Jaką kostkę gitarową dla brzmienia new-metal?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
force

Re: Jaką kostkę gitarową dla brzmienia new-metal?

Post autor: force » wtorek 27 cze 2006, 14:58

Inną opcją jest zakup wzmacniacza lampowego np. Grunthell o małej mocy i nagranie tradycyjne. Chyba w końcu na to się zdecyduję, choć jeszcze nie jestem pewien, czy to ma sens...

Pozdrawiam
Oyciec Piotr...
Wszytsko ma sens, oprócz bezsensownego siedzenia w symulacjach.

Co do malucha: Jak go rozpędzisz do 200km/h to czemu nie... tylko jeszcze pochyły tor i nie wylatujemy z drogi.
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7

Awatar użytkownika
OYCIECPIOTR

Post autor: OYCIECPIOTR » wtorek 27 cze 2006, 15:54

...
Inną opcją jest zakup wzmacniacza lampowego np. Grunthell o małej mocy i nagranie tradycyjne. Chyba w końcu na to się zdecyduję, choć jeszcze nie jestem pewien, czy to ma sens...

Pozdrawiam
Oyciec Piotr...
Wszytsko ma sens, oprócz bezsensownego siedzenia w symulacjach.

A sprawdziłeś może w boju opcję ze wzmacniaczem 1-5 W? Próbki na stronie Grunthella są całkiem niezłe, choć 50 W brzmi, jak mi się zdaje, nieco potężniej niż 5 W... No i jak to (tzn. 1-5 W) jest głośne przy maksymalnym rozkręceniu, jaką kolumnę radziłbyś do tego... Ciekawa alternatywa, na pewno tańsza, niż Groove Tubes SEII (jakoś nigdzie go nie ma) + powiedzmy, 50W wzmacniacz Marshalla.
[URL=http://chomikuj.pl/MISIORPLIKI/SAMPLE+24bity]darmowe sample analogów[/URL]

Awatar użytkownika
force

Post autor: force » wtorek 27 cze 2006, 16:33

no i całkiem fajna alternatywa, próbki brzmią przyzwoicie choć nie za szczęśliwie obrobione. Śmiało bym uderzał, nie wiem jakie ceny ale pewnie nie wysokie.

Antheck

Post autor: Antheck » wtorek 27 cze 2006, 17:58

Tak a propos... mi się skojarzyło
Kiedyś, na jedenj z płyt F Zappy fani usłyszeli okrutną, potężną (czy wręcz OGROMNĄĄĄ) gitarę z takim pierdnięciem, że szkoda gadać...
Zastanawiano sie, jakich gratów użyto do wygenerowania i nagrania takiego dźwięku.

Okazało się później, że był to własnie malutki wzmacniaczyk z 6" głośniczkiem, odkręcony na pół mocy... ))

Nie pytajcie mnie o utwór, ani płytę bo nie pamiętam... Czy tałem to z tysiąc lat temu w jakimś czasopiśmie i baaaaardzo mi sie to spodobało... )

[addsig]
Stevie Wonder: "You're the best stage crew I've ever seen..."

Awatar użytkownika
force

Post autor: force » wtorek 27 cze 2006, 20:00

" wspaniałe brzmienie gitarowe
jedno z najcięższych, najpotężniejszych brzmień gitarowych według jednego z dziennikarzy zostało zarejestrowane na płycie Franka Zappy. Dziennikarz był tak nim urzeczony, że odnalazł realizatora tego nagrania i zapytał, w jaki sposób uzyskano taki efekt. Okazało się, że gitara była podłączona wprost do wzmacniacza Pig Nose, stojącego na podłodze. Pig Nose zasilany jest z baterii, ma wymiary mniejsze niż książka i wyposażony jest w 3-calowy głośnik. Ponieważ jednak gitara została umieszczona na osobnej ścieżce, można było ją ustawić w dowolnej proporcji do pozostałych instrumentów(to były chyba dość zamierzchłe czasy). Instrument brzmiał dobrze, a więc zdecydowano się na takie właśnie rozwiązanie.
Rozmiary to nie wszystko, jeśli chodzi o nagrywanie dźwięku."

"Cyfrowe przetwarzanie dźwięu" - Russ Heines str.95

Awatar użytkownika
rapp2sebast

Post autor: rapp2sebast » piątek 30 cze 2006, 09:14

Może trochę nie w topiku, ale chciałbym zadać doświadczonym kolegom pytanie - czy praktykuje się i czy jest sensowne zastosowanie kostki typu distortion wraz z symulatorem (np. v-amp 2)? Z jednej strony powinno to trybić, bo analogowy efekt zawsze będzie lepszy od cyfrowego, a symulowany wzmacniacz powinien opdowiednio zareagować. Z drugiej natomiast strony zaczynam się zastanawiać, czy symulatory wzmacniaczy (tzn. konkretnie v-amp) faktycznie symulują zachowanie się układów elektronicznych i głośników, a czy nie działają czasem na zasadzie bliższej samplerowi z detektorem częstotliwości (wysokości dźwięku) na wejściu. W takim przypadku zastosowanie efektu przed symulatorem nie przyniesie oczekiwanego efektu. Sprawdzał to ktoś?
Jestem zawodowym programistą. Moje hobby to kompozycja i nagrywanie dźwięku w środowisku komputerowym oraz elektroniczne instrumenty klawiszowe.

