Budowanie brzmienia...

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
implant
Kontakt:

Re: Budowanie brzmienia...

Post autor: implant » poniedziałek 08 lis 2004, 22:28

......Tekst Millera Puckette'a o teroii i technikach muzyki elektronicznej. Jest tu sporo również o syntezie, a Puckette'a trudno posądzić o niekompetencję....

Fakt. Ale spytam z ciekawosci, choć sam jestem lejkiem.

Jest kilkaset różnych syntezatorów (sprzętowych i wirtualnych), każdy inaczej jest zbudowany, najczęściej każdy ma w sobie zaimplementowane po kilka różnych sposobów syntezy (subtraktywna, addytywna, modularna, modulacja częstotliwości (FM), falowodowa, samplingowa...) i inną bryndzę.

większość dostępnych harware'owych synthów opartych jest o analogowopochodną syntezę - o taką dokładnie mi chodzi - synteza dla ludzi :)

próbowałem kiedyś okiełznać FM'y (dx7, tg77), ale w tym jest za dużo matematyki... a ja staram się być muzykiem
Analogi i cyfry fajne są :)

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Post autor: yaniki » poniedziałek 08 lis 2004, 22:52

W kazdym instytucie, czy inszej uczelni wszyscy aż piszczą, coby się wykazać, chociazby teorią, np: http://sound.eti.pg.gda.pl/index_pl.html ...

Właśnie dlatego odwołałem się do Puckette'a, który ma za sobą praktyczne doświadczenia jako programista i muzyk (skrzypek), oraz wielką wiedzę teoretyczną.

Puckette opsiuje techniki syntezy ilustrując je przykładowymi "patchami" dla Pure-Data (programu - zresztą jego autorstwa - będącego między innymi czymś w rodzaju wirtualnego syntezatora modularnego). Konstrukcja Pure-Data jest na tyle otwarta, że można zaimplementować w nim praktycznie każdy stosowany obecnie rodzaj syntezy, lub stworzyć własny.

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » poniedziałek 08 lis 2004, 22:56

...większość dostępnych harware'owych synthów opartych jest o analogowopochodną syntezę - o taką dokładnie mi chodzi - synteza dla ludzi :)

Że co? Czy ja dobrze patrzę? Toż o takowych nie śnilo się nawet filozofom . Sorry za sarkazm, lecz nie wydaje mi sie, ze tu możnaby było iść na jakieś skróty. Wszystko zostało już dawno zdefiniowane.

...próbowałem kiedyś okiełznać FM'y (dx7, tg77), ale w tym jest za dużo matematyki... a ja staram się być muzykiem ...

he, he, operatorki ? Cóż, niejeden przez nie wolał później operować koparką i... tyż sorry!

Nie jesteś pierwszy i pewnie nie ostatni, to pisząc solidaryzuję się w niemocy, bez żadnej ściemy. Ale to nie przesądza tematu, bo jeszcze się taki nie urodził, coby to w prosty sposób ogarnął w "paru slowach". Pytaleś o syntezę a przecież to czysta matematyka. Tak więc odpuść sobie i innym i... graj skoro chcesz być Muzykiem.
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » poniedziałek 08 lis 2004, 23:01

...Właśnie dlatego odwołałem się do Puckette'a, który ma za sobą praktyczne doświadczenia jako programista i muzyk (skrzypek), oraz wielką wiedzę teoretyczną.

Puckette opsiuje techniki syntezy ilustrując je przykładowymi "patchami" dla Pure-Data (programu - zresztą jego autorstwa - będącego między innymi czymś w rodzaju wirtualnego syntezatora modularnego). Konstrukcja Pure-Data jest na tyle otwarta, że można zaimplementować w nim praktycznie każdy stosowany obecnie rodzaj syntezy, lub stworzyć własny....

Wcale tego nie neguję, tylko jak to się (kurcze) ma w relacji: początkujący muzyk -> mój syntezator -> budowa brzmienia. Bo jakoś tego nie widzę

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Post autor: yaniki » poniedziałek 08 lis 2004, 23:05

próbowałem kiedyś okiełznać FM'y (dx7, tg77), ale w tym jest za dużo matematyki... a ja staram się być muzykiem ...

