Obudowa dysku HD - USB czy FireWire?
-
- Kontakt:
Re: Obudowa dysku HD - USB czy FireWire?
Czy mozna na tym parcowac podobnie jak zwyklym dysku?
w moim przypadku NIE nie mozna pracowac jak na zwyklym dysku....
gdy robilem sesje w architect cd po zaimportowaniu pliczków z dysku usb niestety nie mozna było wypalic kompilacji na cd... wywalal blad tego dysku na usb...
gdy skopiowalem pliki na hdd w pc... wszystko poszło bez najniejszych problemów...
w moim przypadku NIE nie mozna pracowac jak na zwyklym dysku....
gdy robilem sesje w architect cd po zaimportowaniu pliczków z dysku usb niestety nie mozna było wypalic kompilacji na cd... wywalal blad tego dysku na usb...
gdy skopiowalem pliki na hdd w pc... wszystko poszło bez najniejszych problemów...
http://www.myspace.com/audiophone
- macandroll
......
A czy ktoś odpala Windowsa z zewnętrznego dysku na laptopie?
Ktoś mi mówił że w intel centrino i core duo to nie pójdzie. Ale nie rozumiem czemu miało by tak być?
A czy ktoś odpala Windowsa z zewnętrznego dysku na laptopie?
Ktoś mi mówił że w intel centrino i core duo to nie pójdzie. Ale nie rozumiem czemu miało by tak być?
Muzyk, gitarzysta
...Mam pytanie odnośnie wyboru obudowy do dysku twardego zewnętrznego pod laptopa.
Czy pod USB wystarczy czy inwestować w obudowe firewire?.
Dysk Caviar 7200 , laptop dell....
Do mojego laptopa mam podlaczone 2 zewnetrzne harddiski - jeden na USB2, drugi z mozlioscia podlaczenia go zarowno przez USB jak i FireWire. Ten drugi poczatkowo uzywalem poprzez FireWire polaczony szeregowo z Presonus Firebox. Szybko zrezygnowalem z tego polaczenia i uzywam tego drugiego rowniez poprzez USB. Prze FireWire pracowal duzo wolniej i niestabilnie. Teraz obydwa pracuje bezproblemowo.
Czy pod USB wystarczy czy inwestować w obudowe firewire?.
Dysk Caviar 7200 , laptop dell....
Do mojego laptopa mam podlaczone 2 zewnetrzne harddiski - jeden na USB2, drugi z mozlioscia podlaczenia go zarowno przez USB jak i FireWire. Ten drugi poczatkowo uzywalem poprzez FireWire polaczony szeregowo z Presonus Firebox. Szybko zrezygnowalem z tego polaczenia i uzywam tego drugiego rowniez poprzez USB. Prze FireWire pracowal duzo wolniej i niestabilnie. Teraz obydwa pracuje bezproblemowo.
- mr-hammond
Ja chce podłączyc dysk z PC czyli 3.5 cala . Czyli lepiej kupic tanszą obudowe która kosztuje 50 zł niz za 100zł firewire?
Czy moze byc problem( jakis konflikt) jesli karta m-audio 410 bedzie na firewire oraz dysk podłącze przez firwire.
Komnputer bede miał za ok 2 dni i potrzebuje szybko podjąc decyzje który wariant dyskowy wybrac.
Czy moze byc problem( jakis konflikt) jesli karta m-audio 410 bedzie na firewire oraz dysk podłącze przez firwire.
Komnputer bede miał za ok 2 dni i potrzebuje szybko podjąc decyzje który wariant dyskowy wybrac.
...Ja chce podłączyc dysk z PC czyli 3.5 cala . Czyli lepiej kupic tanszą obudowe która kosztuje 50 zł niz za 100zł firewire?
...
Oba dyski zewnetrzne mam 3,5 cala. Wlasnie taki konflikt u mnie wystapil. Podlaczylem dysk przez karte Presonus firewire i mialem problemy. Dlatego na podstawie moich doswiadczen sugerowalbym USB.
...
Oba dyski zewnetrzne mam 3,5 cala. Wlasnie taki konflikt u mnie wystapil. Podlaczylem dysk przez karte Presonus firewire i mialem problemy. Dlatego na podstawie moich doswiadczen sugerowalbym USB.
Oba dyski zewnetrzne mam 3,5 cala. Wlasnie taki konflikt u mnie wystapil. Podlaczylem dysk przez karte Presonus firewire i mialem problemy. Dlatego na podstawie moich doswiadczen sugerowalbym USB....
Dodam jeszcze, ze oba dyski zasilane sa zewnetrznie.
Dodam jeszcze, ze oba dyski zasilane sa zewnetrznie.
- mr-hammond
...Oba dyski zewnetrzne mam 3,5 cala. Wlasnie taki konflikt u mnie wystapil. Podlaczylem dysk przez karte Presonus firewire i mialem problemy. Dlatego na podstawie moich doswiadczen sugerowalbym USB....
Dodam jeszcze, ze oba dyski zasilane sa zewnetrznie....
Kkupiłem kontroler FW PCIMCIa z zasilaniem 12 v więc problem chyba mozna było by ominąć, ale tak czy inaczej zainwestuje w USB. Mam nadzieje że te 10 sladów stereo audio spokojnie przełknie.
Dziekuje za podjęcie dyskusji
Pozdrawiam
Dodam jeszcze, ze oba dyski zasilane sa zewnetrznie....
Kkupiłem kontroler FW PCIMCIa z zasilaniem 12 v więc problem chyba mozna było by ominąć, ale tak czy inaczej zainwestuje w USB. Mam nadzieje że te 10 sladów stereo audio spokojnie przełknie.
Dziekuje za podjęcie dyskusji
Pozdrawiam
- macandroll
......
Ponowię pytanie. Jak jest z butowalnością zewnętrznych dysków? Chodzi mi o odpalanie systemu z zewnętrznego dysku.
Czy wszystko jedno czy to przez USB czy firewire?
Czy zależy to tylko od konkretnego komputera? Kiedyś słyszałem że przez USB nie idzie, ale może to jakaś plotka?
Ponowię pytanie. Jak jest z butowalnością zewnętrznych dysków? Chodzi mi o odpalanie systemu z zewnętrznego dysku.
Czy wszystko jedno czy to przez USB czy firewire?
Czy zależy to tylko od konkretnego komputera? Kiedyś słyszałem że przez USB nie idzie, ale może to jakaś plotka?
Muzyk, gitarzysta
Wszystko zależy od BIOSu, czy obsługuje taki tryb startowania komputera. Mam 2 komputery, które bez problemu startują z zewnętrznych dysków HDD i CD, podpinanych zarówno przez USB jak i FW, ale mam też kilka innych, które tego nie potrafią.
Wszystko zależy od BIOSu, czy obsługuje taki tryb startowania komputera. Mam 2 komputery, które bez problemu startują z zewnętrznych dysków HDD i CD, podpinanych zarówno przez USB jak i FW, ale mam też kilka innych, które tego nie potrafią.
- macandroll
......
Dzięki. O taką właśnie odpowiedź mi chodziło.
Dzięki. O taką właśnie odpowiedź mi chodziło.
Muzyk, gitarzysta