Alesis mk2 Active - jak je stłumić poniżej 100Hz?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Jarecky

Re: Alesis mk2 Active - jak je stłumić poniżej 100Hz?

Post autor: Jarecky » poniedziałek 27 lut 2006, 07:15

......

Jeszcze raz w temacie słuchawek. Widze ze nie jeden z kolegów, lepiej ceni sobie brzmienie miksu w odsłuchu na słuchawkach, niz na monitorach. Zgodze sie z tym, że słuchawki za 600zl, sprawdzą sie w 100% lepiej, jak jakies minitorki za 699zl, z tym, ze Alesisy, to jednak inna polka i to chyba nie chodzi o to. I dodam ze mam sluchawki, moze nie za 600zl, ale za 380 i praktycznie, zakladam je tylko raz na jakis czas,aby ocenic jakis zrobiony material, jak na nich zabrzmi, ale nigdy nie stosuje sluchawek przy codziennej pracy. Monitor to monitor, gdzies zagra inaczej, a jeszcze gdzies indziej-inaczej. Tak jak kolega MB, sugeruje wymienic rodzine (to tak z zartem bylo), lub miejsce pracy.

ps

Post autor: ps » poniedziałek 06 mar 2006, 16:29

...Mam wielki i moze smieszny problem.

Nie wiem co robic.

Co byscie doradzili? Czy jest jakis sposob na zatrzymanie tych czesc u mnie w pokoju?

Może najnormalniej występować fala stojąca i jakaś częstotliwość zaczyna się wzbudzać. Spróbuj wziąć jakąś starą kolumnę (bez głośnika) i postawić w którymś z czterech rogów (popróbuj na różnych wysokościach). U mnie pomogło - stara paczka zaabsorbowała pewne częstotliwości. Nie zawsze się to sprawdza bez odpowiednich obliczeń, ale spróbować warto.

Pozdrawiam.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 06 mar 2006, 18:19

fale stojace raczej nie...to przy ciezkich scianach ale drewniany domek predzej wpadnie w rezonans...

tak jak mowil MB odizoluj monitory od blatu - mozesz je postawic na jakis drewnianych skrzynkach z piaskiem w srodku(zaabsorbuja drgania) tylko czy podloga wytrzyma?

co do domownikow to niestety nie tak latwo(ale to dobra mysl) bo zdazaja sie tacy co sie przyczepia dla zasady......nawet jak kupisz sobie sluchawki

ale przedwszystkim musialbys sprawdzic jak masz wszystko zbudowane - jesli cienkie scianki i drewno wokol to nic nie poradzisz - tekturowe domki sa nie do wygluszenia w zaden sposob

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » poniedziałek 06 mar 2006, 18:23

Ja tylko nie rozumiem, jak mozna miksować, jak odetnie się wszystko poniżej 100Hz?? To po co wtedy monitory?

Oczywiście, że winą jest zła adaptacja akustyczna...

elvira

Post autor: elvira » niedziela 12 mar 2006, 21:37

Mam te monitory od tygodnia, więc nie można powiedzieć, że przeleciałem je na wylot. Ale w instrukcji, jest naprawde ciekawy, dobry opis, jak ustawić te monitory by dobrze brzmały, są podane dokładne odległośc w cm jakie powinny być min. odelgłości od scian.

W przypadku za dużego bassu(np: jeśli są za blosko ściany) i jakiś dudnien zalecają po prostu zasłonic otwór reflexów, jednek albo dwa.

Sam nie wiem co o tym sądzić, bo przeciez reflexy to nie tylko droga dla powietrza, ale również wentylacja wzmacniacza. Jak odkręciłem te głóśniki słuchając jednego z "poteżniejszych" utworów Jerry Goldsmith, powiew z odległości 1.5 metra od reflexów tak zawiał w twarz, że zgasił mi ogień w zapalniszcze którą właśnie chciałem zapalić fajkę, nie spojrzałem sie w monitory tylko w okno czy przypadkiem nie jest otwarte.

Zakrycie tego, jeszcze mi "udusi" monitory :>.

Mam ustawione te monitory nie do końca jak trzeba, dupą są praktycznie zaraz przy scianie :/, stoja na duzym blacie na gąbkach 0.8 cm które maja tłumic niepożadane drgania....ale brzmią całkiem bardzo dobrze, nic nie dudni, nic nie wpada w rezonans, tylko sąsiedzi pewnie mają głośniej, ale ja mogę się delektować naprawde dobrzym brzmieniem.

