Jeśli nie L1 to co innego?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
PSP
Kontakt:

Re: Jeśli nie L1 to co innego?

Post autor: PSP » środa 11 lut 2004, 15:40

...Jestem za .

PSP !!! Na po-moc !!!!!!! ...

No... juz jestem.

Zanim przejde do konkretow chcialbym podziekowac uczestnikom dyskusji za ich watpliwosci, ktore sa dla nas wskazowka do poprawy jakosci instrukcji.

Musze przyznac, ze jest troche zamieszania z okresleniem czym naprawde jest PSP VintageWarmer. Kompresor to wlasciwie nie jest, na limiter to troche za duzo a i wielopasmowosc jakby dziwna.

Pomysl na Warmera polegal na tym, zeby zrobic procesor, ktory bedzie dobrze gral i okazalo sie, ze typowo teoretczne podejscie do procesorow dynamiki nie zabardzo sie sprawdza. Zdecydowalismy sie zrobic wszystko po swojemu co jednym nie sprawia w ogole klopotu podczas gdy ludzie "obyci" ze sprzetem nie zabardzo wiedza z czym maja do czynienia. Niecodzienne podejscie do konstrukcji spowodowalo rowniez problemy w naszej instrukcji bo w tym przypadku okreslenia kompresor, limiter i wielopasmowy rownie czesto komplikuja co wyjasniaja.

A teraz kilka pytan i odpowiedzi.

Czy zamiennie i dowolnie uzywamy terminow limiter i kompresor?

Niestety tak. Najbardziej kultowe kompresory sa w ich zalozeniu limiterami. Podobnie jest z Warmerem, Zostal zaprojektowany jako limiter ale jednoczesnie zakres ustawien umozliwia jego wykorzystanie jako kompresora.

Czy VintageWarmer to Limiter?

Tak i to brick wall limiter w kazdym calu. Sercem Warmera jest bardzo zaawansowany detektor poziomu, ktory steruje kompresja tak, ze zawsze dziala on w trybie brick wall (no chyba, ze ktos z premedytacja pokreci sobie galka Mix).

W trybie Single Band pracuje jeden brick wall limiter z regulowanym kolankiem. W trybie Multi Band pracuja trzy pasmowe brick wall limitery z regulowanym kolankiem (takich jak ten jeden w trybie Single) a na sumie dla dodatkowego zabezpieczenia jeszcze jeden podobny brick wall limiter ale tym razem z zupelnie twardym kolanem.

Czy VintageWarmer to kompresor?

Przy pewnych ustawieniach tak. Kolana z zakresu 30-100% nie maja wiele wspolnego z typowym limiterem a gdy ustawi sie Speed i Release na max (warto tez zwiekszyc te na tylnym panelu w trybie Multi Band) to charakterystyka czasowa robi sie na tyle gladka, ze nawet na miksach mozna tego uzyc jako kompresora. Tym bardziej gdy zmniejszy sie Mix w okolice 20-70% pozostawiajac szczyty bez kompresji. Osobiscie bardzo lubie ustawic Warmer'a na wokalach i gitarach wlasnie w charakterze kompresora.

Czy Warmer moze pracowac jako maximizer?

Tak, wystarczy ustawic kolanko na 0 (lub blisko 0), pozostale kontrolki na neutralne pozycje i zwiekszyc Drive o pare dB (o ile to co wcodzilo do Warmera juz nie przekraczalo 0dBFS). Warto tutaj wykorzystac potencjal miernika VU - zalecana kalibracja -14dBFS pozostawia duzy zakres dynamiki transjentom ale dla wspolczesnej muzyki POP wartosci -10dBFS sa blizsze prawdzie, rowniez miernik redukcji wzmocnienia momoze w zachowaniu umiaru.

Jak sie ma Warmer do L2?

L2 to wysokiej klasy limiter, ktory zdolal sie na slale wpisac na liste obecnosci w wiekszosci studiow masteringowych miedzy innymi dzieki opcjom ditheringu, noise shapingu i funkcji automatycznej kalibracji czasu odpuszczenia (release).

Z drugiej strony Warmer w trybie multi band potrafi naprawde wiele i znaczna czesc jego uzytkownikow to wlasnie inzynierzy masteringu. Nie wiem co gra lepiej a co gorzej, na pewno inaczej...

