mam mikrofon pojemnosciowy podlaczony pod preamp i dalej do karty muzycznej pod line in, problem jest nastepujacej tresci:
Zastanawiam sie jak ustawic glosnosc czy w mikserze w kompie wziasc line in na max (nagrywanie) czy np w polowie a bardziej podbic w preampie?? a jesli w nim to output czy gain?? co zrobic zeby uzyskac najlepsza jakosc dzwieku bez przesterow itp...
Sprawa 2: mikrofon do preampu podlaczony jest kablem symetrycznym, a preamp do kompa podlaczony niesymetrycznym, (bo taki byl pod reka) i gdy nagrywam to slysze sygnal mic tylko w jednej sluchawce line in jest stereo a wtyk jest mono :) podlaczenie pod mic in to strasznie pogorszona jakos, czy zakup kabla symetrycznego sprawil by ze mialbym dzwiek w obu kanalach na line in?? oto me pytania :)
Poziom głośności mikrofonu
Re: Poziom głośności mikrofonu
musisz uzyć kabla symetrycznego jezeli masz zamiar przesłać nim napięcie phantom potrzebne do polaryzacji wkładki!
Lipa Panie!
Masz racje - lipa, czytaj posty na ktore odpowiadasz
W odpowiedzi: nie, kabel symetryczny nie pomoze. Potrezbny jest kabel mono-stereo albo odpowiednia ingerencja programowa
Lipa Panie!
Masz racje - lipa, czytaj posty na ktore odpowiadasz

W odpowiedzi: nie, kabel symetryczny nie pomoze. Potrezbny jest kabel mono-stereo albo odpowiednia ingerencja programowa

wiez tak jak napisalem mikrofon polaczylem z preampem kablem symetrycznym wszystko jest ok na tym etapie...
a w sprawie polaczenia preamp z komputerem , to gdy podlacze do wyjscia preampu sluchawki :) to jest wszystko ok mam w obu sluchawkach sygnal, ale gdy uzywam tego kabla niesymetrycznego to w kompie jest tylko lewy :) wiec w sumie to sam sobie odpowiedzialem...
a jak to wyglada z glosnoscia czy jak chce miec glosniej to mam outpot podniesc czy gain?? w kompie mam ustawione line in na max, czy moge nagrac wokal przy gain ustawionym na minimum i output na max,,, jak najlepiej to zrobic a jesli nie ma uniwersalnej metody to ja chetnie poeksperymentuje tylko prosz o wskazanie mi kierunku mych dzialan...
a w sprawie polaczenia preamp z komputerem , to gdy podlacze do wyjscia preampu sluchawki :) to jest wszystko ok mam w obu sluchawkach sygnal, ale gdy uzywam tego kabla niesymetrycznego to w kompie jest tylko lewy :) wiec w sumie to sam sobie odpowiedzialem...
a jak to wyglada z glosnoscia czy jak chce miec glosniej to mam outpot podniesc czy gain?? w kompie mam ustawione line in na max, czy moge nagrac wokal przy gain ustawionym na minimum i output na max,,, jak najlepiej to zrobic a jesli nie ma uniwersalnej metody to ja chetnie poeksperymentuje tylko prosz o wskazanie mi kierunku mych dzialan...
witam
jeżeli masz miernik poziomu sygnału w prwampie to gain ustaw tak żeby przy najgłośniejszych partiach które bedziesz nagrywał poziom sygnału nie przekraczał plus 4 decybele przy ustawieniu potenciometra ouput na 0db.
Jeżeli chodzi o karte ,to już zależy jaką karte masz,ja np w panelu od karty mam też mierniki ale nie kieruje się nimi są domyślnie ustawione na 0db bardziej skupiam uwage na to co pokazuje miernik w programie w którym nagrywam, ustaiam tak zeby nie przesterowało i tak samo jak wyżej nie przekraczam plus 4 db i ten poziom ostatecznie wysterowuje potenciometrem ouput w konsoli czy preampie
PS
pamiętaj że przesterowań już nie usuniesz z nagrania dlatego warto pomyśleć o zewnętrznym kompresorze w celu zabezpieczeniaprzed przesterowaniem przy głośnych instrumentach ,natomiast za cicho zgrany materiał ciężko się obrabia
jeżeli masz miernik poziomu sygnału w prwampie to gain ustaw tak żeby przy najgłośniejszych partiach które bedziesz nagrywał poziom sygnału nie przekraczał plus 4 decybele przy ustawieniu potenciometra ouput na 0db.
Jeżeli chodzi o karte ,to już zależy jaką karte masz,ja np w panelu od karty mam też mierniki ale nie kieruje się nimi są domyślnie ustawione na 0db bardziej skupiam uwage na to co pokazuje miernik w programie w którym nagrywam, ustaiam tak zeby nie przesterowało i tak samo jak wyżej nie przekraczam plus 4 db i ten poziom ostatecznie wysterowuje potenciometrem ouput w konsoli czy preampie
PS
pamiętaj że przesterowań już nie usuniesz z nagrania dlatego warto pomyśleć o zewnętrznym kompresorze w celu zabezpieczeniaprzed przesterowaniem przy głośnych instrumentach ,natomiast za cicho zgrany materiał ciężko się obrabia
Uwaga na różnice pomiędzy światem analogowym i cyfrowym. O ile +4dB jest powszechną i dobrą praktyką w sprzęcie analogowym, pozwalającą wykorzystać zapas dynamiki (headroom), o tyle w cyfrze ten headroom nie istnieje i poziom pokazywany przez cyfrowy wskaźnik wysterowania karty nie powinien nawet dotykać 0dB, które jest absolutnym nieprzekraczalnym poziomem, powyżej którego następuje ostre zniekształcenie.
Przy okazji - współczesne przetworniki 24-bitowe w kartach zmniejszają nieco stress dokładnego dobrania poziomów i pozwalają nagrywać kilka dB ciszej. Po nagraniu klip można znormalizować, co oczywiście w stopniu proporcjonalnym podnosi również szumy, ale są one na tyle niskie, że nie powinno to być zauważalne.
Przy okazji - współczesne przetworniki 24-bitowe w kartach zmniejszają nieco stress dokładnego dobrania poziomów i pozwalają nagrywać kilka dB ciszej. Po nagraniu klip można znormalizować, co oczywiście w stopniu proporcjonalnym podnosi również szumy, ale są one na tyle niskie, że nie powinno to być zauważalne.
a wiec tak posiadana przeze mnie karta to soundblaster live :) wiec tylko 16 bitów, natomiast wskaznik na preampie ma wartosci do +12 db i dopiero nastepna dioda opisana jest jako CLIP (ultragain mic 100) do jakiego poziomu powinny byc wzmocnione wokale??