Behringer MDX 2600... aż się zdziwiłam

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Re: Behringer MDX 2600... aż się zdziwiłam

Post autor: matiz » czwartek 28 kwie 2005, 13:59

Heheh ...... ok ..... pokrzycz sobie widac nie kazdy wie do czego kompresor słuzy ...

Zastanwaim sie skad taką Amatorską zasade zes wytrzasnoł , czy ty wiesz dlaczego uzywa sie kompresora na wejsciu ? widac nie ! ""NO COZ CO ROBIC "" -12 dB , pokrec sobie jeszcze troche tym gainem a moze cos wykrecisz. ( AAAAEEEEEEEEEEAAAAAAA) buaaaahahahaha

Czy Wy panowie zastanawiacie sie choc troszke nad tym, co piszecie? Z roznych wypowiedzi Szkudlika wynika, ze raczej wie, co to jest kompresor, w dodatku podal sensowne argumenty na poparcie swoich przemyslen (i praktyki) - wypadaloby z tym merytorycznie dyskutowac albo po prostu siedziec cicho... Nie wszyscy musza podzielac Wasze zdanie - tym bardziej, ze argumentow poza emotikonami jakos nie widze...

Awatar użytkownika
olearnik

Post autor: olearnik » czwartek 28 kwie 2005, 14:00

...Panowie po co te nerwy ....I jeden ma racje i drugi , można nagrywać wokal bez i z kompresorem , kompresor daje to ze przy nagrywaniu wszystkie słabe mało słyszalne sylaby , głoski , dźwięki na pewno się nagrają z odpowiednia głośnością ,a te mocne bardziej dynamiczne nie będą przesterowywc sygnału . nie korzystając z kompresora nie zawsze ma się ta pewność , lecz kompresując sygnał niewłaściwie można zepsuć zamulić wokal tak ze już się z nim nic nie da zrobić, Ja przeważnie używam kompresora w czasie nagrań ,oczywiście kompresuje sygnał delikatnie , tak aby praca była jak najmniej słyszalna , Zaleta kompresora i limitera miedzy innymi jest taka to że sygnał można nagrać głośniej , sygnał jest bardziej nasycony :) oczywiscie kompresor programowy robi to samo , moze nie kazdy jest skuteczny lecz zasada jest ta sama . pozdrawiam ...

Ale pisałaś Ulo że masz Finalizera TC, on chyba jest cyfrowy, wiec po co narazać sie na błąd jeśli można nagrać sygnał a potem po cyfrze obrobić, tu przetwornik i tam też przetwornik, a to przeciez o ich przesterowanie chodzi nieprawdaż? Pozatym 24 bit daje szerszą dynamike niz przecietny "wokalizator" potrafi dać z siebie, wiec poza artystycznym zastosowaniem kompresora analogowego, lub brakiem czasu na poźniejszą edycję(reklama itp.) nie widze powodów do "paniki kompresorowej"

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mel

Post autor: mel » czwartek 28 kwie 2005, 14:05

Nie czytałem rownoległego wątku ..... ale jak chcesz nagrywac wokal bez kompresora na wejsciu ?

Ja chce z kompresorem A raczej, dokladnie rzecz biorac, z limiterem. Wspomnialem tylko o tym, ze niektorzy wola bez...

ja osobiscie nie widze mozliwosci nagrywania bez kompresora zwłaszcza na wokalu . Oczywiscie mozna omijac kompresor ... ale po co ? ...

No wlasnie... Ale juz to pewnie ktos wyjasnil. Ja tam wole z kompresorem.

Jak dobrze, ze zawsze jest wybor :)

pozdrawiam

Awatar użytkownika
mel

Post autor: mel » czwartek 28 kwie 2005, 14:08

Są różne metody na osiągnięcie tego samego celu - jedni mają takie, a drudzy takie. W czym problem?...

Ale z mojej strony absolutnie w niczym

A Ty cos tak bojowo nastawiony?

