...No i stalo sie,zrezygnowalem z sata i dziala.Mam jeszcze pytanie odnosnie panelu.
1) Jak zrobic zeby nagrywany wokal nie szedl do sumy na karcie.Wylaczylem direct monitoring w cubase a i tak slychac sie w sluchawkach.Sygnal z zewnetrznego przedwzmacniacza procz do emu idzie tez do miksera i tam ustawiam proporcje na sluchawki dla nagrywajacego.
...jesli dobrze cie zrozumialem, to wystarczy w DSPPatch_Mix 'wymutowac' kanal pod ktory masz wpiety wokal do nagrywania;
Mam jeszcze dwa pytania:
2) Mam wysterowany przedwzmacniacz przy najglosniejszych partiach na ok -6,w mikserze E-MU wszystko jest na zero i w mikiserze cubase, "stereo in" rowniez na zero.Nagrany wokal jest strasznie cicho.Czym to moze byc spowodowane i w ktorym z mikserow powinienem podniesc sowak powyzej zera zeby nagrywany sygnal byl glosniejszy.
...nagrywajac musisz miec jak najsilniejszy sygnal - czyli najlepiej jakby zawieral sie pomiedzy -20dB a np. -2, -1 dB; jak to zrobisz - to juz musisz szukac bledu; musisz sprawdzic caly tor audio - od zrodla dzwieku (czyli czy wokalista nie spiewa za cicho

), poprzez mikrofon (i osleglosc od niego), przedwzmacniacz, mixer itd...; najwazniejsze zebys w Cubase nagralo sie z wystarczajaco mocnym poziomem!
3) podczas nagrywania,wokalista sygnalizowal mi,ze w czasie spiewania, podklad jest ciszej,a po zakonczeniu spiewania momentalnie sie zglasnia.
Co moze powodowac takei dziwne zjawisko??
...uuu; tu ci niestety nie pomoge; mysle ze moze to byc cos ze wzmacniaczem sluchawkowym/sluchawkami, ale nie spotkalem sie z takim przypadkiem wiec ´na pewno nie wiem...
pozdrawiam
ovca
Jestem muzykiem; gram na skrzypcach el., klawiszach, gitarze... zapraszam na moja strone: www.ovca.republika.pl oraz strone zespolu BORDERLINE: www.borderline.art.pl !!!