Terratec DMX6Fire, szumi jak cholera!

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
JA

Terratec DMX6Fire, szumi jak cholera!

Post autor: JA » sobota 13 gru 2003, 23:55

terratec dmx6fire szumi!!! a gdy poruszę myszką popdczas pracy to słychać warkot w głośnikach!!! co to jest? mam płytę asusa a7v333. serwisant komputera i terrateca w polsce (verakomp) nic nie stwierdziły. ??
amatorskie tworzenie muzyki na komputerze z wykorzystaniem MIDI,VST,obróbka audio

Awatar użytkownika
NoRd384

Re: Terratec DMX6Fire, szumi jak cholera!

Post autor: NoRd384 » niedziela 14 gru 2003, 22:21

...terratec dmx6fire szumi!!! a gdy poruszę myszką popdczas pracy to słychać warkot w głośnikach!!! co to jest? mam płytę asusa a7v333. serwisant komputera i terrateca w polsce (verakomp) nic nie stwierdziły. ?...

poszukaj w archiwum forum >> tam już było podobne pytanie (Szumi i bzyczy jak w ulu) >> może ci to pomoże
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]

Awatar użytkownika
Jackart

Post autor: Jackart » niedziela 14 gru 2003, 23:35

Chciałbym Ci pomóc stary - ale sprecyzuj swój problem, bo wiesz to co piszesz brzmi jak:

Pacjent leży i ma gorączkę - co mu dolega?

Odpowiedż brzmi - pewnie jest chory.

W Twoim przypadku odpowiedź brzmi: Coś jest chyba nie tak - bo u mnie nie szumi.

Na początek "wymutuj" po kolei wszystko w mikserze karty aby sprawdzić co szumi

Powodów moga byc dziesiątki i tyleż rad zacznij od przeinstalowania sterowników karty graficznej sprawdż też czy możesz wykluczyć wpływ innych urzadzeń w komputerze na samą kartę, w tym celu przełóż karte do slotu najbardziej oddalonego od innych urządzeń - jesli używasz Win 2000 nie obejdzie się bez service packa nr 3 itd itp itd etc

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » poniedziałek 15 gru 2003, 10:03

sprobuj przelozyc karte dalej od karty graficznej
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
pwojt

Post autor: pwojt » poniedziałek 15 gru 2003, 11:54

Witam!!!

Posiadam taka karte, tzn dmx6fire i od pewnego czasu mam taki sam problem, tzn dziwne skrzypienia przy przewijaniu np dokumentow,otwieraniu katalogow itp. Probowalem sobie jakos z tym poradzic. Eksperymenty nadal trwaja, ale wydaje mi sie ze po "wymutowaniu" wejsc CD 1\\2 problem znika.

Sprawdz sam.

Paweł
sound designer -- Larry

JA

Post autor: JA » poniedziałek 22 gru 2003, 17:47

...Chciałbym Ci pomóc stary - ale sprecyzuj swój problem, bo wiesz to co piszesz brzmi jak:

W Twoim przypadku odpowiedź brzmi: Coś jest chyba nie tak - bo u mnie nie szumi.

Powodów moga byc dziesiątki i tyleż rad zacznij od przeinstalowania sterowników karty graficznej sprawdż też czy możesz wykluczyć wpływ innych urzadzeń w komputerze na samą kartę, w tym celu przełóż karte do slotu najbardziej oddalonego od innych urządzeń - jesli używasz Win 2000 nie obejdzie się bez service packa nr 3 itd itp itd etc

...

amatorskie tworzenie muzyki na komputerze z wykorzystaniem MIDI,VST,obróbka audio

JA

Post autor: JA » poniedziałek 22 gru 2003, 17:55

...Chciałbym Ci pomóc stary - ale sprecyzuj swój problem, bo wiesz to co piszesz brzmi jak:

...

