Jaką kartę do ADA8000

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Darkthrone

Re: Jaką kartę do ADA8000

Post autor: Darkthrone » niedziela 13 mar 2005, 17:03

OTO WLASNIE MI CHODZILO

Program widzi to jako 8 niezaleznych wejsc i w praktyce mam 8 fizychnych wejsc z ada8000 i dodatkowe z karty

Tak tylko, że w Patch Mix E-MU jest tak: ADAT 1/2, ADAT 3/4, ADAT 5/6, ADAT 7/8 i analogicznie ASIO do nich. Wynika z tego, że możemy sterować potencjomatrem dwa kanały na raz (niestety) ASIO to stereo i to przez to, chyba, że się mylę. Nie mam ADA8000 (przymierzam się do tego), ale mam 1212m i to widzę w Patch Mix...Może ktoś wyprowadzi mnie z błędu ?

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » niedziela 13 mar 2005, 17:20

...OTO WLASNIE MI CHODZILO

Program widzi to jako 8 niezaleznych wejsc i w praktyce mam 8 fizychnych wejsc z ada8000 i dodatkowe z karty

Tak tylko, że w Patch Mix E-MU jest tak: ADAT 1/2, ADAT 3/4, ADAT 5/6, ADAT 7/8 i analogicznie ASIO do nich. Wynika z tego, że możemy sterować potencjomatrem dwa kanały na raz (niestety) ASIO to stereo i to przez to, chyba, że się mylę. Nie mam ADA8000 (przymierzam się do tego), ale mam 1212m i to widzę w Patch Mix...Może ktoś wyprowadzi mnie z błędu ? ...

No tak... ale....

Ja mam obecnie inna karte...nawet z wejscie TOSLINK.....

i widzie tylko 3 pozycje:

-line 1/2

- line 3/4

- toslink 5/6

ale co nie znaczy ze w cooledicie nie moge wybrac opcji nagrywania np:

track 1: line1/2 L (lewy kanal)

track2: line1/2 P (prawy kanal)

itd....

wiec mysle z EMU bedzie podobnie, bo to tez kwestia programu dzwiekowego..

a zrezsta nawet jak bedzie mozliwosc nagrywania tylko stereo, co za problem nagrac 4x stereo i podzielic pozniej na mono...ale moim zdaniem to glupota i bedzie mozna nagrac osobno kazdy slad...

zrezsta moze ktos sie wypowie kto juz uzywa takiego zestawu??
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

makaronix

Post autor: makaronix » niedziela 13 mar 2005, 17:59

Tak tylko, że w Patch Mix E-MU jest tak: ADAT 1/2, ADAT 3/4, ADAT 5/6, ADAT 7/8 i analogicznie ASIO do nich. Wynika z tego, że możemy sterować potencjomatrem dwa kanały na raz (niestety) ASIO to stereo i to przez to, chyba, że się mylę. Nie mam ADA8000 (przymierzam się do tego), ale mam 1212m i to widzę w Patch Mix...Może ktoś wyprowadzi mnie z błędu ? ...

w programie np cubase mozesz wybrać w zakładce VST cnections czy wejścia i wyjscia maja byc mono, czy stereo, a jak sa w stereo, to moze sobie rozdzielic 1 kanał- ADAT 1/2 left, drugi kanał- ADAT1/2 right itd. , a jeśli wybierzesz wejscia mono to nie ma problemu bo ędzie ich 8. Przeczytaj test kart e-mu EiS, tam jest napisane, ze tylko patch mix widzi adaty jako pary stereo i tam nie da sie tego rozdzielić, natomiast w programach typu cubase owszem
Mam 18 lat, jestem klawiszowcem, interesuje się szeroko pojętym dźwiękiem i wszystkim co z nim związane.