Awatar użytkownika
ula

Post autor: ula » czwartek 28 kwie 2005, 14:13

Ale pisałaś Ulo że masz Finalizera TC, on chyba jest cyfrowy, wiec po co narazać sie na błąd jeśli można nagrać sygnał a potem po cyfrze obrobić, tu przetwornik i tam też przetwornik, a to przeciez o ich przesterowanie chodzi nieprawdaż? Pozatym 24 bit daje szerszą dynamike niz przecietny "wokalizator" potrafi dać z siebie, wiec poza artystycznym zastosowaniem kompresora analogowego, lub brakiem czasu na poźniejszą edycję(reklama itp.) nie widze powodów do "paniki kompresorowej"

Pozdrawiam...

No widzisz, TC finalizer to bardzo dobry Kompresor jednak, jak się kiedyś przekonałam ma minimalne opóźnienia , nagrywając wokal przy pierwszym traku jest Ok, natomiast następny ma już nieznaczne opóźnienie , co daje dziwny efekt CHORUSA gdy się łączy ślady , jest to dosyć trudne do zniwelowania potem , Moj TC jest z tych pierwszych pewnie wolniejszych . to nie jest TC FINALIZER 96 .. a zwykly TC electronic finalizer .
Pozdrawiam Ula :)

Awatar użytkownika
ula

Post autor: ula » czwartek 28 kwie 2005, 14:17

muszę wytłumaczyć , ze taki efekt powstaje gdy się robi unisono , lub jak kto woli dubel danej ścieżki wokalnej .
Pozdrawiam Ula :)

Awatar użytkownika
Whiteman

Post autor: Whiteman » czwartek 28 kwie 2005, 19:37

zaspiewaj teraz tak glosno jak mozesz, krzyknij czy cos

vocal: AAAAAAAAAAAEEEEEEEEEEEEEEEAAAAAAAAAAAAA

(ja krece gainem tak zeby w tym ryku poziom doszedl do -12dB)

ja: ok, teraz mozemy nagrywac.

Metoda Szkudlika jest interesująca i ma rację bytu, gdyż głoski A i E człowiek z reguły śpiewa "z powerem".

Ja wprowadziłbym tylko kilka modyfikacji.

1. dociągnąć amplitudę sygnału do -6dB

2. nie krzyczeć ani nie śpiewać najgłośniej jak się potrafi, bo podczas śpiewu wokalista nie daje z siebie całej pary*

*mowa tu o głosie wyszkolonym

W każdym razie wykorzystam tę metodę "strojenia preamp'a".

I'm representin' all the Whiteman's for across the world!!!!!

makaronix

Post autor: makaronix » czwartek 28 kwie 2005, 19:44

Czsem jak sie ktoś wczuje w klimat, to prawie szczytuje przy mikrofonie i potrafi ryknąc
Mam 18 lat, jestem klawiszowcem, interesuje się szeroko pojętym dźwiękiem i wszystkim co z nim związane.

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » czwartek 28 kwie 2005, 21:11

Metoda Szkudlika jest interesująca i ma rację bytu, gdyż głoski A i E człowiek z reguły śpiewa "z powerem".

Ja wprowadziłbym tylko kilka modyfikacji.

1. dociągnąć amplitudę sygnału do -6dB

2. nie krzyczeć ani nie śpiewać najgłośniej jak się potrafi, bo podczas śpiewu wokalista nie daje z siebie całej pary*

ad.1 Niestety na -6dB sie sparzylem (facet sie troche przysunal blizej mikrofonu co dodalo dobre 4dB), a poniewaz -12 i tak jeszcze pozostawia duzo zapasu (to znaczy szumu preampa i pomieszczenia dalej przewazaja o jakies 20dB nad szumem dyskretryzacji) to czemu nie? Absolutnie nic sie nie traci.

ad2. Niestety niewyszkolony glos daje dokladnie odwrotnie - dopiero jak sie "rozochoci" to zaczyna spiewac glosno.

A to moje AAEEEEE to tylko przyklad zwykle po prostu prosze o zaspiewanie najglosniejszego fragmentu ktory bedzie nagrywany

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

peter1pl

Post autor: peter1pl » czwartek 28 kwie 2005, 21:25

Są różne metody na osiągnięcie tego samego celu - jedni mają takie, a drudzy takie. W czym problem?...

Ale z mojej strony absolutnie w niczym

A Ty cos tak bojowo nastawiony?

...

Bojowo? Chyba nie tak bojowo jak co niektórzy tutaj

Nie będę pokazywał palcem...
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

ODPOWIEDZ