Mam kilka pytań odnośnie nagrywania próbek wokalu.
Chciałabym nagrać próbkę swojego wokalu, dla osób które mogłyby być zainteresowane współpracą ze mną, przy produkcji róznych projektów.
Planuję nagrać dosłownie 2-3 minuty materiału.
W związku z powyższym chciałam spytać czy według Was próbka acapella ukazująca największe walory mojego wokalu to dobry pomysl czy tez powinnam postarac się o podklad muzyczny do danej piosenki i zgrać to razem ?
Jeśli druga opcja jest lepsza to doradźcie proszę skąd wziąc podklady muzyczne do znanych utworów aby wykorzystanie ich było zgodne z prawem ?
Mam tez trzecie pytanie - mam kilka wlasnych kompozycji do odśpiewania, ktore stworzylam wlasnie na potrzeby nagrania próbki wokalu.
Myślę o tym aby wrzucić je pozniej na YouTube lub inne platformy internetowe.
Byc moze poproszę profesjonalistów o stworzenie prostego podkladu muzycznego do moich partii wokalnych.
Nie jestem pewna jak powinnam się zachować wrzucając taki materiał do sieci. Chodzi o kwestie prawne.
Czy trzeba dodac jakies hasla/slowa-klucze , które sprawia, ze moje kompozycje nie zostana "skradzione" lub bezprawnie uzyte?
Jesli tak to gdzie trzeba je umiescic ?
Oczywiscie, nie mam nic przeciwko wykorzystaniu lub ewentualnemu rozpowszechnianiu mojego materialu, bo to wrecz wskazane i mile widziane !

Ale chcialabym aby podczas tego rozpowszechniania zawsze byla widoczna informacja o tym kto jest pierwotnym autorem "dzieła"i kto ma do niego pelne prawa.
Jesli wspomniany wyżej profesjonalista stworzy dla mnie bardzo prostą aranżację muzyczną to czy rowniez powinnam o nim wspomniec na np. YouTube ? Czy tez placac za ten akompaniament zyskuję do niego pelne prawo ?
Bede wdzieczna za kazda odpowiedz/podpowiedź bo jestem jeszcze bardzo początkująca.
Z góry dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam przedświatecznie