MID-SIDE - teoria

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
pajczur
Kontakt:

MID-SIDE - teoria

Post autor: pajczur » wtorek 12 sty 2016, 13:38

Cześć,
mam trochę doła :) ponieważ do wczoraj wydawało mi się, że rozumiem na czym polega proces MID/SIDE.
Dlaczego do wczoraj? Bo wczoraj postanowiłem zrobić mały eksperyment i okazało się, że chyba nie do końca rozumiem o co chodzi z tym MID/SIDE.
Sprawa wygląda tak:
Byłem dotychczas przekonany, że MID to jest sam, czysty sygnał monofoniczny. Innymi słowy: sygnał, który jest identyczny w obu kanałach - lewym i prawym.
Natomiast SIDE to cała reszta, tylko sygnał stereo, wszystkie różnice, które występują w kanałach lewym i prawym.

Jeżeli to wszystko prawda, to zacząłem się zastanawiać jak będzie brzmiał MID na kanale master-stereo, do którego wchodzi tylko i wyłącznie jeden track, który ma panorame maksymalnie w prawo (lub lewo, ważne jest to, że w drugim kanale jest kompletna cisza). W takim wypadku przecież nie ma mowy o mono, oba kanały są kompletnie inne. W związku z tym, w mojje opini MID to powinna być właśnie kompletna cisza.
Postanowiłem to sprawdzić, wrzuciłem na mastera darmową wtyczkę "bx_solo" i wcisnąłem przycisk "MID solo". I co usłyszałem? Zamiast ciszy, usłyszałem to co mam w prawym kanale, tyle że usłyszałem to samo w oby kanałach, tak jakby zamiast odtworzyć mi sygnał MID, to on po prostu zrobił mi mono z syngały stereo.
Ciekawe jest też to co usłyszałem kiedy wcisnąłem przycisk "SIDE solo". Usłyszałem dokładnie to samo co w przypadku "MID solo".

Czy ktoś może mi pomóc zrozumieć o co chodzi? Gdzie popełniam błąd w moim rozumowaniu?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc w temacie.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Re: MID-SIDE - teoria

Post autor: matiz » wtorek 12 sty 2016, 14:14

Byłem dotychczas przekonany, że MID to jest sam, czysty sygnał monofoniczny. Innymi słowy: sygnał, który jest identyczny w obu kanałach - lewym i prawym.

Nie, tak działa któryś dolby
MID to jest SUMA kanałów, a SIDE to jest RÓŻNICA między kanałami. Matematycznie. Wszystko się zgadza.

[addsig]

Awatar użytkownika
pajczur
Kontakt:

Post autor: pajczur » wtorek 12 sty 2016, 14:51

...

Nie, tak działa któryś dolby
MID to jest SUMA kanałów, a SIDE to jest RÓŻNICA między kanałami. Matematycznie. Wszystko się zgadza.

...

Czyli, że w sytuacji, którą ja opisałem, czyli: w jednym kanale gra np. gitara nuty legatto, a w drugim kanale jest kompletna cisza.

Czy w takiej sytuacji MID będzię tym samym co SIDE? Dobrze rozumuję? Teraz by mi się zgadzało, ale muszę jeszcze poeksperymentować, aby lepiej zrozumieć.

Czyli MID byłby zupełną ciszą tylko w wypadku, jeżeli mielibyśmy w obu kanałach dokładnie ten sam sygnał ale odwrócony fazą?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 12 sty 2016, 16:49

Czyli MID byłby zupełną ciszą tylko w wypadku, jeżeli mielibyśmy w obu kanałach dokładnie ten sam sygnał ale odwrócony fazą?... 

Tak.

[addsig]

ODPOWIEDZ