EQ i zmiany fazowe...?
-
Re: EQ i zmiany fazowe...?
...Od bardzo dawna jest wiadome ze mocne pobijanie niektórych częstotliwości może drastycznie zmienić fazę.
O.K. Ale gdybym wiedział "od bardzo dawna" jak EQ wpływa na faze
to bym się Was jako fachowców nie pytał. Dobija mnie tylko
to, że zamiast odpowiedzieć na pytanie mówicie: to jasne jak słońce,
że EQ wpływa na faze (to wiem), a w sumie i tak nie odpowiedzieliście
na moje pytanie.
Chodziło mi o to jak mają wyglądać wskazania miernika fazy?
I nie chce żebyście odpowiedzieli mi że: w 4 sekundzie
ma być wychylenie takie, a w 10 zupełnie inne, tylko:
- co wskazuje miernik (-1,0,1)? Co oznaczają te wskazania?
- Czy jest O.K. gdy wskazuje 0, czy nie?
Jeśli np.: mix jest zpanoramowany w centrum, a wskazania PhaseScope
wychylają się znacznie w kierunku +1 to co to oznacza?
Liczę na wyrozumiałość fachowców...
Chodziło mi o to jak mają wyglądać wskazania miernika fazy?
I nie chce żebyście odpowiedzieli mi że: w 4 sekundzie
ma być wychylenie takie, a w 10 zupełnie inne, tylko:
- co wskazuje miernik (-1,0,1)? Co oznaczają te wskazania?
- Czy jest O.K. gdy wskazuje 0, czy nie?
Jeśli np.: mix jest zpanoramowany w centrum, a wskazania PhaseScope
wychylają się znacznie w kierunku +1 to co to oznacza?
Liczę na wyrozumiałość fachowców......
Phase Coupe, to dobra wtyczka. Przedewszystkim,,, jesli cały MIX jest rozfazowany tak, ze miernik pokazuje " 0 " lub wchodzi na pole czerwone to według mnie jest to bład..... nigdy nie ruszam całego miXu tylko poszczegolen slady , jak np. Pady . te sciezki ktore sa szeroko . ale trzeba zachowac komptybilnosc w mono , na chłobski rozum, masz tam 3 kolorowy wyswietlacz, ziel. poma. i czerw. i teraz pomysl po co se te kolory . a bedziesz wiedzial jak szeroko ustawiac barwy ,,,,
-1 oznacza ze zanika sygnał mono azaczyna sie przeciw faza , 0 zonacza rownowage, +1 zanika przeciw faza a zaczyna sie mono .
Nie mozna powiedziec jak maja wygladac wskazania miernika, gdyz to jest indywidualna sprawa , według mnie suma nie powinna przekraczac "0" i raczej oscylowac na zielonym polu
...Jest Phase Scoupe i ME phase Soupe ....... ten drugi ma kolory na wyswietlaczu ...... pierwszy nie
Ahhhhhhh........... ta mysz............
-------------------------------------------------
nie powinienes pozwalac aby dzwiek przechodził poza "0"
-------------------------------------------------
nie powinienes pozwalac aby dzwiek przechodził poza "0"
Witam
Czytam i nei moge ze smiechu. Ludzie pouczcie sie moze troszeczke podstaw elektroniki i wtedy poruscie takie tematy. jesli nei wiecie o czym mowicie to nie wypowiadajcie sie....
Aha to forum jest otwarte dla wszystkich, nie tylko dla absolwentów elektroniki. Kto pyta nie błądzi. Bez urazy.
Arek - Radzyń Podlaski
-
Phase Coupe, to dobra wtyczka. Przedewszystkim,,, jesli cały MIX jest rozfazowany tak, ze miernik pokazuje " 0 " lub wchodzi na pole czerwone to według mnie jest to bład..... nigdy nie ruszam całego miXu tylko poszczegolen slady , jak np. Pady . te sciezki ktore sa szeroko . ale trzeba zachowac komptybilnosc w mono , na chłobski rozum, masz tam 3 kolorowy wyswietlacz, ziel. poma. i czerw. i teraz pomysl po co se te kolory . a bedziesz wiedzial jak szeroko ustawiac barwy ,,,,
-1 oznacza ze zanika sygnał mono azaczyna sie przeciw faza , 0 zonacza rownowage, +1 zanika przeciw faza a zaczyna sie mono .
Nie mozna powiedziec jak maja wygladac wskazania miernika, gdyz to jest indywidualna sprawa , według mnie suma nie powinna przekraczac "0" i raczej oscylowac na zielonym polu ...
No i rewelacja :) ! O to mi chodziło! Wielkie dzięki i pozdrawiam - Bart
P.S. czuje że mam faze i że wiem już coś o tym :)