sie 2010, 09:36

Witam.

Zamierzam sie przesiąść na Pro Tools 8 i w związku z tym mam pytanie dotyczące podzespołów komputera. Słyszałem, że Pro Tools nie współpracuje z każdym procesorem, chipsetem, pamięcią itd. Czy ma ktoś wiedzę na ten temat? Które podzespoły warto brać pod uwagę aby praca z Pro Toolsem była bardzo przyjemna? Wiem, że jest forum na Digidesign.com ale nie jestem tłumaczem przysięgłym z angielskiego więc jeśli ktoś by mi pomógł w języku polskim to byłybm rad :)

Pozdrawiam

Data

Re: Jakie podzespoły do Pro Tools 8?

Post autor: Data » piątek 20 sie 2010, 12:26

niestety bedziesz musiał zrezygnować z przyjemności pracy w Pro Tools. ON TEŻ JEST PO ANGIELSKU!!!

Awatar użytkownika
blanko

Post autor: blanko » piątek 20 sie 2010, 15:15

...niestety bedziesz musiał zrezygnować z przyjemności pracy w Pro Tools. ON TEŻ JEST PO ANGIELSKU!!!... 

no nie przesadzajmy :) aż taki ciemny to ja nie jestem :) 9 lat pracowałem na Cubase, który też nie był po polsku. Chodziło mi o podzespoły a nie o obsługę :)

pawello

Post autor: pawello » sobota 21 sie 2010, 09:57

Zamierzam sie przesiąść na Pro Tools 8

Wiem, że to trochę nie na temat, ale może Ci się ta wiedza do czegoś przyda...? Rozumiem, że masz świadomość, ze PT m-powered i LE nie posiadają automatycznej kompensacji latencji? To się bardzo przydaje podczas pracy z wtyczkami... Ta opcja jest obecna w Cubase, Logic i innych DAW ale nie w "małych" PT. Ręczna kompensacja latencji to dosc uciążliwy proces.. Polecam zapoznanie się z TYM tekstem. Chyba ze myślisz o PT HD?

Sam pracuję od długiego czasu na Cubase i ostatnio myślałem o zmianie platformy na PT m-powered 8, ale ta kompensacja mnie mocno odstręczyła od tego. A tak w ogóle to może koledzy uzytkownicy jeszcze napiszą jakie rzeczy najbardziej przeszkadzają im w PT m-powered 8? Byłoby fajnie... .

Na temat komputera dla PT nic jeszcze nie wiem, więc nie pomogę... Czytałem pobieżnie wymagania systemowe na stronach producenta i wydaje mi się, że tam też jest sporo wiedzy na ten temat.

[addsig]
pozdrawiam.

Awatar użytkownika
blanko

Post autor: blanko » sobota 21 sie 2010, 10:16

Wiem, że to trochę nie na temat, ale może Ci się ta wiedza do czegoś przyda...? Rozumiem, że masz świadomość, ze PT m-powered i LE nie posiadają automatycznej kompensacji latencji? To się bardzo przydaje podczas pracy z wtyczkami... Ta opcja jest obecna w Cubase, Logic i innych DAW ale nie w "małych" PT. Ręczna kompensacja latencji to dosc uciążliwy proces.. Polecam zapoznanie się z TYM tekstem. Chyba ze myślisz o PT HD?

Coś tam obiło mi się o uszy z tą latencją w PT ale przecież dzisiaj mamy szybkie komuptery chyba co? :) Dlatego o nie pytam ;) Dzięki za zainteresowanie!

Pozdrawiam

TeeR

Post autor: TeeR » sobota 21 sie 2010, 11:32

Coś tam obiło mi się o uszy z tą latencją w PT ale przecież dzisiaj mamy szybkie komuptery chyba co?
...

Jeśli wiążesz szybkość kompa z latencją wtyczek to życzę szczęścia i powodzenia :)

pawello

Post autor: pawello » sobota 21 sie 2010, 14:04

...
Coś tam obiło mi się o uszy z tą latencją w PT ale przecież dzisiaj mamy szybkie komuptery chyba co?
...

