Wejście - wyjścia cyfrowe

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
d.s.records

Re: Wejście - wyjścia cyfrowe

Post autor: d.s.records » piątek 08 lip 2005, 11:06

Jeśli możesz- przesyłaj światłowodem (drogawe są trochę). Dobry kabel do przesyłania coxialnego to też spory wydatek. Światłowód ma tą zaletę że nie przedostają się do niego zakłócenia (co w przypadku coxiala jest możliwe) dlatego jeśli decydujesz się na przesył coxialny to musisz zakupić dobry kabel.

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » piątek 08 lip 2005, 11:58

...Jeśli możesz- przesyłaj światłowodem (drogawe są trochę). Dobry kabel do przesyłania coxialnego to też spory wydatek. Światłowód ma tą zaletę że nie przedostają się do niego zakłócenia (co w przypadku coxiala jest możliwe) dlatego jeśli decydujesz się na przesył coxialny to musisz zakupić dobry kabel....

1) swiatlowod 5 metrow dostaniesz za 14zeta na allegro

2) poza jitterem zegara nie ma zadnych zaklocen (chyba ze kabel jest juz tak marny ze przeklamuje bity - ale to jakis skrajny punkt). Reszta to audiofilskie wymysly.

3) jitter zostanie w 100% zlikwidowany przy nagraniu sygnalu na jakikolwiek nosnik (bo na nosnik nie zapisuje sie zegara).

4) dowolny kabel koncetryczny 50ohm bedzie OK dla coaxial (jakies 1zl za metr)

5) zwykle jitter w coaxial jest nieco mniejszy niz w optical

jedyna zaleta optical - rozdzielenie mas. Poza tym te dwa polaczenia sa calkowicie rownowazne.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
bruce_lee
Kontakt:

Post autor: bruce_lee » piątek 08 lip 2005, 19:15

a ja mam taki problem - mam dwa kompy u siebie, oba z audiophile'ami 2496. mam pomysl zeby na jednej karcie rejestrowac naraz 4 sciezki - 2 x analog + 2 x cyfra, tyle ze nie mam dodatkowego przetwornika a/c.

skoro jest druga karta, to chcialem wykorzystac jej przetworniki a/c, wpiac dwa zrodla w wejscia analogowe, a sygnal z karty wyslac przez wyjscie cyfrowe na wejscie cyfrowe pierwszej karty. wszystko idzie przez kabel rca. niestety, ale cos po drodze nie dziala - sygnal wchodzacy przez wejscia analogowe, pojawia sie na mikserze drugiej karty, krosuje go na waveout S/PDIF, ale nie pojawia sie on na H/W in S/PDIF pierwszej karty. tak samo jest w przypadku sygnalu z winampa wypuszczonego na wyjscie S/PDIF. kwestia kabla? a moze filozofia tego przedsiwziecia jest bezsensowna?

jakies sugestie?
[url=http://www.liveuser.pl]liveuser.pl[/url] /
[url=http://www.myspace.com/ansikte]le visage[/url]

ODPOWIEDZ