Muzyka w formacie 5.1
Re: Muzyka w formacie 5.1
to jest bardzo typowa wypowiedź osoby, która nigdy nie słyszała dobrze zrealizowanej muzyki w 5.1
większość potencjalnych odbiorców muzyki nigdy nie słyszała dobrze zrealizowanej (odtwarzanej) muzyki w stereo a co dopiero 5.1...
nagrywanie 5.1 po prostu się mało opłaca, bo większość ludzi słucha radia i tv, a spora grupa tzw. audiofilów jest strasznie konserwatywna i trzyma się "klasycznego" stereo. Czasami wyjdzie jakaś wielokanałowa płytka SACD, ale kto ma taki sprzęt? Kogo stać na tyle dobrych głośników? Tylko zapaleńców, których garstaka...
większość potencjalnych odbiorców muzyki nigdy nie słyszała dobrze zrealizowanej (odtwarzanej) muzyki w stereo a co dopiero 5.1...
nagrywanie 5.1 po prostu się mało opłaca, bo większość ludzi słucha radia i tv, a spora grupa tzw. audiofilów jest strasznie konserwatywna i trzyma się "klasycznego" stereo. Czasami wyjdzie jakaś wielokanałowa płytka SACD, ale kto ma taki sprzęt? Kogo stać na tyle dobrych głośników? Tylko zapaleńców, których garstaka...
aczkolwiek jak juz ktos to zauwazyl, ogolna tendencja jest jednak taka, ze po pierwszym zachwycie zainteresowanie 5.1 słabnie. Częstym zjawiskiem jest, że jak nawet ktos posiada ten system, to ma podłączone tylko dwa kanały plus ewentualnie subwoofer.
ale konkludując, nic nie stoi na przszkodzie robic takie produkcje zachowując kompatybilność ze stereo (i z mono, bo ciągle telewizornia ma problem z przestawieniem się na stereo :P )
mnie osobiście z razji pracy w teatrze 5.1 interesuje, ale co z tego, skoro rzadko kiedy jest mozliwośc wykorzystania takiego systemu z powodu ograniczeń finansowych wszystkich szanujących się teatrów w polsce :P
Ale czasem się udaje :D
ale konkludując, nic nie stoi na przszkodzie robic takie produkcje zachowując kompatybilność ze stereo (i z mono, bo ciągle telewizornia ma problem z przestawieniem się na stereo :P )
mnie osobiście z razji pracy w teatrze 5.1 interesuje, ale co z tego, skoro rzadko kiedy jest mozliwośc wykorzystania takiego systemu z powodu ograniczeń finansowych wszystkich szanujących się teatrów w polsce :P
Ale czasem się udaje :D
www.surogat.pl
nagrywanie 5.1 po prostu się mało opłaca, bo większość ludzi słucha radia i tv, a spora grupa tzw. audiofilów jest strasznie konserwatywna i trzyma się "klasycznego" stereo. Czasami wyjdzie jakaś wielokanałowa płytka SACD, ale kto ma taki sprzęt? Kogo stać na tyle dobrych głośników? Tylko zapaleńców, których garstaka......
Parafrazując, tak mogłaby zabrzmieć argumentacja z lat 60-tych w Polsce: Nadawanie programu telewizyjnego mało się opłaca, bo większość ludzi ma czarno-białe telewizory, a spora grupa fanów kina jest strasznie konserwatywna i trzyma się klasycznej czarno-białej kliszy. Czasami nakręcą jakiś kolorowy film, ale kogo będzie stać na kolorowy telewizor?