I co z tym Ceiling?

Osobiscie odradzam jego uzywanie. W pewnych sytuacjach przy wykorzystaniu trybu multi band Warmer moze przestac dzialac jako brick wall. Jesli chcecie ustalic maksymalny poziom wyjsciowy (przy Mix ustawionym na 100) to polecam uzycie pokretla Output level.

Czy tryb wielopasmowy ma sens w limiterze?

Prawdopodobnie zalezy to od przetwarzanego materialu ale generalnie konstrukcja Warmera z jego mocno polaczonymi pasmami i zwrotnicami o lagodnym nachyleniu umozliwia znaczna redukcje modulacji czestotliwosic srednich i wysokich niskimi wiec dzwiek automatycznie staje sie bardziej przejrzysty.

Czy instrukcje trzeba sciagnac ze strony?

Wystarczy zainstalowac wersje demo albo pelna legalna wersje a instrukcja znajdzie sie automatycznie w menu start

Czy z samej zasady limiter wielo pasmowy jest brick wall limiterem?

Wlasciwie jedno z drugim nie ma nic wspolnego. W przypadku Warmera niezaleznie od trybu dziala on jako brick wall i to zarowno limiterach pasmowych jak i sumarycznym.

Pozdrawiam,

Mateusz Wozniak

PSPaudioware.com

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 11 lut 2004, 16:04

Czy z samej zasady limiter wielo pasmowy jest brick wall limiterem?

Wlasciwie jedno z drugim nie ma nic wspolnego. W przypadku Warmera niezaleznie od trybu dziala on jako brick wall i to zarowno limiterach pasmowych jak i sumarycznym.

... ale tylko dlatego, że na wyjściu jest dodatkowy limiter pełnopasmowy

pozdrawiam

MB

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 11 lut 2004, 16:35

No... juz jestem.

Dziekuje i doceniam

Czy zamiennie i dowolnie uzywamy terminow limiter i kompresor?

Niestety tak.

Czyli slusznie sie domyslalem.

W trybie Multi Band pracuja trzy pasmowe brick wall limitery z regulowanym kolankiem (takich jak ten jeden w trybie Single) a na sumie dla dodatkowego zabezpieczenia jeszcze jeden podobny brick wall limiter ale tym razem z zupelnie twardym kolanem.

Hehe - no i jasne - "dla dodatkowego zabezpieczenia"

I co z tym Ceiling?

Osobiscie odradzam jego uzywanie.

No wlasnie - very confusing

Tak sobie mysle - moze nie byloby to az tak skomplikowane - ale gdyby (GDYBY) dalo sie zrobic tak, zeby MIX miksowal sygnal obrobiony z nieobrobionym i dopiero potem sygnal wchodzil na koncowy limiter, uzytkownik uzyskalby wieksze mozliwosci w zakresie kreowania brzmienia, nie ryzykujac "przewalenia". Teraz jest tak, ze jakiekolwiek zmiany MIX poza 100% neguja sens zastosowania tego koncowego limitera - a nie da sie go "wylaczyc". Gdyby mozna bylo bawic sie pasmowym kompresorem i parametrem MIX bez strachu, moznaby uzyskac wiekszego "kopa" bez pezesterowania. Oczywiscie to powinno byc przestawiane "z tylu", bo rzeczywiscie nie byloby MIXem w doslownym rozumieniu - ale przeciez tak samo BYPASS w kompresorze Waves C1 nie jest prawdziwym BYPASSem.

No i jak jestesmy przy "tyle" - dlaczego MasterQ nie ma przelacznika "pionowo-dookola" dla sposobu dzialania galek jak VW? Bardzo mi sie to nie podoba

Dziekuje za udzial w dyskusji.

Awatar użytkownika
PSP
Kontakt:

Post autor: PSP » środa 11 lut 2004, 19:27

>>Czy z samej zasady limiter wielo pasmowy jest brick wall limiterem?

>... ale tylko dlatego, że na wyjściu jest dodatkowy limiter pełnopasmowy

Nie tylko dla tego, po prostu nie ma nic wspolnego, rownie dobrze mozna zrobic limiter pelno pasmowy, ktory z brick wall limiterem nie ma nic wspolnego. Ale chyba wazniejsze jest to, ze w Warmerze zrobilismy tak a nie inaczej tylko z przyczyn brzmieniowych a nie teoretycznych.

