Brzmienie MPC500 vs MPC1000 vs MPC2000 vs MPC4000
Re: Brzmienie MPC500 vs MPC1000 vs MPC2000 vs MPC4000
...
podejrzewam że w wersji plus juz sa wszystkie dodatki takie jak 8 wyjsc analogowych i łącze cyfrowe adat , nie wiem czy adat jest w standardzie.
2176 Stereo Clone.

akurat mniej to potrzebne anizeli adat czy 8 analogowych wyjsc...
a brzmienie w porownaniu z yamaha?pewie nieco lepsze dzieki swietnym filtrom wbudowanym w mpc...

Prosze bardzo.
Wiec tak RS 7000 uzywalem dosc dlugo.Niestety w porownaniu do mpc wypadala dosc blado,oczywiscie pod wzgledem jakosc samplowanego dzwieku.Brzmienie Yamahy wydaje sie bardziej cyfrowe,sterylne.Mpc natomist to raczej dynamiczne mniej sterylne dobrze brzmiacy w mixach sound. Oczywiscie jest to kwestia osobistego wrazenia.Najlepiej jakbys mial mozliwosc porownania..

Prosze bardzo.
Wiec tak RS 7000 uzywalem dosc dlugo.Niestety w porownaniu do mpc wypadala dosc blado,oczywiscie pod wzgledem jakosc samplowanego dzwieku.Brzmienie Yamahy wydaje sie bardziej cyfrowe,sterylne.Mpc natomist to raczej dynamiczne mniej sterylne dobrze brzmiacy w mixach sound. Oczywiscie jest to kwestia osobistego wrazenia.Najlepiej jakbys mial mozliwosc porownania.. ...
Dzięki wielkie SAKAMOTO! W tym sęk że z możliwością porównania kiepsko,nikt znajomy nie posiada MPC ,stąd moje pytanie na forum. Jeśli mógłbyś to napisz z jakim modelem MPC porównujesz RS-a i czy też miałeś wrażenie że programowane gary na RS brzmią plastikowo, choć w pewnych gatunkach jest to pożądane...NO ale nie ma instrumentu idealnego (gdyby tak połączyć całą gałkologię,LOOP REMIX, procesor genialnych efektów i całą resztę improwizacyjnych bajerów z YAMAHY z Padami,Brzmieniem i sekwencerem MPC to otrzymalibysmy maszynę IDEALNA).Rozumiem Sakamoto żę przesiadłeś się z RS na MPC???
Dzięki wielkie SAKAMOTO! W tym sęk że z możliwością porównania kiepsko,nikt znajomy nie posiada MPC ,stąd moje pytanie na forum. Jeśli mógłbyś to napisz z jakim modelem MPC porównujesz RS-a i czy też miałeś wrażenie że programowane gary na RS brzmią plastikowo, choć w pewnych gatunkach jest to pożądane...NO ale nie ma instrumentu idealnego (gdyby tak połączyć całą gałkologię,LOOP REMIX, procesor genialnych efektów i całą resztę improwizacyjnych bajerów z YAMAHY z Padami,Brzmieniem i sekwencerem MPC to otrzymalibysmy maszynę IDEALNA).Rozumiem Sakamoto żę przesiadłeś się z RS na MPC???...
Jak pisalem wczesniej RS nie brzmial dla mnie dobrze zarowno dzwiek samplowany jak i gotowe brzmienia.Posiadalem dodatkowe rozszerzenie wyj/wej, ktore myslalem ze moze poprawi jakosc.Niestety.Dalej bylo to plastykowe,bardzo cyfrowe brzmienie.Juz nie wspomne o brzmieniach z modulu dzwiekowego..gdzie bardzo duzo barw sie dubuje i barw ktore nie nadawaly sie do niczego..zeby chociaz byla jakas glebsza edycja brzmien.Zestawy perkusyjne tez nie byly rewelacyjne.Moze jeden,nazwy juz nie pamietam.Ale byl z trzaskami plyty w.Chociaz z drugiej strony ile razy mozna uzywac tego samego zestawu

Troche przydlugawo ale mam nadzieje ze rozwialem troche ciemnych chmur nad tym tematem.

Troche przydlugawo ale mam nadzieje ze rozwialem troche ciemnych chmur nad tym tematem.

...
Rozwiałeś cały tabun ciemnych chmur jak dla mnie, wielkie dzięki

Dokładnie zrobiłem to samo co ty czyli dokupiłem we/wy cyfrowe i "na zachodzie bez zmian"...Także czas się rozejrzeć za jakimś MPC,ponieważ live acty jak najbardziej wchodzą w grę, tylko żal trochę RS-a bo to naprawdę świetna groove maszyna a żeby mieć i jedno i drugie to se na da (no money-no funny).
A może by tak zamontować do Yamahy przetworniki z Akai????? Ciekawe czy technicznie byłoby to wykonalne? Eureka??
czy ktoś się może orientuje czy mozliwe jest podpięcie jakiegoś footswitcha do MPC (konkretnie do 500tki) i wyzwalania sampli w ten wlasnie sposob?
chcialem jeszcze zapytac o jedną rzecz - której nie mogę znaleźć na forum MPC, mianowicie - jak się ustawia długość wybrzmiewania sampla?
chodzi mi konkretnie o to zaby np. przy graniu melodii basowej sample nie nachodziły na siebie, tylko każdy kolejny ton wyciszał poprzedni (w przeciwnym razie robi się straszny zgiełk..)
dziękuję z góry!
...
chcialem jeszcze zapytac o jedną rzecz - której nie mogę znaleźć na forum MPC, mianowicie - jak się ustawia długość wybrzmiewania sampla?
chodzi mi konkretnie o to zaby np. przy graniu melodii basowej sample nie nachodziły na siebie, tylko każdy kolejny ton wyciszał poprzedni (w przeciwnym razie robi się straszny zgiełk..)
dziękuję z góry!...
Jest to śmiesznie proste, mianowicie nie wiem jaki model używasz ja mam 2000xl
ale podejżewam że jest to w wielu modelach zbliżony "proces".
Shift+Program, potem zakładka Params, w prawym dolnym rogu masz Overlap,
który domyślnie jest ustawiony na POLY musisz zmienić na MONO i gotowe.