Jeszcze raz argumenty za :
1. do dźwięku wielokanałowego odtwarzacz płyt SACD kompletnie nie jest potrzebny, zresztą jest to format o dyskusyjnej przyszłości
2. istnieje kilka formatów kompresji stratnej obsługujących dźwięk wielokanałowy, na dodatek ten sam program może być tez prawidłowo odtworzony na systemie dwukanałowym (jeśli ktoś chce dodatkowo posłuchać z walkmana)
3. coraz więcej osób przekonuje się do zalet instalacji dookólnej, a skala sprzedaży tanich systemów "kina domowego" oferujących namiastkę takiego dźwięku pokazuje, że jest to całkiem popularne rozwiązanie
4. ktoś kto ma już instalację "kina domowego" bardzo chętnie wykorzysta ten sprzęt również do słuchania muzyki
Parafrazując, tak mogłaby zabrzmieć argumentacja z lat 60-tych w Polsce: Nadawanie programu telewizyjnego mało się opłaca, bo większość ludzi ma czarno-białe telewizory, a spora grupa fanów kina jest strasznie konserwatywna i trzyma się klasycznej czarno-białej kliszy. Czasami nakręcą jakiś kolorowy film, ale kogo będzie stać na kolorowy telewizor?
Jeszcze raz argumenty za :
1. do dźwięku wielokanałowego odtwarzacz płyt SACD kompletnie nie jest potrzebny, zresztą jest to format o dyskusyjnej przyszłości
2. istnieje kilka formatów kompresji stratnej obsługujących dźwięk wielokanałowy, na dodatek ten sam program może być tez prawidłowo odtworzony na systemie dwukanałowym (jeśli ktoś chce dodatkowo posłuchać z walkmana)
3. coraz więcej osób przekonuje się do zalet instalacji dookólnej, a skala sprzedaży tanich systemów "kina domowego" oferujących namiastkę takiego dźwięku pokazuje, że jest to całkiem popularne rozwiązanie
4. ktoś kto ma już instalację "kina domowego" bardzo chętnie wykorzysta ten sprzęt również do słuchania muzyki
przepraszam, z rozpędu zapomniałem napisać, że chodzi o program TV w kolorze
potrafie sobie wyobrazic swietnie zrealizowany dzwiek 5.1 - na pewno wrazenia zmyslowe niesamowite.. ale to jak narazie sztuka dla sztuki, bo nie ma odbiorcow i pewnie nie bedzie, bo dazy sie do tego, aby muzyka byla kompaktowa..
Prawda jest taka, ze to nie jest juz sztuka dla sztuki a szeroko rozpowszechniony sposob realizacji dzwieku. Zobacz na wiekszosc plyt koncertowych DVD czy tez z teledyskami. Podstawą jest tam realizacja dzwieku 5.1. Posluchaj sobie chociazby Petera Gabriela "Growin Up-Live", koncertowe DVD King Crimson, The Resident, ze swietnie zrealizowanym dzwiekiem 5.1. Takze nie jest to juz wymysl znudzonych stereofonią realizatorow dzwięku lecz pełnoprawny środek wyrazu odwzorowujący lepiej niz stereofonia specyfike realizacji koncertowych.
Co do mixdownu 5.1 do stereo to dobrze zrealizowane 5.1 nie ma z tym problemu. Zreszta od paru lat wiekszosc filmow na DVD, w ktorych integralna czescia jest sciezka muzyczna czesto oparta na muzyce rock czy pop, wystepuje tylko w opcji 5.1 i nie ma zadnego fazowego czy jakosciowego problemu gdy wzmacniacz czy player downmixuje automatycznie 5.1 na 2.0.
pozdrawiam
t
- mr-hammond
nie wiem jak to sie przyjmie bo chyba aby miec najlepszy odbiór muzyki musielibysmy siedziec centralnie . A ludziska lubia słuchac muzyki przy róznych czynnosciach choćby obieranie ziemniaków ;) i nagle sie okazuje ze to co jest z tyłu np skrzypeczki graja na pierwszym planie ;) bo siedzimy gdzies w kuchni gdzie dochodzi do nas sygnał z drugiego pokoju . No chyba ze byłby przełącznik na stereo , to było by fajnie ;)
...nie wiem jak to sie przyjmie bo chyba aby miec najlepszy odbiór muzyki musielibysmy siedziec centralnie .
