E-MU 1820m - nagranie zacina się po kilku sekundach

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
hardstep

E-MU 1820m - nagranie zacina się po kilku sekundach

Post autor: hardstep » wtorek 03 maja 2005, 23:03

Wrzucam sciezke stereo(podklad) i zaczynam nagrywac wokal,a po kilku sekundach przestaje nagrywac.miernik "stereo in" w cubase tez przestaje reagowac(w panelu E-MU caly czas reaguje).Po odczekaniu kilkunastu sekund znow sie nagrywa,az w koncu calkowicie sie zamula.Po zwiekszeniu bufora "asio buffer latency" do np 50ms,nagranie wokalu wydluza sie do ok 15 sekund i pozniej dzieje sie to samo,przestaje nagrywac.Jezeli jeszcze zwieksze bufor,odtwarzanie podkladu sie zacina i tez nic nie mozna zrobic.Wydaje mi sie ze mam blednie skonfigorowany panel device setup w cubase.Mam Athlona Bartona 1,9GHz,512MB DDR 400MHz,plyta Asus,wiec nie wydaje mi sie zeby komp byl za slaby.Pozostaje jeszcze opcja blednych ustawien w panelu E-MU.Bardzo prosze o pomoc,najlepiej forumowiczow kozystajacych z E-MU i Cubase.

Dzieki wielkie za konkretna pomoc.

Awatar użytkownika
MB

Re: E-MU 1820m - nagranie zacina się po kilku sekundach

Post autor: MB » wtorek 03 maja 2005, 23:34

more data!

jaki system operacyjny, JAKA płyta Asus (na jakim chipsecie), jakie (dokładnie dyski), jak skonfigurowane?

Awatar użytkownika
ovca

Post autor: ovca » środa 04 maja 2005, 10:05

More data:

- czy uzywasz sterownikow ASIO E-MU?

- czy kontrolujesz VST Performance? Czy to CPU sie 'zaczerwienia'?

- Jakich/ilu wtyczek uzywasz?

...
Jestem muzykiem; gram na skrzypcach el., klawiszach, gitarze... zapraszam na moja strone: www.ovca.republika.pl oraz strone zespolu BORDERLINE: www.borderline.art.pl !!!

Awatar użytkownika
hardstep

Post autor: hardstep » środa 04 maja 2005, 10:57

System Win XP Pro SP1,Asus A7N8X Deluxe; chipset NVIDIA nForce2 SPP (Ultra400) ,dysk Samsung SATA 160GB.

Korzystam z Asio.Dziwne jest to ze VST Performance jest lekko powyzej zera.W momencie nagrania nie korzystam z zadnych wtyczek.

Chcialbym nadmienic ze wczesniej posiadalem interfejs Audiophile USB i wszystko szlo jak nalezy,ustawienia byly na najmniejsza latencje i nic sie nie cielo(mimo korzystania z kilku wtyczek).

Dzieki za wszelka pomoc.

Awatar użytkownika
hardstep

Post autor: hardstep » środa 04 maja 2005, 10:58

Dysk podzielony na 3 partycje,system plikow NTFS.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 04 maja 2005, 10:59

dysk Samsung SATA 160GB.

stawiam na interfejs SATA, poczytaj wątek o SATA który dopiero co był, a zwłaszcza wypowiedź JackaH

Awatar użytkownika
hardstep

Post autor: hardstep » środa 04 maja 2005, 11:08

...dysk Samsung SATA 160GB.

stawiam na interfejs SATA, poczytaj wątek o SATA który dopiero co był, a zwłaszcza wypowiedź JackaH

...

ok,zaraz obadam.

Awatar użytkownika
ovca

Post autor: ovca » środa 04 maja 2005, 11:32

...dysk Samsung SATA 160GB.

...

...tez zaczalbym od tego (bo tez sledzilem watek z SATA) - tyle ze w VST Performance na 'chlopski rozum' powinna w takim razie dolna linijka sie 'zaczerwieniac' - jak to wyglada u ciebie? (HD)
Jestem muzykiem; gram na skrzypcach el., klawiszach, gitarze... zapraszam na moja strone: www.ovca.republika.pl oraz strone zespolu BORDERLINE: www.borderline.art.pl !!!

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 04 maja 2005, 11:40

...tez zaczalbym od tego (bo tez sledzilem watek z SATA) - tyle ze w VST Performance na 'chlopski rozum' powinna w takim razie dolna linijka sie 'zaczerwieniac' - jak to wyglada u ciebie? (HD)...

VST performance pokazuje obciążenie procesora wątkiem obsługującym silnik VST, czyli związanym z obliczeniami w mikserze i wtyczkach, a niekoniecznie przestoje związane z zajętością transmisji z/do pamięci przez kanały DMA

Awatar użytkownika
ovca

Post autor: ovca » środa 04 maja 2005, 11:49

......tez zaczalbym od tego (bo tez sledzilem watek z SATA) - tyle ze w VST Performance na 'chlopski rozum' powinna w takim razie dolna linijka sie 'zaczerwieniac' - jak to wyglada u ciebie? (HD)...

---------------------------------------------------------------

VST performance pokazuje obciążenie procesora wątkiem obsługującym silnik VST, czyli związanym z obliczeniami w mikserze i wtyczkach, a niekoniecznie przestoje związane z zajętością transmisji z/do pamięci przez kanały DMA...

...mialem na mysli DOLNY wskaznik z VSTPerf: Disk (no chyba ze w nowszych Cubase'ach nie ma juz tego wskaznika...)

ODPOWIEDZ