Nie jestem inżynierem dzwięku ale dla kolegi... to chyba jest jedna najrozsądniejsza rada, wymienic rodzinę. Albo kupić im flaszke na czas odsłuchów. A pomysł, żeby tłumić bass jest smieszny aż dziwne, ze na tym forum są takie bzdury.

Słuchawki. Owszem, można "sobie sprawdzic" jak brzmi materiał na słuchawkach ale to narzędzie absolutnie nie może byc wykładnikiem dobrze zrobionego materiału.

Jeśli są tu mózgi inżynierowanie dzwięku i po prostu ludzie znający sie na rzeczy, proszę ratujce, żetelność tego forum i eliminujcie bzdury. >:-^>

Tak przy okazji, czy ktoś tu może więcej napisać o tym sposobie tłumienia basu przez zakrywanie otworów reflexów, bo jak pomyśle, że mam to zaklejać, czy wkładać szmatę, to tak jakbym chciał zakazać im grać ?.

Dzięki.

3h

Post autor: 3h » niedziela 12 mar 2006, 23:45

...zgasił mi ogień w zapalniszcze którą właśnie chciałem zapalić fajkę, nie spojrzałem sie w monitory tylko w okno czy przypadkiem nie jest otwarte...

To Ty palisz przy nich i to przy zamkniętym oknie??

Pozdrawiam.

elvira

Post autor: elvira » poniedziałek 13 mar 2006, 00:07

......zgasił mi ogień w zapalniszcze którą właśnie chciałem zapalić fajkę, nie spojrzałem sie w monitory tylko w okno czy przypadkiem nie jest otwarte...

To Ty palisz przy nich i to przy zamkniętym oknie??

Pozdrawiam....

Staram się nie zakłucać działania reflexów dodatkowym otworem powietrznym przez otwarte okno, kto wie jak działa to na charakerysytkę monitorów.

Może jak znajdę publiczność blokową poświęcę to.

Przy okazji fajny visual effects się robi jak unoszący dym papierosów[ palenie zabija ] jest rozdmuchiwany przez powietrze z reflexów.

Pozatym, od kiedy pale i intelektualnie dokształcam się mądrościami nadrukowanymi na opakowaniach, nie wyczytalem tekstów w stylu [ Palenie poważnie szkodzi Tobie i monitorom znajdujących się w Twoim otoczeniu].

A nawet jeśli im skodzą, mam nadzieję, ze wkrutce znajdą coś na raka i je wyleczę............ide spac,tylko zapalic trzeba.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 13 mar 2006, 14:20

haha dobre :D

bas refleks mozesz zaslonic - oczywiscie zmniejszy sie bas ale powietrze znajdujace sie wewnatrz spowoduje wieksze wychylenia membrany juz przy nizszych glosnosciach co za tym idzie nie bedziesz mogl sluchac glosno bo zwyczajnie rozwalisz glosniki.......

no i zmienisz charakterystyke zestawu glownie w dolnym/srednim pasmie.......

apropo drewnianych domkow ogladalem wczoraj jakis program - fajnie szybko sie buduje duza chate...ale komfort mieszkania gdy byle stukniecie slychac w kazdym zakatku jest raczej watpliwy......no ale u nas generalnie rzadzi cegla i plyta....bo sie mieszka dziesiatki lat a nie po trzesieniu ziemi stawia sie nowy domek za grosze..........

Pine

Post autor: Pine » poniedziałek 13 mar 2006, 20:22

Sempu moze chcesz sie zamienic na inne monitory ja osobiscie posiadam M-Audio BX5 jestem z nich zadowolony nie mniej jednak chciałbym wiecej bassu słyszec a te m-audio jakos nie daja mi go wystarczajaco duzo, oprocz tego jest wyłacznik wszystkiego poniżej 80 Hz wtedy bassu nie słyszysz.

Jednak pamietaj przy produkcjach i tak bedziesz musiał słyszec bass aby wiedziec jak odpowienio go włożyc.

Daj znac jakie jest twoje zdanie na ten temat.

Logic express 8,RME FF400, Akai Mpc2000xl,Virus Ti,Roland JP8000,FM 8,Surge,Tc Electronic Finalizer,Tl Audio 5013 mk2, 2 x 1176 clone, 2 x pultec clone,SSL4000 bus compressor clone with external sidechain,
2176 Stereo Clone.

ODPOWIEDZ