Awatar użytkownika
OYCIECPIOTR

Post autor: OYCIECPIOTR » piątek 30 cze 2006, 10:42

...Może trochę nie w topiku, ale chciałbym zadać doświadczonym kolegom pytanie - czy praktykuje się i czy jest sensowne zastosowanie kostki typu distortion wraz z symulatorem (np. v-amp 2)? Sprawdzał to ktoś?...
poszukaj waść moich wpisów na temat PODa. Często takie głupoty odstawiałem szukając TEGO brzmienia (w różnej konfiguracji ustawiając PODa, GT-2 SansAmpa i BOSSa DS-2). Wniosek jest okrutny - jako urozmaicenie, w ramach szukania INNYCH brzmień - proszę bardzo. Ale jeśli gitara ma być najważniejszym instrumentem, jeśli chcesz mieć brzmienie jak na płytach zespołów rockowych,np:

http://www.randallflagg.ws/AV_players_folder/av_cdplayer.html

albo:

http://kalisia.free.fr/mp3/tower.mp3

gdzie słychać wzmacniacz, kolumnę, do tego jeszcze dobre efekty, musisz po prostu mieć to wszystko, tak samo głośno i jeszcze wiedzieć jak to nagrać i zmiksować. Inaczej zawsze będzie czegoś brakowało... Nie wiem jak z V-ampem, ale POD dużo zyskuje, jeśli przed nim podłączy się przedwzmacniacz gitarowy, kompresor, korektor. The Brick Groove Tubes jest ponoć polecany w tym celu... Próby z analogowymi przesterami przez PODem nie brzmiały jakoś zbyt atrakcyjnie... Przez moment wydawało mi się, że GT-2 + symulacja akustyka z PODa brzmią fajnie, ale tak mi się tylko wydawało... ogólnie to dużo się człowiekowi wydaje z tymi symulatorami... A potem, w nagraniu okazuje się, że prawdziwy wzmacniacz ma jednak większe i bardziej plastyczne brzmienie.
[URL=http://chomikuj.pl/MISIORPLIKI/SAMPLE+24bity]darmowe sample analogów[/URL]

Awatar użytkownika
rapp2sebast

Post autor: rapp2sebast » piątek 30 cze 2006, 11:13

Nie wiem jak z V-ampem, ale POD dużo zyskuje, jeśli przed nim podłączy się przedwzmacniacz gitarowy, kompresor, korektor. The Brick Groove Tubes jest ponoć polecany w tym celu... Próby z analogowymi przesterami przez PODem nie brzmiały jakoś zbyt atrakcyjnie...
Dzięki serdeczne. Spróbuję poszukać tego "The Brick". Oprócz V-ampa bawiłem się trochę Amplitube i powiem szczerze, że brzmienie przesteru na Amplitube było lepsze (Gitara była wpięta w przedwzmacniacz mikrofonowy w novation x-station). W V-ampie (i podzie pewnie też) dobrze brzmią symulacje przesterów, jak się je okrasi odpowiednio delayem i reverbem. Ale jeżeli chodzi o proste rytmiczne riffy (raczej suche, bez efektów) to na Amplitube udało mi się uzyskać lepsze kopnięcie i przester (powem, że na moje amatorskie ucho efekt w pełni zadowalający). Myślałem o tej kostce do gitary, bo w amplitube włączony jest cyfrowy emulator efektu distortion przed emoulacją wzmaka i kolumny, a V-amp nie ma emulacji distortion - tylko przesteru wzmacniacza. Generalnie przester z Amplitube jest jak by bardziej piaszczysty (gęsty, mięsisty). No ale nie chce mi się odpalać kompa za każdym razem, kiedy chcę trochę pobawić się na wiosełku.
Jestem zawodowym programistą. Moje hobby to kompozycja i nagrywanie dźwięku w środowisku komputerowym oraz elektroniczne instrumenty klawiszowe.

Awatar użytkownika
Michu

Post autor: Michu » piątek 30 cze 2006, 11:58

OYCIECDYREKTOR, a co myślisz o nagraniu gitary w taki sposób: head lampowy Ashdown (przester oczywiscie z tejze głowy) -> mixer -> komputer -> symulacja kolumny głośnikowej z Guitar Rig 2. Może to sensownie zabrzmieć? Niestety nie posiadam narazie mikrofonu, dlatego zastanawiam sie nad takim rozwiazaniem. Co o tym myslisz/myslicie?

Awatar użytkownika
Michu

Post autor: Michu » piątek 30 cze 2006, 11:59

OYCIECPIOTR miało być... sorrki

ODPOWIEDZ