Monitory studyjne IPE Music Prodipe Pro8

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
olesz

Monitory studyjne IPE Music Prodipe Pro8

Post autor: olesz » sobota 07 sty 2006, 19:40

Witam

Monitory IPE Music Prodipe Pro8:

8" aktywne monitory studyjne

140 watt Bi-amp dynamic power

Membrany: 1" jedwabna kopułka (tweeter) i 8" aramid composite (woofer)

Wejścia: XLR, 1/4" TRS, RCA

Kontrola: głośność, konfiguracja HF

Wzmocnienie: 20 watt (HF) / 70 watt (LF)

Zakres częstotliwości: 45Hz-20kHz +/- 1.5 dB

Rozmiar: 38 x 27 x 31 cm

Ciężar: 8 kG

Można je kupić za 1350,00 zł. Czy ktoś z Was zna te monitory? Byłem zdecydowany kupić Behringer B2031A, ale w pewnym sklepie powiedziano mi, że Pro8 są lepsze od B2031A. I teraz nie wiem co robić (niestety nie słyszałem ani jednych ani drugich). Czy to prawda, że Pro8 są lepsze? Może ktoś mógłby mi doradzić. B2031A znam z wielu opisów i opinii innych użytkowników. Natomiast może ktoś napisze cokolwiek na temat tych tajemniczych Pro8.

Potrzebuję monitorów wyłącznie do pracy w domu z instrumentami VST oraz do słuchania muzyki. Mieszkam w bloku, więc zbyt głośno nie będę słuchać.

Więc jakie wybrać - B2031A czy może jednak IPE Music Pro8 ?

pozdrawiam!!!

HQ

Re: Monitory studyjne IPE Music Prodipe Pro8

Post autor: HQ » poniedziałek 16 sty 2006, 14:38

Byłbym wdzięczny za jakieś info odnośnie IPE Music Prodipe Pro5 - +-2db 55hz-20khz

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » poniedziałek 16 sty 2006, 18:41

Tutaj nie mozna powiedzieć że coś jest leposze. Wybór monitorów zależy od muzyki i od osbistych preferencji realizatora. Weź swoją uilubiona płytę (taka którą bardzo dobrze znasz) , jedź do salonu gdzie są oba modele monitorów i prześłuchaj je.

[addsig]
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl

olesz

Post autor: olesz » poniedziałek 16 sty 2006, 20:34

...Tutaj nie mozna powiedzieć że coś jest leposze. Wybór monitorów zależy od muzyki i od osbistych preferencji realizatora. Weź swoją uilubiona płytę (taka którą bardzo dobrze znasz) , jedź do salonu gdzie są oba modele monitorów i prześłuchaj je.

...

Zgadzam się z tym co napisałeś, ale ja chyba lubię ryzykować i już zamówiłem Pro8, nawet bez przesłuchania. Miałem już dosyć zastanawiania się. Będę je miał dopiero za tydzień. Jakie by nie były, to będą lepsze niż te moje stare Mildtony z Diorą WS442.

pozdrawiam!!!

HQ

Post autor: HQ » wtorek 17 sty 2006, 11:22

Jak je dostaniesz to napisz jak grają ;) Czy faktycznie mają tak nieprawdopodobnie dobre pasmo przenoszenia (bas powinien nisko schodzić i powinieneś mieć wrażenie że stoją przed Tobą kolumny 2x większe niż naprawdę :)

HQ

Post autor: HQ » środa 18 sty 2006, 17:44

Przydałaby się charakterystyka przenoszenia tych monitorów bo co z tego że mają pasmo podane -+ 1,5 db skoro w środku mogą (ale mam nadzieję nie będą) być 10 db skoki !! ( tak jak w Fostex z serii PM gdzie są skoki +-10 db a pasmo podane ładnie +-2 dB).

Chyba jednak jedyny sensowny zakup do 1,5 kPLN za parę to Alesis M1 MK2 gdzie charakterystyka od ok 50 hz mieści się w przdziale +- 2 dB ...

olesz

Post autor: olesz » środa 18 sty 2006, 22:39

...Przydałaby się charakterystyka przenoszenia tych monitorów bo co z tego że mają pasmo podane -+ 1,5 db skoro w środku mogą (ale mam nadzieję nie będą) być 10 db skoki !! ( tak jak w Fostex z serii PM gdzie są skoki +-10 db a pasmo podane ładnie +-2 dB)

Okaże się jak już będę je miał. Podobno ma być test tych monitorów Pro w EiS.

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » czwartek 19 sty 2006, 00:29

Chyba jednak jedyny sensowny zakup do 1,5 kPLN za parę to Alesis M1 MK2 gdzie charakterystyka od ok 50 hz mieści się w przdziale +- 2 dB ......

jesteś pewien? Słyszałeś te alesisy?

ja słyszałem

nie wydaje mi się aby te z lekka przebasowane głosniki grały +- 2 dB ......

olesz

Post autor: olesz » sobota 21 sty 2006, 22:32

...Jak je dostaniesz to napisz jak grają ;) Czy faktycznie mają tak nieprawdopodobnie dobre pasmo przenoszenia (bas powinien nisko schodzić i powinieneś mieć wrażenie że stoją przed Tobą kolumny 2x większe niż naprawdę :)...

Witam!

Już mam te monitory Prodipe Pro 8. Właśnie SB Live zastała wymieniona na Juli@, podłączylem kabelki itp. Więc jak się sprawują...

Masz rację mam wrażenie, że grają kolumny 2 albo 3 x większe niż naprawdę. Nie jestem ekspertem, nigdy nie słuchałem innych monitorów, ale w porównaniu do mojego zestawu Diora WS442 + Mildtony, Pro8 grają super. Dźwięk jest teraz jakby bardziej "analogowy, miekki, cieplejszy. Są basy, jest środek, góry chyba troszkę mniej niż w Mildtonach, ale w WS442 mialem zawsze włączony kontur, który podbijał m.in. górę. Są bardzo glośne, tzn. mają duży zapas mocy. Membrana głośnika niskotonowego ma taki dziwny kolor "ciemne złoto". W instrukcji nie przedstawiono wykresu charakterystyki przenoszenia. Jak narazie to jestem zadowolony.

Bardzo proszę jeszcze o pomoc. Jak powinno się nastawiać potencjometr VOLUME w monitorach. U mnie jest następujące oznaczenie: od -30dB, dalej -6dB, 0dB, +3dB aż do +6dB. Nastawilem na - 30dB, czyli maksymalnie zciszyłem, a one i tak bardzo głośno grają. Czy może powinienem nastawić VOLUME na 0dB i zciszyć sumę w mikserze Juli@.

z góry dziękuję i pozdrawiam!!!

olesz

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 22 sty 2006, 03:44

20wat na gorke, i 70 na dol.....odrazu ci powiem ze sa marne strasznie.....a czemu?sam uslyszysz i dojrzysz spogladajac na pobor mocy.....

ODPOWIEDZ