Darkthrone

Post autor: Darkthrone » niedziela 13 mar 2005, 18:17

w programie np cubase mozesz wybrać w zakładce VST cnections czy wejścia i wyjscia maja byc mono, czy stereo, a jak sa w stereo, to moze sobie rozdzielic 1 kanał- ADAT 1/2 left, drugi kanał- ADAT1/2 right itd. , a jeśli wybierzesz wejscia mono to nie ma problemu bo ędzie ich 8. Przeczytaj test kart e-mu EiS, tam jest napisane, ze tylko patch mix widzi adaty jako pary stereo i tam nie da sie tego rozdzielić, natomiast w programach typu cubase owszem...

No to bajka Dzięki przynajmniej i ja się czegoś dowiedziałem

Awatar użytkownika
hassek

Post autor: hassek » niedziela 13 mar 2005, 20:53

a co z letacja? jest duza? (oczywiecie EMU 1212m + ADA8000)

pzd

Bartek_L

Post autor: Bartek_L » czwartek 17 mar 2005, 11:30

...a co z letacja? jest duza? (oczywiecie EMU 1212m + ADA8000)

pzd

...

RME to jest jakość!!! Jak chcesz mieć coś porządnego to polecam HDSP9652

Innym rozwiązanie niż ADA8000 jest np. ADAM24 firmy STaudio (podobnie kosztuje). Jeżeli potrzeba tylko 8 wejść to RME ma też takie karty. Godna polecenia w RME jest technologia Zero Monitoring Latency i to że przy zapisie równocześnie 26 traków (w HDSP 9652) karta zajmuje 9% przepustowości magistrali PCI, ponadto takich kart można używać trzech równocześnie i wtedy jest to potężna stacja robocza. Z oprogramowania polecam Cubase SX3 lub jak kogoś stać Nuendo 2. Uważam że leśli chodzi o latencje torozwiązania RME są bardzo dobre.

makaronix

Post autor: makaronix » czwartek 17 mar 2005, 16:15

......a co z letacja? jest duza? (oczywiecie EMU 1212m + ADA8000)

pzd

...

RME to jest jakość!!! Jak chcesz mieć coś porządnego to polecam HDSP9652

Innym rozwiązanie niż ADA8000 jest np. ADAM24 firmy STaudio (podobnie kosztuje). Jeżeli potrzeba tylko 8 wejść to RME ma też takie karty. Godna polecenia w RME jest technologia Zero Monitoring Latency i to że przy zapisie równocześnie 26 traków (w HDSP 9652) karta zajmuje 9% przepustowości magistrali PCI, ponadto takich kart można używać trzech równocześnie i wtedy jest to potężna stacja robocza. Z oprogramowania polecam Cubase SX3 lub jak kogoś stać Nuendo 2. Uważam że leśli chodzi o latencje torozwiązania RME są bardzo dobre....

Tyle ze karty RME kosztuja troche a my dyskutowalismy o tańszych rozwiązaniach ale fakt RME przy dobrze skonfigurowanym kompie działają jak rejestrator twardodyskowy, naprawde zero problemów
Mam 18 lat, jestem klawiszowcem, interesuje się szeroko pojętym dźwiękiem i wszystkim co z nim związane.

Bartek_L

Post autor: Bartek_L » czwartek 17 mar 2005, 17:53

Tyle ze karty RME kosztuja troche a my dyskutowalismy o tańszych rozwiązaniach ale fakt RME przy dobrze skonfigurowanym kompie działają jak rejestrator twardodyskowy, naprawde zero problemów...

Dlatego napisałem "jeżeli chcesz mieć coś dobrego..." RME Pad 8 czy jakoś tak, to wcale nie jest taka droga karta. Sam początkowałem na SB , teraz mam RME HDSP i powiem warto było. Czasami warto poczekać, trochę przyoszczędzić i kupić coś naprawdę dobrego, takiego że za pół roku nie będzie się chciało tego wymieniać bo jest coś nowszego np Audigi 2 na Audigi2 ZS

Temat do przemyślenia, jeżeli ktoś chce się zajmować audio to warto inwestować w markowe rzeczy. Moja pasja i hobby przerodziła się w pracę zawodową i mogę ją wykonywać bo pracuje na dobrze sprawdzonym sprzęcie. Nigdy nie wiadomo co komu i jak się dalej poukłada!!

ODPOWIEDZ