E-MU 1820m - nagranie zacina się po kilku sekundach

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
MB

Re: E-MU 1820m - nagranie zacina się po kilku sekundach

Post autor: MB » środa 04 maja 2005, 12:35

...mialem na mysli DOLNY wskaznik z VSTPerf: Disk (no chyba ze w nowszych Cubase'ach nie ma juz tego wskaznika...) ...

ależ jest

sęk w tym, że tu nie chodzi o to, że dysk nie nadąża (a to sygnalizuje dolny wskaźnik), tylko o to, że jest wręcz przeciwnie

a'propos - stary kawał opowiadany wśród programistów: po ostatnich optymalizacjach program stał się taki szybki, że aż procesor się nie wyrabia

Awatar użytkownika
ovca

Post autor: ovca » środa 04 maja 2005, 12:41

......mialem na mysli DOLNY wskaznik z VSTPerf: Disk (no chyba ze w nowszych Cubase'ach nie ma juz tego wskaznika...) ...

ależ jest

sęk w tym, że tu nie chodzi o to, że dysk nie nadąża (a to sygnalizuje dolny wskaźnik), tylko o to, że jest wręcz przeciwnie

a'propos - stary kawał opowiadany wśród programistów: po ostatnich optymalizacjach program stał się taki szybki, że aż procesor się nie wyrabia...

...przyznam sie ze nie rozumiem za bardzo motywu z SATA - no ale az taki zaawansowany w tematyce nie jestem (tylko nie zaczynaj tlumaczyc o co chodzi! ) - ale dowcip jest niezly - przynajmniej to zrozumialem
Jestem muzykiem; gram na skrzypcach el., klawiszach, gitarze... zapraszam na moja strone: www.ovca.republika.pl oraz strone zespolu BORDERLINE: www.borderline.art.pl !!!

Awatar użytkownika
hardstep

Post autor: hardstep » czwartek 05 maja 2005, 11:43

No i stalo sie,zrezygnowalem z sata i dziala.Mam jeszcze pytanie odnosnie panelu.

1) Jak zrobic zeby nagrywany wokal nie szedl do sumy na karcie.Wylaczylem direct monitoring w cubase a i tak slychac sie w sluchawkach.Sygnal z zewnetrznego przedwzmacniacza procz do emu idzie tez do miksera i tam ustawiam proporcje na sluchawki dla nagrywajacego.

Mam jeszcze dwa pytania:

2) Mam wysterowany przedwzmacniacz przy najglosniejszych partiach na ok -6,w mikserze E-MU wszystko jest na zero i w mikiserze cubase, "stereo in" rowniez na zero.Nagrany wokal jest strasznie cicho.Czym to moze byc spowodowane i w ktorym z mikserow powinienem podniesc sowak powyzej zera zeby nagrywany sygnal byl glosniejszy.

3) podczas nagrywania,wokalista sygnalizowal mi,ze w czasie spiewania, podklad jest ciszej,a po zakonczeniu spiewania momentalnie sie zglasnia.

Co moze powodowac takei dziwne zjawisko??

Baaardzo dziekuje za ewentualna pomoc

Awatar użytkownika
Koziołek1

Post autor: Koziołek1 » czwartek 05 maja 2005, 13:34

od jakiegos czasu na zagranicznych Forach pisze sie wszem i wobec ze E-MU to porazka , sama koncepcja jest Ok, natomiast wykonanie a zwłaszcza Soft jest poprostu Kiepski, wiec sie nie dziw ze to pudełko jest poprpstu do bani , trzeba było kupic RME miałbys sofcik cacy i karte Ok, a tak masz dziadostwo ktore jest uciazliwe w pracy pochrzaniony Soft, ja sie pozbyłem na szczescie tego urzadzenia Kupiłem RME i wszystko gra , na Dyskach Sata , EMU suks !

Awatar użytkownika
ovca

Post autor: ovca » piątek 06 maja 2005, 10:30

...No i stalo sie,zrezygnowalem z sata i dziala.Mam jeszcze pytanie odnosnie panelu.

1) Jak zrobic zeby nagrywany wokal nie szedl do sumy na karcie.Wylaczylem direct monitoring w cubase a i tak slychac sie w sluchawkach.Sygnal z zewnetrznego przedwzmacniacza procz do emu idzie tez do miksera i tam ustawiam proporcje na sluchawki dla nagrywajacego.