Jeśli wiążesz szybkość kompa z latencją wtyczek to życzę szczęścia i powodzenia :)
...

Koledzy sa niecierpliwi. Postaram sie wyjasnic o co chodzi bo moim zdaniem to istotna informacja. Szybkość komputera nie ma tutaj większego znaczenia (mając na uwadze ze wydajność dzisiejszych systemow jest bardzo duza). Chodzi o wtyczki - zarówno efekty (kompresory, pogłosy itd) jak i wbudowane w PT instrumenty. Każda z wtyczek, jakich użyjesz w projekcie (sesji) ma INNA WLASNA LATENCJE bo nie ma takiej możliwości aby jej nie miała. Wtyczki to w gruncie rzeczy małe programy, które potrzebują czasu aby obrobić sygnał audio na wejściu i wypuścić obrobiony na wyjściu - stąd latencja wewnętrzna wtyczek.

Przykład:

Na danej ścieżce gra instrument, dajmy na to Minigrand, z latencją przykladowo 100 sampli, a na sąsiedniej ścieżce audio jest wpięty w insert jakiś kompresor który ma latencję 250 sampli. I co sie dzieje? Zaczynamy mieć w projekcie brak synchronizacji czasowej pomiędzy ścieżkami, bo ta z 250 sampli latencji zaczyna grać później niż ta ze 100-ma samplami latencji. To tak obrazowo napisałem, a liczby, które są użyte w tym przykładzie są wyssane z palca. Niemniej jednak jest to SPORY problem bo im więcej wtyczek na ścieżkach, busach itd, tym większa latencja w projekcie, bałagan i desynchronizacja pomiędzy ścieżkami. Wtedy trzeba ręcznie opóźniać poszczególne ścieżki specjalną wtyczką wpinaną w insert aby wszystkie miały latencję taką jak ta która ma ją największą. Masakra.

Cubase robi to SAM z Siebie bo ma wbudowany mechanizm Automatycznej Kompensacji Latencji, który sam sprawdza, która ścieżka czy bus (grupa) ma największą sumaryczną latencję i w tle ustawia odtwarzanie pozostałych tak, aby zachować synchronizację pomiędzy ścieżkami.

Nie wiem czy ta informacja Ci się przyda, ale dla mnie ten problem dyskwalifikuje używanie PT LE lub m-powered dopóki ten problem nie zostanie rozwiązany.

Jeśli nadal nie rozumiesz pojęcia latencji i tego jak to może utrudnić Ci życie, to polecam poczytać gdzieś jeszcze na ten temat, bo praca na PT szybko przestanie być przyjemna...

[addsig]
pozdrawiam.

pawello

Post autor: pawello » sobota 21 sie 2010, 14:55

Coś tam obiło mi się o uszy z tą latencją w PT
...

TUTAJ znajdziesz dokument w PDF publikowany przez Digidesign wyjaśniający temat latencji (delaya jak oni to nazywają - czyli opóźnień).

[addsig]
pozdrawiam.

pawello

Post autor: pawello » sobota 21 sie 2010, 15:11

...
Coś tam obiło mi się o uszy z tą latencją w PT
...

TUTAJ znajdziesz wtyczkę RTAS, która za 49$, wpięta w insert na każdym śladzie, będzie dbać o synchronizację z pozostałymi śladami w PT LE lub m-powered bez względu na ilość wpiętych wtyczek.

Z tą wtyczunią używanie "małego" PT zaczyna mieć sens, pod warunkiem, że ten pluginek nie konsumuje zbyt dużo procka...

[addsig]
pozdrawiam.

Awatar użytkownika
blanko

Post autor: blanko » sobota 21 sie 2010, 16:34

Jeśli nadal nie rozumiesz pojęcia latencji i tego jak to może utrudnić Ci życie, to polecam poczytać gdzieś jeszcze na ten temat, bo praca na PT szybko przestanie być przyjemna... ...

Dzięki za wyjaśnienie tematu. Tak sobie myślę po co ten M-Powered i LE skoro taki problem jest z tą latencją. Niby taki profesjonalny ten Pro Tools...

ODPOWIEDZ