>>Czy zamiennie i dowolnie uzywamy terminow limiter i kompresor?

Niestety tak.

>Czyli slusznie sie domyslalem.

Tak, prosze jednak zwrocic uwage, ze ta nieco mylaca dowolnosc wynika z zakresu mozliwosci i nietypowosci tego procesora a nie czystej ignorancji

>>W trybie Multi Band pracuja trzy pasmowe brick wall limitery z regulowanym kolankiem (takich jak ten jeden w trybie Single) a na sumie dla dodatkowego zabezpieczenia jeszcze jeden podobny brick wall limiter ale tym razem z zupelnie twardym kolanem.

>Hehe - no i jasne - "dla dodatkowego zabezpieczenia"

Czy cos w tym zlego?

>>I co z tym Ceiling?

Osobiscie odradzam jego uzywanie.

>No wlasnie - very confusing

Wlasciwie co? Sa pewne ustawienia, w ktorych nie dziala to najlepiej a ludzie ciagle pytaja o co w ogole chodzi z tym ceilingiem. Jes to jedyna kontrolka w tym plug-ine, ktorej zeczywiscie mam cos do zarzucenia...

>Tak sobie mysle - moze nie byloby to az tak skomplikowane - ale gdyby (GDYBY) dalo sie zrobic tak, zeby MIX miksowal sygnal obrobiony z nieobrobionym i dopiero potem sygnal wchodzil na koncowy limiter, uzytkownik uzyskalby wieksze mozliwosci w zakresie kreowania brzmienia, nie ryzykujac "przewalenia". Teraz jest tak, ze jakiekolwiek zmiany MIX poza 100% neguja sens zastosowania tego koncowego limitera - a nie da sie go "wylaczyc". Gdyby mozna bylo bawic sie pasmowym kompresorem i parametrem MIX bez strachu, moznaby uzyskac wiekszego "kopa" bez pezesterowania. Oczywiscie to powinno byc przestawiane "z tylu", bo rzeczywiscie nie byloby MIXem w doslownym rozumieniu - ale przeciez tak samo BYPASS w kompresorze Waves C1 nie jest prawdziwym BYPASSem.

Bardzo ciekawy pomysl. Moze jednak w takim ukladzie raczej zrobic wylaczany wyjsciowy limiter? Wtedy mozna zastosowac inny limiter brick wall wedle uznani. Chcialbym tylko uniknac przerabiania na sile tego plug-inu na typowy kompresor wielo pasmowy...

>No i jak jestesmy przy "tyle" - dlaczego MasterQ nie ma przelacznika "pionowo-dookola" dla sposobu dzialania galek jak VW? Bardzo mi sie to nie podoba

Niestety okazuje sie, ze w zwiazku z roznymi niekompatybilnosciami w roznych hostach zdazaja sie problemy z ta funkcja, rowniez tego typu gadzety niestety mocno komplikuja plug-in. Idealem dla mnie jest sytuacja gdy w hoscie mozna ustawic sposob zachowania pokretel (np Cubase/Nuendo).

> Dziekuje za udzial w dyskusji.

Ja rowniez.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 11 lut 2004, 19:49

Bardzo ciekawy pomysl.

Moze jednak w takim ukladzie raczej zrobic wylaczany wyjsciowy limiter? Wtedy mozna zastosowac inny limiter brick wall wedle uznani. Chcialbym tylko uniknac przerabiania na sile tego plug-inu na typowy kompresor wielo pasmowy...

No, ale wtedy trzeba uzyc dodatkowego plug-inu, a to oznacza, ze trzeba go posiadac

Niestety okazuje sie, ze w zwiazku z roznymi niekompatybilnosciami w roznych hostach zdazaja sie problemy z ta funkcja,

Szkoda - bo jam Pro-Toolsowiec

> Dziekuje za udzial w dyskusji.

Ja rowniez.

My bardziej dziekujemy

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » środa 11 lut 2004, 23:30

...Bardzo ciekawy pomysl.