Mylisz się, to właśnie dźwięk 5.1 ma szerszy obszar dobrego dsłuchu, już o tym pisałem.
Mylisz się, to właśnie dźwięk 5.1 ma szerszy obszar dobrego dsłuchu, już o tym pisałem.
ku memu zaskoczeniu temat sie rozwinal :) Ciesze sie. zanim wlacze sie do poszczegolnych pod-watkow... wyobrazcie sobie, ze godzine temu przypomnialo mi sie, ze MAM w domu plyte zapisaną w formacie 5.1 ! Otóż "medulla dvd" bjork, to 2 płytowe wydanie z filmem o produkcji albumu, teledyskami i .... muzyką w formacie DVD Audio! Czyli nie dość, że mix 5.1 to jeszcze ścieżki 24bit/96kHz
Nie wiem jeszcze jak to odsłuchać - tzn. bedę musiał jakoś za pomocą komputera (bo nie mam odtwarzacza dvd podłączonego do konsumenckiego amplitunera z dekoderem dolby digital)
to wszystko uruchomic :]
Oczywiscie opisze swoje wrazenia po odlsuchaniu albumu i opisze jakies ciekawsze "chwyty" :)
pozdrawiam
bjortos

to wszystko uruchomic :]
Oczywiscie opisze swoje wrazenia po odlsuchaniu albumu i opisze jakies ciekawsze "chwyty" :)
pozdrawiam
bjortos
...bardzo mi sie nie podoba idea dzwieku w systemie 5.1
rozumiem - rozrywka, film ale muzyka ?
mam nadzieje, ze system w nieokreslonej przyszlosci podzieli losy kwadrofonii (chociaz w duzej mierze tak sie juz nie stalo)..
sluchac muzyki w surround to mniej wiecej tak, jak ogladac film w 3d - raz na jakis czas mozna obejrzec.. z ciekawosci - nic wiecej..
pozdrawiam.....
Uhm... a nie sadzisz ze taka sytuacja wynika z tego, ze ludzie robiacy miksy w 5.1 skupiaja sie na efekciarstwie systemu zamiast na wykorzystywaniu jego mozliwosci? Tzn. z tego co kojarze filmy 3d to filmy o "tresci zadnej" - robione specjalnie po to, aby pokazac cos wylazacego (najczesciej rekina albo dinozaura) z ekranu. Skad takie uprzedzenie do muzyki 5.1?
pozdr.
bjortos
rozumiem - rozrywka, film ale muzyka ?
mam nadzieje, ze system w nieokreslonej przyszlosci podzieli losy kwadrofonii (chociaz w duzej mierze tak sie juz nie stalo)..
sluchac muzyki w surround to mniej wiecej tak, jak ogladac film w 3d - raz na jakis czas mozna obejrzec.. z ciekawosci - nic wiecej..
pozdrawiam.....
Uhm... a nie sadzisz ze taka sytuacja wynika z tego, ze ludzie robiacy miksy w 5.1 skupiaja sie na efekciarstwie systemu zamiast na wykorzystywaniu jego mozliwosci? Tzn. z tego co kojarze filmy 3d to filmy o "tresci zadnej" - robione specjalnie po to, aby pokazac cos wylazacego (najczesciej rekina albo dinozaura) z ekranu. Skad takie uprzedzenie do muzyki 5.1?
pozdr.
bjortos
Otóż "medulla dvd" bjork, to 2 płytowe wydanie z filmem o produkcji albumu, teledyskami i ....
pozdrawiam
bjortos...
O! Jak miło! Moje podejrzenia co do Twojego podpisu się sprawdziły:) Widzę, że nie sam tu jestem Bjorkomanem :)
pozdrawiam
bjortos...
O! Jak miło! Moje podejrzenia co do Twojego podpisu się sprawdziły:) Widzę, że nie sam tu jestem Bjorkomanem :)
www.myspace.com/pchelki