Akurat synteza FM jest czymś, co, mam wrażenie, łatwiej wyjaśniać "na komputerze", niż za pomocą hardware'owego instrumentu, ponieważ na ogół programy korzystające z syntezy FM mają o wiele lepiej i przejrzyściej skonstruowane interfejsy, niż instrumenty.

Poza tym, to tak na marginesie, nie wydaje mi się, żeby unikanie matematyki (zresztą w przypadku syntezy FM w sumie dosyć prostej) czyniło kogokolwiek muzykiem.

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » poniedziałek 08 lis 2004, 23:09

...Akurat synteza FM jest czymś, co, mam wrażenie, łatwiej wyjaśniać "na komputerze", niż za pomocą hardware'owego instrumentu, ponieważ na ogół programy korzystające z syntezy FM mają o wiele lepiej i przejrzyściej skonstruowane interfejsy, niż instrumenty.

Poza tym, to tak na marginesie, nie wydaje mi się, żeby unikanie matematyki (zresztą w przypadku syntezy FM w sumie dosyć prostej) czyniło kogokolwiek muzykiem....

Zgoda, ale co zrobi nasz kolega jesli w jego instrumencie nie ma syntezy FM tylko jakas inna checa. Potarga EiS?

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Post autor: yaniki » poniedziałek 08 lis 2004, 23:09

tylko jak to się (kurcze) ma w relacji: początkujący muzyk -> mój syntezator -> budowa brzmienia. Bo jakoś tego nie widzę ...

Acha! Chodzi mi o to, że dzięki tekstowi P. można zrozumieć w jaki sposób działają różne rodzaje syntezy i zapoznać się z terminologią, oraz podstawowymi zagadnieniami.

Nie twierdzę, że to łatwe, ale zauważ, że jeśli zrozumie się ideę działania jakiegoś sposobu syntezy dźwięku, to później opanowanie jej konkretnej implementacji (w instrumencie, lub programie) będzie o wiele prostsze, więc czas przeznaczony na "teorię" na pewno zaprocentuje.

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » poniedziałek 08 lis 2004, 23:18

...Nie twierdzę, że to łatwe, ale zauważ, że jeśli zrozumie się ideę działania jakiegoś sposobu syntezy dźwięku, to później opanowanie jej konkretnej implementacji (w instrumencie, lub programie) będzie o wiele prostsze, więc czas przeznaczony na "teorię" na pewno zaprocentuje....

Tu się zgodzę w całości, niestety nie sądzę cobym był w większości .

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » poniedziałek 08 lis 2004, 23:58

Dodatkowo zeby zrozumieć najnowsze i jeszce nienajstarsze technologie przydałoby sie minimum wiedzy z ...elektroniki. CZYSTEJ. choćby co to jest dolby z magnetofonów sprzed KILKU lat itp...

Poza tym, to tak na marginesie, nie wydaje mi się, żeby unikanie matematyki (zresztą w przypadku syntezy FM w sumie dosyć prostej) czyniło kogokolwiek muzykiem

matematyka to też zwykły podział rytmiczny, dalej

można by już śmiało stwierdzić ALGORYTMY Sikorskiego i jeszcze dalej

Kepler - epiliptyczność proporcji odległości planet odpowiadające prop w łańcuchu alikwotów
drummer

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » wtorek 09 lis 2004, 00:01

Poza tym, to tak na marginesie, nie wydaje mi się, żeby unikanie matematyki (zresztą w przypadku syntezy FM w sumie dosyć prostej) czyniło kogokolwiek muzykiem

matematyka to też zwykły podział rytmiczny, dalej

można by już śmiało stwierdzić ALGORYTMY Sikorskiego i jeszcze dalej

Kepler - epiliptyczność proporcji odległości planet odpowiadające prop w łańcuchu alikwotów...

zapomniałem dodać że popieram w 100% kol Yaniki
drummer

ODPOWIEDZ