...jesli dobrze cie zrozumialem, to wystarczy w DSPPatch_Mix 'wymutowac' kanal pod ktory masz wpiety wokal do nagrywania;

Mam jeszcze dwa pytania:

2) Mam wysterowany przedwzmacniacz przy najglosniejszych partiach na ok -6,w mikserze E-MU wszystko jest na zero i w mikiserze cubase, "stereo in" rowniez na zero.Nagrany wokal jest strasznie cicho.Czym to moze byc spowodowane i w ktorym z mikserow powinienem podniesc sowak powyzej zera zeby nagrywany sygnal byl glosniejszy.

...nagrywajac musisz miec jak najsilniejszy sygnal - czyli najlepiej jakby zawieral sie pomiedzy -20dB a np. -2, -1 dB; jak to zrobisz - to juz musisz szukac bledu; musisz sprawdzic caly tor audio - od zrodla dzwieku (czyli czy wokalista nie spiewa za cicho ), poprzez mikrofon (i osleglosc od niego), przedwzmacniacz, mixer itd...; najwazniejsze zebys w Cubase nagralo sie z wystarczajaco mocnym poziomem!

3) podczas nagrywania,wokalista sygnalizowal mi,ze w czasie spiewania, podklad jest ciszej,a po zakonczeniu spiewania momentalnie sie zglasnia.

Co moze powodowac takei dziwne zjawisko??

...uuu; tu ci niestety nie pomoge; mysle ze moze to byc cos ze wzmacniaczem sluchawkowym/sluchawkami, ale nie spotkalem sie z takim przypadkiem wiec ´na pewno nie wiem...

pozdrawiam

ovca
Jestem muzykiem; gram na skrzypcach el., klawiszach, gitarze... zapraszam na moja strone: www.ovca.republika.pl oraz strone zespolu BORDERLINE: www.borderline.art.pl !!!

paul

Post autor: paul » wtorek 07 cze 2005, 19:37

Mam pytanie do zaawansowanych uzytkownikow tej karty... Dzisiaj wpadla mi ona w rece - wiec postanowilem jej uzywac. Pierwszy kontakt - bardzo pozytywny - 8 wejsc analogowych - i ADAT - i wymarzony system do rejestracji 16-sladowej... Ale... nie moge sobie poradzic z konfiguracja kanalow miksera - MIC /LineA, i MIC /LineB zawsze sa mono - czy istnieje mozliwosc aby za pomoca tej pary preampow mikrofonowych nagrac sciezke stereo w hoscie ASIO? Czy uda sie tez to samo zrobic nagrywajac poprzez sterownik "wave" (np. w soundforge7) - (i nie chodzi tu o nagranie sumy z mastera). I w koncu - czy mozlwe jest zmiksowanie np. wejscia "ADAT 1-2" jako 2 sygnaly mono (rozne poziomy) - bo zawsze ADAT pojawia sie jako para stereo.??? Albo nic takiego nie widze bo nie ma, albo Panowie z EMU zapomnieli o takich prostych rzeczach...

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 08 cze 2005, 02:00

karta jestw porządku - mam dluzszy czas i nie narzekam

wazna kwestia - nowe sterowniki maja powazny blad - zawieszenie programu powoduje zapchanie kanalu asio i nalezy zrestartowac kompa by wrocilo do normy - niestety czasem(a nawet dosc czesto) po takim restarcie dzwieku kompletnie brak...po kolejnym wszystko wraca do normy

dzieje sie to tez czesto gdy dzialamy na kilku programach - zamykamy jeden ,otwieramy drugi - i tez za ktoryms razem slyszymy cisze:D

co do adata jest w parach - ale mozesz skorzystac z programu i wyslac sobie sygnaly mono o roznych poziomach tylko rozwal je w panoramie.....

tak samo postepujesz gdy zgrywasz z innego adata przez karte(jesli ten inny tez wysyla w stereo - parami)

co do nagrywania z linii/mic - to niestety nie da sie polaczyc w pare tego sygnalu chyba ze wyslesz go na master i tam zapniesz wysylke do nagrania....wiec to zawsze jakies wyjscie

co do oprogramowania to jest bardzo dobre ale cholernie nieprzejrzyste....

ODPOWIEDZ