Witam! Dzięki za zainteresowanie. Kartę terratec PCI przełożyłem najdalej jak można od karty graf. Po wyciszeniu panelu frontowego LINE IN i MIC IN szum prawie ustaje gdy używam wyjść ze śłedzia karty PCI. ale i tak słychać w głośnikach i słychawkach pracę dysków i ruchy myszy(warkot). Najgorsze zakłócenia są przy aktywnym panelu frontowym z aktywnym MIC IN (horror, a nie karta półprofesjonalna). Wyjęcie panelu front z obudowy w celu oddalenia go od reszty komputera nic nie daje.

JA

Post autor: JA » poniedziałek 22 gru 2003, 17:57

Witam! Dzięki za zainteresowanie. Kartę terratec PCI przełożyłem najdalej jak można od karty graf. Po wyciszeniu panelu frontowego LINE IN i MIC IN szum prawie ustaje gdy używam wyjść ze śłedzia karty PCI. ale i tak słychać w głośnikach i słychawkach pracę dysków i ruchy myszy(warkot). Najgorsze zakłócenia są przy aktywnym panelu frontowym z aktywnym MIC IN (horror, a nie karta półprofesjonalna). Wyjęcie panelu front z obudowy w celu oddalenia go od reszty komputera nic nie daje.

Awatar użytkownika
Jackart

Post autor: Jackart » poniedziałek 22 gru 2003, 23:34

...Witam! Dzięki za zainteresowanie. Kartę terratec PCI przełożyłem najdalej jak można od karty graf. Po wyciszeniu panelu frontowego LINE IN i MIC IN szum prawie ustaje gdy używam wyjść ze śłedzia karty PCI. ale i tak słychać w głośnikach i słychawkach pracę dysków i ruchy myszy(warkot). Najgorsze zakłócenia są przy aktywnym panelu frontowym z aktywnym MIC IN (horror, a nie karta półprofesjonalna). Wyjęcie panelu front z obudowy w celu oddalenia go od reszty komputera nic nie daje.

...

Pamietam że też miałem na początku podobne problemy - zapewniam Cię jednak, że problem jest natury softwareowej a nie hardwareowej. To kwestia właściwych sterowników ( także do karty graficznej), przy czym w zależności od używanego modelu najnowsze wcale nie muszą znaczyć najlepsze... Tak na marginesie Terratec DMX pod Win 2000 bez service packów w zasadzie tylko warczy - a każda operacja jak np ruch myszką czy obrót telerzy dysku faktycznie powoduje bolesne zgrzyty.Dużo lepiej jest na innych OS-ach. Przyznaję, że wyeliminowanie tych nieprzyjemnych dźwięków zajęło mi nieco czasu. Mimo to przy maksymalnej głośności słychać czasami lekki brumik. Tyle tylko że specjalnie mi on nie przeszkadza bo z reguły Wavy uzyskuję poprzez zrzuty z sekwencera, natomiast tracki żywych instrumenów czy wokale nagrywam w studiu. Ne musze dodawać chyba, że robiąc zrzuty z sekwencera brumik ów nie wpływa na dynamikę produkcji. Na pewno jednak wszelkiego rodzaju przydźwięki nie jest to sprawa komfortowa. Inna rzecz że zakłócenia te stają się ( u mnie ) wyraźne dopiero przy stosunkowo wysokim poziomie głośności jakiego nie używam do odsłuchu.

Awatar użytkownika
berek

Post autor: berek » poniedziałek 22 gru 2003, 23:55

Problem ten pojawia się czesto i niezaleznie od typu karty, niestety uroki PC i Win . Najczesciej jest to przydzwiek generowany przez wejsce CD ( jakies pole w nieekranowanym standardowo kabelku miedzy kartą a napędem CD/DVD?, kwestia softu?)- nie wiem ale wyciszenie "audio CD " na panelu czesto pomaga ( buczenie, charczenie przy ruchu myszy, lub przy najechaniu np. na link na twojej ulubionej stroncee&s :) sprawdz jak nie pomoze to nie daj boże ;)

ODPOWIEDZ