Moze jednak w takim ukladzie raczej zrobic wylaczany wyjsciowy limiter? Wtedy mozna zastosowac inny limiter brick wall wedle uznani. Chcialbym tylko uniknac przerabiania na sile tego plug-inu na typowy kompresor wielo pasmowy...

No, ale wtedy trzeba uzyc dodatkowego plug-inu, a to oznacza, ze trzeba go posiadac

No, ale to i tak wiele, wiele więcej niż może zaoferować jeden L1, na co starałem się zwrócić uwagę na początku tej dyskusji

- to tak wracając do głównego wątku.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 12 lut 2004, 00:44

No, ale to i tak wiele, wiele więcej niż może zaoferować jeden L1, na co starałem się zwrócić uwagę na początku tej dyskusji

Sęk w tym, że funkcjonalność VW jest diametralnie odmienna od L1.

Awatar użytkownika
PSP
Kontakt:

Post autor: PSP » czwartek 12 lut 2004, 09:21

> No, ale wtedy trzeba uzyc dodatkowego plug-inu, a to oznacza, ze trzeba go posiadac

Oczywiscie ale zyskujemy dowolnosc konfiguracji. Oczywiscie jako ten nastepny mozna wykozystac kolejny Warmer z odpowiednimi ustawieniami.

>>Niestety okazuje sie, ze w zwiazku z roznymi niekompatybilnosciami w roznych hostach zdazaja sie problemy z ta funkcja,

>Szkoda - bo jam Pro-Toolsowiec

Mozna oczywiscie chwilowo zmieniac sposob krecenia za pomoca jednego z klawiszy modyfikujacych. (w zaleznosci od tego czy to mac czy PC)

>>> Dziekuje za udzial w dyskusji.

>>Ja rowniez.

>My bardziej dziekujemy

Nie, to ja dziekuje za cenne uwagi

>>No, ale wtedy trzeba uzyc dodatkowego plug-inu, a to oznacza, ze trzeba go posiadac

>No, ale to i tak wiele, wiele więcej niż może zaoferować jeden L1, na co starałem się zwrócić uwagę na początku tej dyskusji

Dzieki, wlasnie dlatego nazywanie go limiterem jest nieco mylace...

>> No, ale to i tak wiele, wiele więcej niż może zaoferować jeden L1, na co starałem się zwrócić uwagę na początku tej dyskusji

>Sęk w tym, że funkcjonalność VW jest diametralnie odmienna od L1.

Oczywiscie, to zupelnie inny plug-in a jego tworzeniu towarzyszyly zapewne zupelnie inne kryteria brzmieniowe i funkcjonalne niz tworcom L1/L2. Raczej po drodze nasi znajomi masteringowcy zwrocili nam uwage, ze po paru poprawkach (uwzglednionych w wersji finalnej plug-inu) moze byc tez masteringowym limiterem.

Pozdrawiam,

Mateusz Wozniak

PSPaudioware.com

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » czwartek 12 lut 2004, 10:29

Sęk w tym, że funkcjonalność VW jest diametralnie odmienna od L1.

...

Tak, wiem. Chodzi ci pewnie o dither, noise shaping itp...

Ale biorąc pod uwagę, że większość DAW posiada wbudowane moduły zajmujące się tymi sprawami - myślę głównie o Steinbergu i Apogee, to brak ich w VW nie musi przeszkadzać.

Poza tym, jak już pan Mateusz zasugerował, można założyć dwa VW, gdzie drugi będzie np. w trybie Single i Knee na 0%.

Wówczas L1 jest na drzewie.

Awatar użytkownika
walu

Post autor: walu » czwartek 12 lut 2004, 21:30

Bardzo dzię kuje wszystkim, którzy zdecydowali się zabrać głos.

I muszę przyznać, że dzieki tym wypowiedziom wiele zyskałem.

Jeszcze raz serdecznie dziękuję.

walu
Midas M32R,EVE SC203,PC IntelCore2 Duo E6550 2.33GHz, 4GBRAM, Win7/64, HDSP9632+AI4S-192, BCF2000, lenovo Ideapad700 i7 16GB RAM, Cubase 8/7.5,SoundForge10, CDArchitect5.2, PSPaudioware, NomadFactory, StevenSlateDrums4, BFD ECO

ODPOWIEDZ